Агентам

УКРАЇНСЬКІ КАРПАТИ – НАБУВАТИСЯ, ПОДОРОЖИТИ, ЛЮБИТИ

Зараз подорожі рідними землями – це навіть не стільки про туризм, скільки про поглиблення національної самоідентичності, про занурення у звичаї та культуру нашого народу в різних куточках України, про гордість за своє походження і поширення її на наших дітей.

Про можливість відкривати для них (а, можливо, і для себе) красу нашої природи та місця, де творилася вітчизняна історія. А ще подорожі – це про зцілення. Для нас Україна – місце сили площею 603,7 тис.км², де в кожного свій епіцентр, проте для багатьох він – у Карпатах.

КАРПАТИ – ТО ЛЮБОВ

Ми у Join UP! теж обожнюємо Карпати. Хтось із нас був там безліч разів, а хтось тільки відкриває для себе цей край. Хтось фанат гірськолижного спорту і з нетерпінням чекає зими, а хтось мріє про підкорення ще однієї гірської вершини із зустрічами сходу сонця на полонині під передзвін дзвіночків та йокання вівчарів. У кожного з нас є свої карпатські історії, місця сили та маршрути, і сьогодні ми вирішили ними поділитися, щоб надихнути вас на яскравий відпочинок у рідних горах.

Марина
Квач
менеджер з напрямку Україна, Join UP!

“Карпати для мене завжди були окремою стихією, без перебільшень. Коли опиняєшся посеред величі могутніх вершин, що кам’яними хвилями розкинулися на горизонті – усі проблеми і турботи здаються такими крихітними. У них є щось магнетичне, і однозначно це треба відчути. Але найцінніший скарб у Карпатах – це їхні жителі.

Місцеві дуже дбають про збереження національних традицій і культурні надбання предків, охоче розповідають про звичаї, свято вірять у забобони, по-своєму називають звичні для нас речі, мають в арсеналі 1001 легенду про карпатські ліси (і не тільки) і пишаються тим, ким вони є.

Не сумнівайтеся, вам завжди запропонують допомогу, якщо не заводиться автомобіль, або підкажуть дорогу, якщо заблукали. Вони багато працюють, але вміють красиво святкувати. Якщо вам пощастить побачити справжнє гуцульське весілля – ви в цьому переконаєтеся. Одним словом, Карпати – то любов, і зустрівшись з ними одного разу, ви обов’язково повернетеся”.

Топ місць, які треба відвідати від Марини:

Яремче – місто, яке так стрімко розвивається в плані європейського сервісу і цікавих туристичних магнітів. Що там робити?

  • Зупинитися на кава-брейк і замовити улюблений десерт у Макдональдс, що відкрився зовсім нещодавно, проте вже став улюбленим місцем зустрічі і туристів, і місцевих.
  • Відвідати єдиний в Україні новенький парк легенд Гедзьо з тематичними будиночками у стилі фентезі. Це просто рай для сімей з дітьми. На території багато тварин – своєрідний контактний зоопарк, купа місця для прогулянок і навіть гобіт-паб зі смачними зігріваючими напоями.
  • Пізнати, що таке шопінг по-гуцульськи, на легендарному Сувенірному ринку Яремче, який уже давно перестав бути просто базарчиком, а перетворився на своєрідну виставку місцевих ремесел, де можна знайти по-справжньому унікальні речі ручної роботи.
  • Насолодитися красою і могутністю водоспаду Пробій на річці Прут, що багатьма вважається найгарнішим у Карпатах, і точно є одним з найповноводніших. Його нестримні води цілорічно з шумом пробивають собі шлях крізь каміння. Через це, кажуть, така й назва.

Рекомендовані готелі в Яремче:

Romantik Spa 4* – від  8320 грн / DBL / UAI / за добу*
Morva Premium Spa 4* – від 8320 грн / DBL / UAI / за добу
Клуб Яремчанський 4* – від від 2680 грн / DBL / ВВ / за добу

Татарів. Йому дуже пасує епітет “мальовничий”, адже село розташоване в гірській долині, і краєвиди там нереальні, а повітря аж солодке! Це завдяки столітнім хвойним лісам, які оточують курорт. Тут сподобається любителям тихого, спокійного відпочинку на лоні природи.

