Агентам

Чому в Іспанії живуть довше? Шукаємо відповідь like a local — як місцеві!

В Іспанії середня тривалість життя становить 80.3 років у чоловіків і 85.8 у жінок.1 Очікується, що до 2050 вона ще збільшиться: на 3 і 1.7 років відповідно, тож країна може піднятися в рейтингу топ-20 осередків довгожителів.2 У чому ж секрет? Розпитали людину, яка вже близько 2 років живе в курортному місті Аліканте, на узбережжі Коста-Бланка.

Марина
Дайнеко
Директорка з розвитку продажів Join UP!™

СЕКРЕТ 1: ПОСПІШАЙ ПОВОЛІ

Коли я лишень приїхала сюди, то уявляла, що іспанці дуже повільні: все «mañana, tranquila, no pasa nada» — завтра (чи найближчим часом, чи коли-небудь), розслабся, нічого страшного. Згодом виявила, що вони і працьовиті, і швидкі, просто не витрачають енергію там, де не вважають за потрібне.

Мені здається, таке прийняття порядку речей і неквапливість пов’язані з бюрократією. Усе регулює cita — нумероване запрошення, попередній запис. Прийшли до крамниці чи на ринок по м’ясо? Візьміть номерок і відправляйтеся гуляти, поки є час. У касі заплатити за щось, відвідати лікаря, оформити дитину до школи? Те саме, причому запис може припасти на 3–4 дні пізніше — мусите чекати.

СЕКРЕТ 2: ГОВОРИ ЗІ МНОЮ*

Іспанці обожнюють спілкуватися. Неважливо, чи ви знайомі і яка тема. Соціологічна компанія Gallup спільно з Meta виявила, що іспанці посідають четверте місце у світі за частотою взаємодій з оточенням.3 Глобально лише 58% людей щодня спілкується з друзями чи родичами, що живуть неподалік, а в Іспанії це роблять 83%. А ще у світі в середньому тільки 16% регулярно взаємодіють з незнайомцями, а тут — аж 28%!3

Як їм це вдається?

  • Якщо хтось заведе бесіду з касиром, люди в черзі мирно дожидатимуть, то й долучаться до розмови.
  • Замість снідати вдома, всі прямують до кав’ярні. Тут від сьомої ранку повно охочих обговорити погоду й новини, посміятися. На терасах п’ють solo — «чорну» каву, cortado — таку, де трошки молока, чи con leche — де багато молока. І аж тоді йдуть у справах.
  • Жоден візит до ринку не обходиться без смолтоку. Продавець ще за 3 км може вітатися: «Бачу, у вас нова сукня! Що ще нового? Уже пакую вам помідори й руколу».
  • Коли «зробили базар», знову завертаєте до кав’ярні — побалакати, а то і хильнути винця, пива чи хересу — навіть якщо попереду робочий день.
  • Багато іспанців розуміють англійську. Коли мандрівник намагається заговорити з ними ламаною мовою, вони згадують шкільну програму і вступають в діалог англійською, уже не боячись припуститися помилок. А в туристичних локаціях взагалі теревенять без вагань.

Культура спілкування в Іспанії теж трохи відрізняється від звичної для нас:

  • Чоловіки не тиснуть один одному руки при зустрічі. Якщо це близькі знайомі, то вони можуть обійнятися та обмінятися подвійним поцілунком у щоки.
  • Місцеві не зважають на те, як ви виглядаєте. Вони люблять наряджатися, коли для цього є привід. Проте і вийти на вулицю в піжамі, подертих шльопанцях — абсолютно нормально. Ніхто не переймається через те, «що люди подумають».
  • Тут дуже тепло ставляться до дітей. Часто розпитують у незнайомців, як звуть їхню малечу і скільки їм років, видумують пестливі прізвиська.
  • Іспанці рідко заводять дружбу — вони приятелюють. За 3–5 хвилин ви вже amigos,** обмінюєтеся телефонами і плануєте наступну зустріч, за пів години — під чарку заводите іспанських пісень. Але усе, що ми пов’язуємо з поняттями вірності, де «за тобою у вогонь і воду», — зосереджене всередині сім’ї.

