Агентам

Соло-подорожі: боятися чи любити?

Соло-подорожі – один із головних туристичних трендів останніх років. Найкраще підтвердження цьому – цифри. На 2021 рік 25% українців обирали подорожі наодинці¹. Але в той час, як для багатьох мандрувати соло стало ледь не стилем життя, для інших – це страшний виклик, тому вони роками можуть шукати компанію для подорожі мрії, не наважуючись здійснити її самостійно.

Ми вирішили вивчити цю модну тенденцію детальніше, щоб:

розповісти про її головні фішки та заощадити ваш час;
показати, що соло-мандрівки – не те, чого варто боятися, а те, що допомагає краще зрозуміти світ і себе;
підготувати вас до таких запитів і завжди мати під рукою вибірку класних пропозицій для ваших клієнтів.

І ХОЧЕТЬСЯ, І КОЛЕТЬСЯ

Саме такі емоції до соло-подорожей часто відчувають туристи навіть з багаторічним досвідом. На жаль, зараз ми не завжди маємо можливість подорожувати з тими, з ким робили це раніше. І навіть відчуваючи велику потребу у відпочинку, не завжди можемо перебороти страхи і упередження щодо самостійних мандрівок. А якщо щось станеться в поїздці, хто допоможе? Як це – самому прокидатися зранку в незнайомому місці? Що самому робити, чи не буде нудно?

Не буде! Соло-туристи мають більше часу і можливостей дізнатися про країни та міста, спілкуючись з локалами або іншими мандрівниками. Вони ж і допоможуть за потреби. А ще соло-подорожі – шанс краще пізнати себе, зрозуміти, чого хочеться саме зараз, і робити це, не підлаштовуючись під бажання інших. Хіба це може бути нудно?!

А це не страшно? Подумайте, чого ми насправді боїмось. Насамперед – невідомості, бо ніколи не подорожували наодинці. Але цей страх не перебореш, не спробувавши. І доказ цього – історії наших колег, які одного разу ризикнули, відчули на собі досвід сольної подорожі і… стали фанатами.

Євгеній
Алєксєєв
Менеджер відділу розвитку продажів та партнерських відносин в Join UP!

“Перша така моя подорож була до Єгипту 2017 року. Наважився дуже легко, бо хотілося трошки втекти від усього і побути наодинці із собою на “все включено”. А згодом став практикувати такі поїздки досить часто, адже так отримую максимум мобільності та гнучкості. Іноді це дуже корисно – зробити щось тільки для себе і подумати лише про себе. Ідеш, куди хочеш, дивишся, що хочеш. Тож сумно мені точно не буває. До того ж, під час подорожі завжди з’являються нові знайомства.

Тому моя основна порада – не боятися! Життя одне, і постійно під когось підлаштовуватись – не хороша історія. У кожної людини має бути час для себе, а в колаборації з подорожами – то найкраща терапія, відновлення та збагачення силами, завдяки якій повертаєшся більш свіжим, сильним і впевненим”.

Ірина
Мосулезна
Керівний директор Join UP!

“Подорожувати соло – це фантастична можливість повноцінно зануритися в атмосферу країни, глибше пізнати місцевих людей та їхній менталітет, зрозуміти, чим вони живуть, і на деякий час розчинитися в цій культурі. Бо всі хвилинки подорожі ти витрачаєш саме на країну, знайомства, спілкування, а не на сусіда по кімнаті чи свою компанію або родину. Ти не чекаєш, коли «компаньйон» підтримає твою ідею щодо планів на день, а сам вирішуєш і маєш можливість змінити наміри в будь-який час.

Наприклад, планував поїхати на екскурсію, а зранку тебе за місцевою традицією облили водою з ніг до голови, бо в країні свято і на це не ображаються. І ти вмить змінюєш свої бажання, розуміючи, що саме зараз хочеш провести цей день у святкуванні. Дуріти з місцевими, бігати з відрами, сміятися, наче дитина. І саме такі миті, коли все йде не за планом, – найяскравіші у подорожах. Дуже раджу тим, хто не мав такого досвіду, спробувати і спіймати свій дзен в цьому“.

Ірина
Макуха
копірайтер відділу Медіа в Join UP!™

“Пам’ятаю, якою щасливою почувалася у 2020 році сама посеред Санжейки з рюкзаком за спиною і без заброньованого житла. То була моя посвята у соло-подорожі. Згодом їх сталося багато, і з кожної я привожу якийсь особливий досвід. Навряд чи я повірила б раніше, що зможу сама підніматися на гору карпатським лісом; що люди можуть так дивуватися, коли хтось подорожує соло; що буду плакати, бо грецьке море здасться мені таким схожим на наше Чорне, куди я уже кілька років не можу поїхати; що на Тенерифе так неймовірно співають пташки, а в Барселоні можна знайти компанію за лічені хвилини. Це всі інсайти з моїх подорожей, які я б не отримала, якби розділила мандрівку з кимось. Тому для мене соло-тріпи – це про безкінечність відкриттів себе та світу і водночас найдієвіший спосіб перезавантаження”.

