Агентам

Анталійські курорти: любов з першого сіті-туру

Коли кажеш “відпочинок у Туреччині”, більшість людей уявляє “класичний ол інклюзів” зі щоденним розкладом з трьох пунктів: пляж, море, ресторан. Іноді там ще з’являється шопінг і спа.

Але ми ж з вами знаємо, що насправді анталійські курорти пропонують набагато більше. І осінь – саме ідеальний час, щоб поєднати релакс на Середземному морі з дослідженням місцевого життя, культури та історії. Чому?

  • Комфортні температури (25–30°C вдень).
  • Менше туристів (відповідно можна краще роздивитися пам’ятки та зробити класні фото без натовпів на фоні).
  • Привабливі ціни (шанс дозволити собі більше за ті ж самі гроші).

Тож цієї осені запрошуємо на пошуки прихованих і явних скарбів анталійського узбережжя!

ВІДКРИВАЄМО МІСТА СЕРЕДЗЕМНОМОР’Я

Античні пам’ятки, візантійські собори, мистецькі шедеври місцевих майстрів та кулінарне різноманіття – Анталія, Сіде, Аланья чи Кемер мають не менше цікавинок, ніж європейські міста. І не треба витрачати час на складання карт та планування маршрутів. Ми з партнерами Summer Tour уже про все подбали і підготували для вас колекцію сіті-турів на улюблених курортах. Заспойлеримо найцікавіші моменти кожного з них.
АНТАЛІЯ

Старе місто. Прогулянка районом Калеїчі (саме так турки називають стару частину Анталії) завжди схожа на мандрівку в часі. На цих вуличках збереглися майже 3 000 будинків, які розповідають історію греків, візантійців, сельджуків і османів. Чек-лист на маршруті:

  • Пройти під аркою Воріт Адріана так само, як майже 2 150 років тому це робив римський імператор.
  • Роздивитися столітні написи на білосніжному мінареті Ївлі.
  • Звірити час із годинником фортечної башти Саат Кулесі.
  • Помилуватися розкішними яхтами в марині Калеїчі.

Коньяалти. Хочете максимально відчути себе like a local*** – вибирайте найкраще місце на найдовшій набережній Туреччини, вмощуйтесь зручніше та насолоджуйтеся красою моря. І не забудьте взяти кебаб чи белек-екмек (традиційний бутерброд з рибою) в автентичному ресторанчику поблизу.

Місцеві хайлайти від Join UP!™

  • Канатна дорога на Тюнектепе. З оглядового майданчика на висоті близько 600 метрів відкривається неймовірний краєвид на курорти Анталійського узбережжя, гори і безкрає Середземне море.
  • Водоспади Дюден. Ця локація трохи віддалена від центру, але точно варта тих 20 хвилин дороги. Нижній Дюден – один з найбільших водоспадів, який впадає в море. Очікували побачити таке в Анталії? А ще над ним майже завжди “висить” райдуга. А неподалік, у парку Дюден, можна порелаксувати на лавці у справжній печері, прямісінько перед якою, наче срібна завіса, падають води Верхнього Дюдену. Рекомендуємо приходити сюди ввечері, адже так вийде побачити неймовірно гарний захід сонця, а потім – парк та водоспади у сяйві підсвіток. Це дуже видовищно.
  • Фестиваль танцю та музики “Турецький рай”. Заздримо тим, хто потрапить до Анталії 2-6 жовтня, адже в цей час у місті буде купа сцен та яскравих локацій, де виступатимуть музиканти і танцюристи з усього світу.

АЛАНЬЯ

Канатна дорога Аланьї. Вона сполучає дві найпопулярніші туристичні локації міста:

  • Пляж Клеопатра – так-так, саме той, який, за легендою, Марк Антоній подарував єгипетській цариці.
  • Сельджуцьку фортецю 13 століття (Аланія Калесі), яку видно майже з усіх куточків міста. Це і не дивно, адже її стіни простягаються аж на 7 км, а вздовж них височіють близько 140 веж, найбільша з яких – Червона – за висотою наближається до сучасної 10-поверхівки. Уявляєте, як це все будувалося 8 століть тому?

Підйом цією канаткою – суцільне задоволення, адже з одного боку – безкрає море, а з іншого – уся Аланья, як на долоні.

Дим-Чай. Відпочинок на березі цієї річки можна вважати сезонним маст серед місцевих і не тільки, сюди часто приїздять цілими родинами з різних регіонів Туреччини. Навіщо?