Обов’язковий must visit¹ у Татарові – найвищий місцевий водоспад Женецький Гук. Знайти його дуже легко – просто йти на звук, бо вода падає з 15-метрової висоти з характерним сильним гулом.

Рекомендовані готелі в Татарові:

Lavanda Country Club 4*– від від 1760 грн / DBL / ВВ / за добу
Коруна 3*– від від 3040 грн / DBL / ВВ / за добу
Ольга 3*– від від 1300 / DBL / RO / за добу

Буковель. Про нього можна розповідати дуже довго, але краще раз побачити, ніж 100 разів почути. Це епіцентр карпатського дозвілля європейського рівня. Мабуть, уже буде важко перелічити, яких розваг тут немає, і майже все з префіксом “най-“:

  • найдовший в Україні родельбан (всесезонна санна траса),
  • найбільший в Україні гірськолижний курорт,
  • найвисокогірніший в Україні відпочинковий комплекс – Voda club,
  • найкраща в регіоні відкрита ковзанка,
  • а віднедавна ще і найвище колесо огляду в Україні. Вночі воно ефектно підсвічується, а вдень можна насолодитись неймовірними краєвидами. Кабінки там закриті, тому взимку точно не змерзнете.

Рекомендовані готелі в Буковелі:

Phoenix Relax Park Hotel – від 2450 грн / DBL / RO / за добу
Diamond Hotel Spa Resort 4* – від від 4000 грн / DBL / ВВ / за добу
F&B Spa Resort 4* – від від 6026 грн / DBL / ВВ / за добу

ПЕРШІ КАРПАТСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ

Катерина
Кузьмінська
менеджер продукту відділу маркетингу Join UP!

“Я була вже у 20 країнах, але лише цієї осені нарешті вперше потрапила в рідні Карпати: уперше їздила на джипах в гори, уперше зліпила свічник своїми руками, вперше за довгий час відчула дитячу безтурботність, легкість і щастя. Я людина міста, але після Карпат мені захотілося переїхати, і краще – в гори. Щоб кожен ранок бачити, як сходить сонце, як змінюються пейзажі, дихати кришталево чистим повітрям, відчувати гармонію з природою, що надихає і надає внутрішньої енергії”.

To do list від Каті в Карпатах

  • Піти в ліс по гриби. Дуже крутий і атмосферний досвід. Блукати лісовою гущавиною, слухати шум вітру у верхівках смерек та спів пташок, по-дитячому радіти кожному знайденому грибу, відчувати, як хрустить його ніжка, коли зриваєш, а ввечері приготувати зі свого “урожаю” смачну юшку, картоплю чи навіть банош, адже ви в Карпатах!
  • З’їздити в Косів за автентичними сувенірами. На Косівському базарі можна відшукати справжні скарби: вишиванки ручної роботи, косівську кераміку, вінтажні меблі та декор, смачні фермерські сири: вурду, бринзу, будз, халумі, витримані, копчені, з додаванням найрізноманітніших спецій. І звісно, місцевий хіт – сирні коники!
  • Відвідати сімейну гончарську кав’ярню – Гончар у Косові. Ви коли небудь пили каву з горняток, що є частиною нашої нематеріальної спадщини ЮНЕСКО? А тут на майстер-класі у вас буде ще й можливість самим створити найавтентичніший глиняний сувенір та дізнатися секрет популярності косівської кераміки.
  • Відвідати музей “Тіні забутих предків” у Верховині. Дуже колоритне селище і хатина з ефектом машини часу. Саме тут під час зйомок свого культового фільму мешкав Сергій Параджанов, збиралася знімальна група і за сюжетом мешкав Іван Палійчук. Обов’язкове місце для українських туристів-сетджеттерів², щоб максимально зануритись в атмосферу “Тіней забутих предків”. А ще в музеї можна влаштувати класну фотосесію у традиційному гуцульському вбранні.

МІСЦЕ, ЩОБ НАБУВАТИСЯ³

Ірина
Макуха
копірайтер Join UP!