Вікторія
Назаренко
Керівник Харківського представництва Join UP!

“Моя перша глобальна соло-подорож була на Сейшельські острови 2016 року, після неї я і підчепила “лихоманку соло-мандрів”. Тепер один раз на рік беру довгу відпустку та їду у подорож сама. Чому? Бо зручно не підлаштовуватись під інших і вибирати омріяний саме мною маршрут; самостійно вирішувати де і коли снідати – або взагалі не снідати; вибирати релакс на пляжі чи екскурсію в гори. Я дуже люблю активний відпочинок: замість валятись на пляжі, беру авто напрокат та вивчаю все, що навкруги і намагаюсь не зупинятися на одному місці більше 2-3 ночей. Не всім це подобається.

До того ж, я дуже багато працюю з людьми і для мене – це МІЙ час на перезавантаження. Після подорожі я повертаюсь оновленою насамперед ментально. Комусь для перезавантаження, відпочинку потрібна компанія і розваги, а мені ж – природа, нові місця та побути на самоті”.

ЩО КАЖЕ СТАТИСТИКА

Надихнулися? А тепер трохи цифр. З 2019 по 2021 рік кількість соло-мандрівників зросла в 2 рази, а кількість запитів “solo travel” з 2020 до 2021 року, за даними Google Trends, збільшилася більш ніж на 700%²!

Який він, соло-турист?

  1. Переважно до 35 років. У лідерах соло-туристів – представники покоління Z (Зумери) та Y (Міленіали). 58% міленіалів схильні обирати подорожі наодинці³.
  2. Віддає перевагу турам на 4-7 ночей (34%). А також частіше за інших туристів бронює поїздки на 2 тижні і більше⁴.
  3. Часто замовляє додаткові послуги. Це можуть бути трансфери та активності, як індивідуальні, так і у складі великих груп (екскурсії, тури, майстер-класи).
  4. Раціональний. Шукає вигідні пропозиції та знижки, самостійно моніторить динаміку цін.

СОЛО-ПОДОРОЖІ З JOIN UP!™

А щоб точно почуватися спокійно та безпечно в соло-мандрівці, ідеальний варіант – замовляти пакетні тури. Так можна повноцінно насолодитися мандрівкою наодинці, але знати, що за необхідності поряд завжди буде професійний менеджер, готовий допомогти у проблемній ситуації.

Соло-поїздки з Join UP! дозволяють:

насолоджуватися знайомством з новими місцями та людьми, замість пошуків житла тв цікавих активностей і продумування логістики;
завжди розраховувати на допомогу та підтримку приймаючої сторони;
отримати більше від поїздки завдяки нашій різноманітній екскурсійній програмі

ГІД ДЛЯ СОЛО-ТУРИСТА ВІД JOIN UP!™

Ми проаналізували, які серед наших літніх напрямків найбільш популярні у соло-туристів, та підготували для вас добірку найулюбленіших готелів та активностей.

ПОРАДИ ДЛЯ СОЛО-ТУРИСТІВ

  • Не бійтесь, але будьте уважні та обачні
  • Хоча б базово плануйте маршрут заздалегідь, щоб потім не витрачати на це час у подорожі.
  • Розраховуйте, що соло-мандрівки зазвичай більш витратні (адже за все треба платити самому: готель, авто, бензин).
  • Обирайте кафе та бари, де їдять місцеві, там гарантовано смачно. Дегустуйте їжу місцеву та незнайому! Оминайте міжнародні мережеві заклади, краще погугліть топ місць для обіду або вечері.
  • Купуйте на фермерському ринку, а не в супермаркеті.
  • Будьте допитливими і не лінуйтеся рухатися! Їдьте на екскурсію, виходьте в місто та знайомтеся, цікавтесь у локалів, що краще подивитися поблизу. Але, якщо просто хочеться релаксувати на пляжі з коктейлем Мохіто, то це теж варто собі дозволити. Адже це ваше подороЖИТТЯ і ви у себе одні.

То що, цей час настав? Готові до незабутньої соло-подорожі з Join UP!?

¹ за статистикою ДАРТ
² Senior Solo Travel Sees a Boost in 2021 by Road Scholar
³ Solo Traveler World
⁴ за статистикою agoda.com
* тут і далі по тексту від англ. “список справ”