Агентам

Туреччина для сет-джеттера: пригодницький сценарій на літо

Пригадаєте, у скількох фільмах ви вже бачили мінарети величної Айя-Софія? Загинайте пальці: “007: Координати «Скайфолл»”, “Інферно”, “Операція “Арго””, “Завзяті Шахраї”…

Перераховувати можна довго. І так само буде з Гранд-базаром, Топкапи та багатьма іншими відомими локаціями. Адже 2019 року Forbes відніс Стамбул до найбільш “кіноцентричних” міст світу.

  • Лише в 2010 – 2011 роках тут зняли близько 1600 фільмів, серіалів та реклам1.
  • 2022 року у Туреччині знімали 233 закордонних проєкти, що на 46% більше, ніж попереднього року2.

Цікавий факт. Для фільмування в Туреччині необхідно отримати дозвіл від Міністерства культури та туризму. До того ж, за зйомку на території пам’яток навіть є окрема плата, визначена Міністерством.

Чорне море на півночі, засніжені піки Таврських гір та мальовничі пляжі на півдні, космічні пейзажі Каппадокії, яку називають знімальним майданчиком під відкритим небом, колоритні ринки та міста. Усе це стало декораціями до тисяч відео, від реклами Heineken для Ліги чемпіонів УЄФА до голлівудських фільмів та серіалів Netflix. Пропонуємо приєднатися до світового тренду на сет-джеттінг і відчути себе в кадрі фільмів Рассела Кроу, Сема Мендеса, Гая Річі та інших зіркових режисерів. Оце буде пригода!

ФІЛЬМИ БОНДІАНИ

Творці фільмів про Джеймса Бонда так облюбували Стамбул для зйомок пригод зоряного шпигуна, що вулиці цього міста стали декораціями не однієї картини саги. Перша місія у Стамбулі чекала агента 007 уже у другому фільмі Бондіани, знятому Теренсом Янгом 1963 року – “Із росії з любов’ю” (назва, звісно, ще та, але ж ми пам’ятаємо, яка підступна там була любов).

Отже, де встиг “засвітитися” Джеймс Бонд? Цистерна Базиліка, Ая-Софія, Блакитна мечеть, Топкапи, Візантійський Іподром, площа Султанахмет, Галатський міст, Ринок спецій, Гранд-базар, бухта Пендик, залізничний термінал Sirkeci, аеропорт імені Ататюрка, площа Еміненю, Німецький східний банк.

Дивлячись на такий перелік локацій, можна подумати, що Шон Коннері прилетів на оглядову екскурсію Стамбулом. Але насправді у другому фільмі бондіани у агента 007 тут була важлива місія – вивезти зі Стамбула радянську дешифрувальну машинку «Лектор», яка може допомогти в боротьбі з російськими агентами. Тому біля кожної пам’ятки тут розгортається нова iсторiя: в Ая-Софія Ред Грант вбиває російського агента, Цистерною Базиліка проходять таємні ходи під російським консульством, паром через Босфор стає місцем таємної зустрічі Бонда з Тетяною, а залізничний термінал Sirkeci взагалі зіграв у фільмі одразу 3 вокзали: стамбульський, белградський та загребський.

Через 50 років історія про Джеймса Бонда знову повертається до Стамбула із фільмом “007: Координати “Скайфолл“. Цього разу місія героя – врятувати жорсткий диск зі списком агентів британської розвідки під прикриттям.

Уперше в фільмі ми зустрічаємо Деніела Крейга біля виходу з будівлі Німецького східного банку в районі Еміненю біля Єгипетського базару. А згодом тут же Бонд та Ів переслідують найманця Патріса, пробігаючи за ним повз Нову мечеть та стрибаючи дахами над Гранд-базаром – одним з найбільших критих ринків у світі.

А пам’ятаєте бар на узбережжі, де агент 007 грає в небезпечну гру, випиваючи напій із скорпіоном на руці? Це було на пляжі Каліс у Фетхіє. Щоб провести тут зйомки, команді фільму потрібно було не тільки побудувати цей бар, а й отримати на це згоду від 600 співвласників пляжу. Але кадри були того варті.

Загалом “Скайфолл” отримав два “Оскари”, став найкасовішим фільмом з бондіани і першим, який вийшов у ІМАХ.

ІНФЕРНО (2016 рік)

Фільм за однойменною книгою Дена Брауна переносить професора Ленгдона (Том Генкс) з лікарні в Італії до різних куточків Європи, щоб він зміг розгадати чергову таємницю та врятувати людство від вірусу. Більшість зйомок проходили в Італії та Угорщині, але кульмінаційні сцени відбуваються саме в Стамбулі.