СЕКРЕТ 3: ВМИКАЙ КРОКОМІР

Майже всюди в курортних містечках люди дістаються своїм ходом. Середньодобова кількість кроків в Іспанії становить 5 936, що є одним з найвищих показників в Європі.4 Спершу я не могла до цього звикнути, а зараз беру машину хіба на вихідних, щоб поїхати за місто: на риболовлю чи до нового пляжу.

Що мотивує тут ходити пішки?

У радіусі 2 км можна знайти все необхідне.
Багато вулиць з одностороннім рухом. Через це кудись дійти можна за 5 хвилин, а на машині доведеться зо пів години їхати.
Вуличних паркінгів мало, навіть біля супермаркетів вони не завжди є. Криті паркінги заввишки приблизно 1,8 м. Вулиці вузькі. У таких умовах подерті бампери чи пом‘яті дверцята на автівках — не рідкість.

А ще іспанці обожнюють собак і вигулюють їх усюди. Адже спеціально відведених місць не так багато. У місті часто пахне хлоркою, якою замивають сліди «собачих справ». Спочатку мені здавалося, що більше за це мене навряд чи щось здивує, та скільки живу тут — стільки натрапляю на незвичні дрібниці.

Ще трохи дивних фактів про Іспанію:

У Валенсії не можна будувати пісочні замки — штраф становить близько 500 євро. Можливо, щоб не перешкоджати рятувальникам рухатися по пляжу.
Заборонено викидати сміття до 8 вечора. А ось галасувати вночі — не проблема. На свята, буває, неможливо заснути — так всі шумлять. Діти змалечку звикають до цього, а коли підростають, то й самі починають «фестивалити». Можуть кинути петарду під ноги. Не знаю, чи зможу колись звикнути до цього.

4. НАСОЛОДА ЖИТТЯМ НА ПРОТИВАГУ «ДОСЯГАТОРСТВУ»

Іспанія не всім заходить. Друзі кажуть, що деколи бракує звичного бедламу — культура метушні сильно в нас в’їлася. Ми постійно кудись біжимо. Буквально. Місцеві на вулицях дивуються — може, десь пожежа? Бо ж з якої ще причини так квапитися?

Іспанці бережуть свій час, люблять життя — цього нам варто повчитися.

  • Улітку з 14 до 17 — сієста. Більшість магазинів і установ не працює — тільки великі супермаркети і китайські магазини. Ми б як сприйняли таку перерву посеред дня? «О, встигну щось помити, поприбирати, попрасувати, збігати десь у справі». А тут спершу думають про відпочинок: погуляти, поспати, посидіти в патіо з лимонадом.
  • Спитайте іспанця будь-якого віку: «Що робитимеш ввечері?» — і багато хто відповість: paseo, ocio. Тобто, погуляю і побалакаю. Можна вештатися з одного тапас-бару до іншого, грати на гітарі, а потім вести довгі душевні бесіди до четвертої-п’ятої ранку — цей час зветься madrugada.
  • Тут дуже багато танцюють. Довкола повно дискотек з безплатним входом: шукаєте, де музика до душі, і вперед!
  • «Карнавал? Парад? Зорепад? Вишня зацвіла? Ми вже там!» — іспанці обожнюють свята і справляють одне за одним, з гуляннями, мистецькими інсталяціями та перевдяганнями. Наприклад, літній фестиваль до дня Сан Хуана триває два тижні. Весь цей час проходять костюмовані паради. Цілодобово лунають вибухи петард і гомонить натовп. А ще по місту виставляють близько 100 фігур, вартість однієї може сягати понад 100 тисяч євро. 24 червня ці інсталяції урочисто спалюють.

5. СУМКА-ВІЗОК І СПІЛЬНІ ТРАПЕЗИ

Знаєте, як відрізнити місцевого від туриста? Іспанець йтиме на закупи з візком — на кшталт нашої «кравчучки».

