Агентам

Свята наближаються: зустріньте їх у чудовій Чехії

Коли світ починає готуватися до зимових свят, на вулицях міст відчувається зовсім інша атмосфера.

Ви не знаєте, що саме її створює — яскраві вогники, які прикрашають вулиці та будівлі, аромат хвої і прянощів чи веселі різдвяні мелодії, які звучать тут і там? Хай там як, але ми точно знаємо, чого не вистачає цій ідилічній картинці для повноти — вашого усміхненого обличчя. А ви обов’язково будете посміхатися, потрапивши сюди. Хіба можливо встояти? Плануємо казкову мандрівку до зимово-казкової Чехії!

Відкриваємо сезон зимових свят у Чехії разом із Join UP! Наші переваги:

  • Регулярні перельоти на крилах SkyUp:
Київ – Прага — щовівторка, четверга, п’ятниці та неділі
  • Екскурсійні тури, які дозволять побачити все найцікавіше.
  • Величезна база готелів. Рекомендуємо такі:

Позначити в календарі:

27.11.2021 Перший адвент. Запалення вогнів на першій ялинці

5.12.2021 Свято святого Микулаша

27.11.2021–6.01.2022 Період роботи різдвяних ярмарків

27.11.2021–1.01.2022 Різдвяна виставка у Віфлеємській капелі

15.12.2020–20.12.2020 Різдво у Ходовській фортеці

Увага! В країні оголошено надзвичайну ситуацію, в зв’язку з чим розважальні заходи та ярмарки в Празі скасовані. Детальніше про оновлені умови перебування читайте тут.

СВЯТКУВАННЯ

З кінця осені вулиці та провулки й без того казкової Чехії стають ще красивішими, оскільки країна починає сезон зимових свят. Це найчарівніша пора для того, щоб відірватися від буденності або провести незабутні канікули усією сім’єю. Початок святкувань знаменує Перший адвент, під час якого запалюються вогні на ялинках центральних площ та починають відкриватися різдвяні ярмарки. За ним слідує Свято святого Микулаша з багатовіковими традиціями — на вулицях під час нього можна зустріти самого Микулаша у супроводі Янгола та Чорта. Дітлахам, які добре поводилися увесь рік, Янгол дарує цукерки, а неслухам Чорт дає картоплю. Далі чехи святкують Різдво у різній традиції та Новий рік. Розповідаємо, де та коли застати усе найцікавіше:

Різдво у Ходовській фортеці. У внутрішньому дворі старовинного замку з 15 по 20 грудня гучно та яскраво святкуватимуть Різдво. Так, тут можна буде послухати виступи музикантів наживо, побувати на художніх майстер-класах для дітей, у справжньому вертепі тощо.
Малостранське Різдво. Святкування відбувається на площі під знаменитим Карловим мостом. Тут також запалюють ялинку та розгортають святкову торгівлю. Крім того, на Різдво гостей площі нерідко частують рибною юшкою.
Різдво у церкві Діви Марії Переможної. Зовні церкви можна буде побачити один з найбільших мальованих вуличних вертепів країни. А всередині помилуватися виставкою прикрашених чеськими дітьми колисок.
Вацлавське Різдво. На одній з центральних площ чеської столиці святкування проводиться Асоціацією нового міста Праги. Тут можна буде познайомитися з традиційними ремеслами, придбати яскраві сувеніри від благодійних організацій, а прибуток від цього піде на добру справу.
Різдвяна виставка у Віфлеємській капелі. Важлива чеська традиція для створення правильного новорічного настрою. Щороку — нова цікава тема та безліч надзвичайно привабливих павільйонів.
Святкування у саду Фрюстенберг. Свято з неперевершеним краєвидом у подарунок. З саду відкривається неповторна празька панорама. Крім насолоди для очей, тут також запропонують зігрітися домашнім яєчним лікером та скуштувати смажені на грилі сосиски.

ЯРМАРКИ

Ну і, звісно, важко уявити святково вбрану Європу без неперевершених різдвяних ярмарків. Щойно потрапивши сюди, ви миттєво поринете в чудову атмосферу. Прогулянки ярмарками — чисте задоволення. Смачні частування, сувенірний шопінг, розваги для усієї родини і настрій, заряд позитиву на увесь прийдешній рік! Чому б не задатися ціллю обійти якомога більше празьких ярмарків цієї зими? Тим паче що ми вже й список для зручності підготували:

На Староміській площі. Проходять щоденно та не припиняють роботу до пізнього вечора. Тут можна не тільки придбати вироби місцевих майстрів і пригоститися якоюсь смакотою, а й взяти участь у майстер-класах та побувати у справжньому міні-зоопарку. На головній сцені, встановленій на площі, відвідувачі зможуть побачити виступи місцевих фольклорних та музичних колективів.
На площі Республіки. Тут розгортають великий різдвяний ринок з широким вибором святкових товарів, безліччю чеських страв та гарячих напоїв.
На Наместі Миру. Основний святковий спот — біля церкви Святої Людмили. Тут встановлюють ялинку та вертеп, а навколо — кіоски з різдвяними прикрасами, вінками, свічками, та іграшками ручної роботи.
У Празькому Граді. На цьому ярмарку також пануватиме святкова атмосфера, а найкращі ремісники міста запропонують свої унікальні вироби.

Чим зайнятися в центрі:

  • Проїхатися на кареті. Незабутня прогулянка на кінному екіпажі. Захопіть хорошу компанію і чашку какао та закутайтесь у теплий плед, який вам запропонують перед поїздкою.
  • Погодувати тварин у яслах. Щорічно на площі організовують міні-загони з різноманітними тваринами: вівцями, поні, козами. Тут же можна придбати корм та пригостити їх з рук — чудова ідея для сімейного відпочинку.
  • Зробити фото з довгою витримкою. Відкрийте в собі креативного фотографа — безліч яскравих вогнів, якими прикрашають площі Праги, на нічному фото з витримкою стануть хітом вашої сторінки в Instagram.
  • Поласувати трдло. Ці традиційні чеські солодощі можна назвати ще одним неофіційним символом зимових свят. Від гарячого запашного трдло, посипаного цукром та прянощами, неможливо відірватися!
  • Зігрітися медовим вином. Або глінтвейном, або гарячим шоколадом — на ваш вибір.

Що придбати на ярмарку:

  • Гілки омели — зелений символ Різдва.
  • Ялинкову прикрасу ручної роботи — яскраве нагадування про мандрівку.
  • Смажений мигдаль, який заповнює ароматом центральні вулиці.
  • Дерев’яні іграшки у подарунковій обгортці, щоб порадувати близьких.

Здається, вам треба приготувати окрему валізу для подарунків, які привезете із собою з незабутніх чеських канікул від Join UP!