Суперзнижки та WOW-шоу: ювілейний Dubai Shopping Festival – подія, яку не можна пропускати
Вечеря від зіркового шефа в ресторані під водою та коктейль у найвищому лаунж-барі світу. Гастрогід Дубаєм
Коли вам здасться, що ваші смакові рецептори вже нічим не здивуєш, забронюйте подорож до Дубая з Join UP! Адже це місто WOW-вражень, гастро – у тому числі. Тільки подивіться на ці титули та досягнення зі щорічного звіту¹.
- 4 місце серед напрямків для гастротуризму за версією TripAdvisor 2022 Travelers` Choice Awards.
- 13 000 закладів, завдяки чому Дубай – у топі міст за кількістю ресторанів на 1 мешканця.
- 16 з 50 найкращих ресторанів Близького Сходу та Північної Африки розташовані в Дубаї. З них 6 входять до топ-10.
- У 2022 році міські шефи та ресторатори отримали нагороди у 5 із 7 номінацій Академії The World’s 50 Best Restaurants.
- Дубай – перше місто в регіоні з окремим гідом Мішлен.
- Тут розташовано 80% усіх ресторанів файн-дайнінгу ОАЕ.
Що ж, цифри, звісно, звучать переконливо, але це саме той випадок, коли для повної впевненості треба спробувати самим. Тому запрошуємо до WOW-гастроподорожі до Дубая. Настав час виконувати свої гурманські мрії. І в нас для цього вже все готово.
ДУБАЙ ІЗ JOIN UP!
- Прямий переліт з Кишинева до Дубая у вівторок та п’ятницю. А також уже можна бронювати ОАЕ на літо! З квітня літаємо один раз на тиждень – у четвер.
- Зручний трансфер з міст України до аеропорту Кишинева.
- Wow-екскурсії, щоб яскраві емоції від відпочинку ще довго зігрівали після повернення.
- Величезний вибір готелів на будь-який смак.
Ми рекомендуємо:
ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ГАСТРОКУЛЬТУРУ ОАЕ
Автентична кухня Еміратів формувалася із традицій мешканців рибальських селищ, бедуїнів із пустельної місцевості та фермерів. Усі вони привнесли продукти, які й досі становлять основу місцевої кухні:
рибалки – рибу та морепродукти;
бедуїни – птицю, м’ясо кіз, верблюже молоко, крупи;
фермери – фініки.
Ще в давнину в ОАЕ сформувалися особливі способи приготування страв. Наприклад, зарб – автентична барбекю-техніка бедуїнів з пустелі, при якій м’ясо запікається у спеціальній печі на вугіллі під шаром піску; або малех – засолювання риби та морепродуктів.
Але вже в 5 столітті Емірати стали тим, що ми зараз називаємо плавильним казаном культур. На узбережжя з’їжджалися рибалки та пірнальники за перлами, а селища та порт стали одним із головних притулків торговців з Індії, Туреччини, Середземномор’я та арабських країн на Дорозі спецій та Шовковому шляху. І всі вони привозили сюди свої кулінарні традиції, які дуже вплинули на формування еміратської кухні. І зараз ці процеси тривають. А як інакше, якщо в Дубаї проживають представники близько 200 різних культур?! Тому такий гастрономічний мікс, як тут, складно знайти ще десь на Землі.
Три елементи, без яких важко уявити гастрономію ОАЕ:
гхі – очищена олія родом з Індії;
безар – традиційна суміш спецій: кмин, чорний перець, кардамон, кориця, червоний перець та куркума;
арабська кава з фініками.
Розтоплене гхі з безаром – обов’язковий інгредієнт багатьох локальних страв.
ЩО ОБОВ’ЯЗКОВО ВАРТО СКУШТУВАТИ В ДУБАЇ
Автентична еміратська кухня – це свого роду екзотика у космополітичному Дубаї. Далеко не всі, хто там живе, її колись куштували. Але хіба не за таким унікальним гастродосвідом ми туди їдемо?
Join UP! підготував топ традиційних страв, які мають бути у чек-листі справжнього гурмана.
- Балаліт – солодка вермішель з яйцем, корицею, кардамоном, шафраном, квітами апельсина або трояндовою водою. Подається теплою як сніданок або холодною як десерт.
- Чабаб – коржики, що нагадують американські панкейки. Часто подаються із солоним сиром чамі, схожим на м’який домашній сир, фініковим сиропом чи медом.
- Кхамір – можливо, це буде найніжніший хліб з усіх, що вам доводилося куштувати. Замість цукру в тісто додають фініки, а для прянощів – фенхель, кардамон та шафран.
- Данго – варений нут зі спеціями – ідеально насичує, тому ця страва завжди була у похідному меню арабів, коли вони вирушали до пустелі.