Похід по продукти в Іспанії виглядає так:

Кисломолочного сиру майже не знайти. А ось йогуртів, моцарели, козячого та овечого сиру різної витримки — дуже багато різновидів.
Сметану теж важко знайти, і коштує вона від 4 €.
Для порівняння, вино та ігристе гарної якості коштує приблизно 2€ за пляшку.
Буряк, капуста, огірки та кріп тут — рідкість.
Мільйон варіацій хамону.
Будь-який фарш коштує на 20–30 % дорожче, ніж суцільний шматок такого ж м‘яса.
У супермаркеті та на ринку можна попросити почистити та підготувати рибу залежно від того, як ви будете її готувати: стейк, філе, з головою/без, порізати як завгодно.
Тютюнові вироби можна придбати виключно в спеціалізованих магазинах.

Іспанці вважають, що люди, які пізно лягають спати, вживають «шкідливу» їжу чи дозволяють собі келих вермуту, проте роблять це в компанії, ведуть більш здоровий спосіб життя, аніж ті, хто харчується наодинці. У чомусь це має сенс: коли їси на самоті, режим часто «з’їжджає», а на столі буває менше овочів.5 До того ж регулярні спільні трапези знижують рівень стресу.6

Коли я тут запрошую когось у гості, то вже не уявляю стіл без тапас. Беру хрумкий тоненький хліб, змащую натертими томатами з краплиною оливкової олії чи хамоном. А якщо зверху ще солену сардинку покласти — смакота! Ще навчилася готувати молюски на іспанський манір і ловити блакитних крабів. Це інвазійний вид — він потрапив сюди з Латинської Америки, розповсюдився в тутешніх річках та лиманах і тепер тіснить «місцевих». Але для його ловлі потрібна ліцензія.

Як впіймати блакитного краба?

  1. Знадобиться міцна вудка чи бодай палиця з мотузкою, а ще — сачок.
  2. Як приманку беремо курячі крильця. Ці краби дуже агресивні та мають сильні клішні, тож можуть і кістку прокусити.
  3. Витягати здобич треба дуже повільно, а потім хутко підставляти сачок — адже щойно краб вхопить повітря, то відпустить приманку. Зручно ловити удвох: один тягне, інший підставляє сачок.

Заплющуйте очі, рахуйте до п’яти і бронюйте тур до Іспанії — у нас все готово!

ІСПАНІЯ З JOIN UP!™

1 Поважний досвід

Ведемо відлік з 2013 року — за цей час відправили близько 97 тисяч туристів.7

2 Зручна польотна програма

Літаємо на Fly One цілий рік: з Молдови, Кишинів, — до Барселони.
Крім цього, пропонуємо тури з регулярними рейсами Wizz Air. Прямуємо з:

Румунії, Бухарест
Польщі, Варшава

3 Дбайливо підібрані готелі

Готелі в найпопулярніших локаціях: Коста-Брава, Коста-Дорада, Тенерифе.

4 Багаторічна співпраця з ITravex

ITravex успішно дбає про відпочинок близько 30 років. Компанія є учасником програми TIDS IATA та консорціуму Turisme de Barcelona.

Є свій автопарк з дуже зручними автобусами.
Є програма активностей, з якою можна ще глибше зануритися у вайб іспанської фієсти.

Почувайтеся в турі like a local*** і збагачуйте життя новим досвідом!

1 https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/spain/
2 За прогнозами Інституту показників і оцінки здоров’я при Вашингтонському університеті (IHME) https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140–6736(24)00685–8/fulltext
3 Gallup проводили опитування з червня 2022 по лютий 2023 та охопили своїм дослідженням 142 країни https://www.gallup.com/analytics/509675/state-of-social-connections.aspx
4 https://worldmetrics.org/average-number-of-steps-per-day/#sources
5 https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889–024–19560–0
6 Згідно з опитуванням, проведеним Американською асоціацією охорони здоров’я https://www.trafalgar.com/real-word/eating-together/
7 Згідно з внутрішньою статистикою Join UP!™
* Рефрен з вірша Юрія Іздрика «Молитва»
** З ісп. — друг, приятель
*** З англ. як місцевий житель