  • Покупатися у гірській річці, яка за кілька десятків метрів зіллється із Середземним морем.
  • Влаштувати пікнік або скуштувати страви традиційної кухні в ресторані на узбережжі.
  • Відволіктися і організувати собі тотальний релакс у одному з відпочинкових комплексів.
  • Порибалити.
  • Згадати дитинство, спускаючись із водних гірок та стрибаючи у воду з тарзанки.

Цікавий факт

Ви знали, що Аланью називають “містом печер”, бо їх тут справді багато. У середні віки вони слугували прихистком для піратів, тож мандрівники намагалися уникати цього узбережжя. Але сьогодні печери Аланьї – одна з її туристичних візитівок. У деякі (наприклад, Піратську, Закоханих та Фосфорну (так, вона світиться)) є можливість потрапити тільки з води; а Дим чи Дамлаташ можна відвідати, просто гуляючи містом. До речі, вважається, що остання має цілюще повітря, яке допомагає хворим на астму.

СІДЕ

Старе місто. Сіде часто називають містом-музеєм або античним музеєм під відкритим небом. Адже, куди не глянь, поглядом зловиш кам’яні символи стародавнього світу: древні арки та ворота, стіни колишніх резиденцій, колони, залишки скульптур. Історія тут скрізь, навіть під ногами. Так-так, на вулицях Сіде потрібно дивитися під ноги не для того, щоб не перечепитися, а щоб не пропустити засклені фрагменти, під якими можна роздивитися залишки тисячолітніх будівель. Основні хайлайти (вони ж – топові інсталокації) – амфітеатр та храм Аполлона, зведені у 2 столітті. Особливо велично вони виглядають на заході сонця.

Merkez Külliye Camii. Мечеть Манавгата вважається однією з найбільших та найгарніших на Анталійському узбережжі. Це і не дивно, бо як часто вам доводилося бачити храми з 28 куполами та мінаретами, що сягають 60 м заввишки?! А всередині взагалі можна застрягнути на години, роздивляючись кольорові розписи до найменших деталей.

Водоспад Манавгата. Фото з цього місця точно захочеться зробити заставкою екрана телефону чи ноутбука. Тільки уявіть: могутні потоки води, що падають з висоти майже 5 метрів, утворюючи білу піну, яка потім повільно пливе річкою, а навколо – ліс з чайних дерев. Ну, хіба не вау?!

КЕМЕР

Канатна дорога «Олімпос». “З моря на небо”* – канатною дорогою «Олімпос» цей шлях займе всього 10 хвилин. Але кожна його секунда – естетичне задоволення. Адже маршрут пролягає через Національний парк «Бейдаглари» з видом на місто, Таврські гори та море. А наприкінці на туристів чекатиме ще один бонус – смачний обід на вершині гори Тахтали (2 365 м).

Музей оливкової олії. А ви знали, який шлях проходить ягода оливи від дерева до золотистої олії у красивій пляшці? Саме час дізнатися. І, звісно, запастися смачними і корисними сувенірами з Туреччини.

Місцеві хайлайти від Join UP!™

  • Локальні ринки. Найкращий спосіб пізнати автентичну культуру та гастрономію – потрапити на ринок. Тож зберігайте в календарі:
    Понеділковий ринок – щопонеділка біля бульвару Ататюрка можна купити суперсвіжі овочі та фрукти;
    Вівторковий ринок – сюди по одяг та топовий турецький текстиль;
    Чамьюва – щосереди тут розкладають свій крам торговці тканинами та місцевими продуктами.
  • Народний парк Йорук (Yoruk). Ось де вам точно гарантовано повне занурення в локальну історію та лайфстайл**. Йорук – це музей під відкритим небом, що відтворює турецьке село із традиційним житлом, побутом та промислами. Почути, як звучать автентичні музичні інструменти, побачити, у чому турецькі господині пекли хліб, який одяг та прикраси носили. Скільки ще всього цікавого можна дізнатися під час такої відпустки!

Летімо? У нас уже все готово.

Оксамитовий сезон у Туреччині з Join UP!™

Отримуйте максимум від подорожей до Туреччини з Join UP!™


* слоган «Олімпос»
** з англ. “стиль життя”
*** з англ. “як місцевий”
**** від англ. Destination Management Company – компанія з управління напрямком. За інформацією Summer Tour