- Харіс – вівсяна каша, яка має варитися 3 години, з м’ясом (найчастіше птиці) та гхі. Харіс часто готують на свята та церемонії.
- Самак Машві – риба, запечена у глиняній печі. Подається із фініковим маринадом.
- Сарид – баранина, тушкована з картоплею та овочами. За легендою, це улюблена страва пророка Мухаммеда.
- Оузі – рис з яловичиною та спеціями.
- Мачбус – м’ясо або креветки, відварені у спеціях із сухофруктами з лайма (лумі), рисом та овочами.
- Локма – пончики з кардамоном та шафраном, приготовані у фритюрі з фініковим сиропом.
- Асіда – гарбузовий пудинг зі спеціями, трояндовою водою та горішками.
- Басис – печиво з фінікової пасти з горіхами та спеціями.
- Карак – чорний чай з молоком, кардамоном та шафраном.
Де це скуштувати? Зберігайте ресторани з рекомендації Департаменту туризму Дубая:
- Aseelah – файн-дайнінг ресторан при готелі Radisson Blu (Баніас Роуд, Дейра).
- Logma – кафе на території Дубай Молл. Чудовий варіант, щоб поєднати шопінг з новим гастрономічним досвідом. (Фешн Авеню, Дубай Молл, L3).
- Al Fanar Restaurant & Cafe – мережа популярних закладів з великим вибором страв (у Дубаї 4 локації, шукайте в різних районах міста).
- Siraj – пропонує сучасний погляд на традиційну кухню, і саме тут можна скуштувати десерт у вигляді пудингу, прикрашеного медом із позолотою (Соук аль Бахар, другий поверх).
- Saba’a – увечері сюди варто зазирнути на традиційну вечерю зі стравами на грилі або з морепродуктами (Al Seef Heritage Hotel, Умм Хурайра 1)
- Al Khayma Heritage – ідеальне місце для послідовників нового гастротренду – від ферми до столу (використання лише свіжих інгредієнтів, вирощених на локальних фермах). (вул. Аль Муссалла 79)
- SMAT – топ-рекомендація для автентичних сніданків.(Design District, б.10)
МАРШРУТ ГУРМАНА В ДУБАЇ ВІД JOIN UP!
Престижний гід Мішлен визнав Дубай визначним гастрономічним центром світу. І недарма, адже тут поєдналися інноваційні смакові експерименти, секретні інгредієнти, багаторічні автентичні рецепти та креативні меню, що відображають арабські традиції, світові уподобання та новинки – і все це з WOW-ефектом. Куди за таким іти? Варіанти різні, вибір за вами.
- 87 ресторанів Дубая з Мішленівського гіда.
- Підводний ресторан Ossiano, де працює Грегорі Бергер – наймолодший і єдиний шеф-кухар у країні, який п’ять разів поспіль визнавався одним із 100 найкращих шеф-кухарів планети.
- Cirque de Cuisine в Atlantis, The Palm – головна гастроподія готелю, що проводиться один раз на сезон і дозволяє в одному місці скуштувати страви концептуальних ресторанів резорту: Nobu, Bread Street Kitchen, Hakkasan, Seafire, En Fuego.
- “Кулінарний політ” в Бурдж-аль-Араб – готель славиться своїми крутими ресторанами і пропонує можливість за один вечір відвідати відразу 5 локацій: почати із закусок у Skyview Bar та Al Muntaha, продовжити стравами у Scape та Nathan Outlaw і закусити десертом у Sahn Eddar.
- Найвищий у світі лаундж у Бурдж Халіфа – 585 метрів над землею.
- Тур-містерія Dine Around Dubai від знаменитого гастроблогера Foodiva – Саманти Вуд.
- Queens Grill – ресторан з тематичним меню 1969 року на борту історичного корабля Queen Elizabeth 2.
- Sonara Camp прямо посеред пустелі.
- Культурно-гастрономічні програми від культурного центру Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU).
. - Time Out ринок, де можна скуштувати страви від 17 титулованих шефів світу.
- Spice Souk із безліччю точок з локальною їжею, спеціями, сухофруктами та крафтовими чаями.
Також у місті регулярно відбуваються різноманітні гастрономічні події. І ми знайшли кілька смачних причин забронювати тур до Дубая вже цього місяця:
Фестиваль устриць у бухті Дібба (18-25 лютого) – устриці з цієї затоки відомі на весь світ завдяки великим розмірам, м’ясистості, соковитості та насиченому морському аромату. Але в меню заходу – не лише вони. Спецпропозиції від ресторанів, продукція локальних ферм, кулінарні змагання, цікаві факти про вирощування устриць… І це далеко не все, що чекає на гостей фестивалю.
Taste of Dubai (23-25 лютого) вікенд мрії для гурманів з топовими ресторанами, дегустаціями, кулінарними майстер-класами та живою музикою.
Відкрийте WOW-смаки Дубая з Join UP!