“Я була в Карпатах з родиною, з друзями, з колегами, але найкрутіший досвід – це соломандрівки. Саме такою стала остання, до Криворівні. Це село давно було в моєму списку напрямків мрії. Я запланувала залишитися там на 3 дні, а вийшло на 6, бо давно у мене не було такого метчу з локацією. У Криворівні надихає усе: природа, круті музеї, місцеві майстри, просто люди, які обожнюють свою малу Батьківщину, і ця любов передається усім приїжджим. Там хочеться багато ходити, читати, створювати щось прекрасне, безкінечно співати “Водограй” і набуватися на повну!”

Топ ідей для відпочинку в Криворівні та околицях від Іри

  • Відвідати хату-музей Параски Плитки-Горицвіт. Її називають українською Вів’єн Маєр та гуцульським Гомером, але насправді жодні порівняння і титули не можуть сповна передати історію творчості та життя цієї жінки. Чого там тільки не було: концтабори, УПА, Індія, фотографія, музика, література, відчуження і смішні витівки. І про це все розповідає засновниця музею, родичка Параски, звіряючи гостям родинні секрети та співаючи співанки на слова Плитки-Горицвіт. А ще на подвір’ї музею є величезні гойдалки з краєвидом на Криворівню та навколишні гори.
  • Піднятися за найсмачнішою вурдою до найстарішої в Україні діючої хати-гражди. Коли тільки піднімаєшся до полонини Ігрець, на висоту 1300 метрів, і бачиш ці пейзажі, то перехоплює подих і в голові повторюється тільки одне слово – “вау”. А потім потрапляєш у столітню гражду на гостину до родини Марусяків і розумієш, що це один з найяскравіших досвідів, що доводилося переживати. Зазвичай такі хати уже перетворилися на експонати або музеї, а в цій досі живуть люди. Та ще й готують смачнючі сири: вурду, бриндзу та будз і навіть можуть влаштувати справжній гуцульський обід.
  • Познайомитися із зірками українського ліжникарства. Протягом століть створення виробів із вовни було візитною карткою села Яворів, і досі тут майже в кожній хаті продовжують родинні традиції, і майже у кожному дворі сушиться вовна найрізноманітніших кольорів або гарнючі ліжники, покривала чи одяг з неї. Місцеві майстри регулярно приймають замовлення від українських та закордонних зірок, відомих діячів та модних закладів. Тут ви зможете заглибитися в історію та технологію давнього ремесла, поповнити гардероб або інтер’єр крутою крафтовою річчю, ба навіть самим почаклувати трошки за ткацьким верстатом.
  • Відчути особливу енергетику Терношорської Лади. Кажуть, що це гуцульське місце сили. Ідеально приїздити сюди зранку, піднятися на скелі чудернацьких форм, яким поклонялися наші предки, пройти вузесенькими ущелинами, помедитувати в оточенні гір та лісу, влаштувати пікнік, а на зворотному шляху помилуватися Терношорським Гуком.

Рекомендовані готелі неподалік Косова та Криворівні:

Ворохта 365 – від 18400 грн / DBL / HB / за тижневий тур**
Карпати Мигово SPA – від 2200 грн / DBL / ВB / за добу
Гірський Світанок – від 1350 грн / DBL / RO / за добу
З кожною мандрівкою до Карпат не перестаєш дивуватися, скільки ще всього крутого і незвіданого в Україні, наповнюєшся гордістю за наші здобутки, навчаєшся краще розуміти себе і свій народ.

Тож давайте разом створювати подорожі зі змістом і найтеплішими спогадами!


¹ від англ. обов’язково відвідати
² від англ.set-jetting – подорожі місцями зйомок кінофільмів
³ гуцульський аналог бути в моменті, максимально насолоджуватися
* тут і далі по тексту вартість вказана  на момент публікації за 1 добу / за двох / заїзд з 20.01.24.
** готель Ворохта 365 не продається подобово, лише на заїзди по нд на 6 ночей / 7 днів, тому вартість вказана за такий тур на двох з 21.01.24.