У пошуках відповіді Фелісіті Джонс блукає колоритними рядами Гранд-базару та історичного книжкового ринку Сахафлар, де збиралися письменники ще у 16-17 ст. Згодом до міста прибуває і професор, тож прямуючи з ним до центру Стамбула, ми разом можемо насолоджуватися древніми мурами Константинополя вздовж проспекту Кеннеді, панорамою району Каракой на березі Босфору та величною Галатською баштою. Потім будемо шукати циліндр з вірусом в Ая-Софії і врешті знайдемо його у містичних коридорах Цистерни Базиліка.

ШУКАЧ ВОДИ (2014 рік)

“Шукач води” Рассела Кроу – це історична драма про австралійця Джошуа Коннора (його зіграв сам режисер), троє синів якого 1915 року брали участь в найважчій для Австралії Дарданельській військовій операції. Після поразки в битві на турецькому півострові Галліполі, Джошуа не отримував листів від синів майже чотири роки і тепер вирушив на їхні пошуки.

Уже з перших кадрів Стамбул зустрічає нас прекрасними панорамами Золотого Рогу, та колоритними вуличками одного з найстаріших районів міста Балат із кам’яною будівлею старого Грецького православного коледжу. До речі, пам’ятаєте, де ще могли бачити ці квартали? Так, у трилері “Заручниця 2” Олів’є Мегатона.

Але рушаймо далі за Джошуа, до садиби на крихітному провулку Мердівенлі Мектеп з кольоровими сходами та кафе, до площі Султанахмет, де колись був Константинопольський іподром, до Блакитної мечеті і затишного парку Гюльхане поряд з палацом Топкапи.

Цікавий факт. За рік до зйомок Рассел Кроу відправився у тур Туреччиною для пошуку локацій для фільму, і Блакитна мечеть була номером один у його списку. Щоб отримати дозвіл на зйомку, він особисто зустрівся з Міністром культури та туризму і зміг домовитися навіть про закриття мечеті на три години.

ОПЕРАЦІЯ ФОРТУНА (2023 рік)

Більшість сцен “Операції Фортуна” Гай Річі знімав в Анталії. При чому локацій зйомок було настільки багато, що можна непогано вивчити всю географію регіону: Демре, Муратпаша, Ібраді, Аспендос, Кемер, Коньялти, Аксекі, Серік, Дешемеалті, Манавгат, Фініке, Аланія. Але головною все ж була Калеїчі – Старе місто Анталії. Пам’ятаєте скляний оглядовий майданчик з неймовірним краєвидом, де розбився Бен Гаріс? Це панорамний ліфт Калеїчі, піднятися ним, щоб з висоти поглянути на Анталію – просто маст.

До речі, Гаю Річі, вочевидь, так сподобалася Анталія, що наступний фільм “Міністерство неджентельменської війни” він теж частково знімав на тих самих локаціях. Прем’єра відбулася лише 19 квітня. Тож, фанати, дивіться фільм, якщо ще не бачили, і бронюйте поїздку до Туреччини з Join UP!™. Будемо досліджувати маршрути улюблених героїв разом.

Туреччина з Join UP!™

  • Досвід. Туреччина – в топі наших напрямків уже 10 років. За цей час ми відправили на місцеві курорти понад 1,2 млн туристів.
  • Широка польотна програма. Сім аеропортів вильоту з трьох країн, три авіакомпанії, вечірні і ранкові рейси – усе, щоб можна було вибрати найзручніший варіант. Літаємо до Анталії з:
    Молдови (Кишинів) на крилах Pegasus та Fly One;
    Польщі на рідних крилах SkyUp (Жешув, Бидгощ, Гданськ, Катовіце, Люблін, Познань, Варшава, Вроцлав);
    Румунії – також на SkyUp (Бухарест, Бакеу, Брашов, Бая – Маре, Клуж-Напока, Яси, Орадеа, Сучава, Тімішоара, Тиргу Муреш);
    країн Балтії (Таллін, Вільнюс, Рига).
  • Зручна логістика. Ми пропонуємо прямі автобусні трансфери з різних міст України до аеропорту в Кишиневі та зі Львова до Жешува.
  • Прямі автобусні тури з міст України до Туреччини. Join UP! продовжує програму комфортних автобусних турів до моря з улюбленими концепціями Celebrate your road*, Kids Friendly** та новими приємними бонусами. Пропонуємо тури до Анталійського узбережжя з:
    Києва з можливою посадкою в Білій Церкві, Умані, Одесі, Ізмаїлі – щодня з 23.04.2024 до 31.10.2024;
    Запоріжжя з можливою посадкою у Дніпрі, Кривому Розі, Кропивницькому, Умані, Одесі, Ізмаїлі, Татарбунарах – щосереди та щосуботи з 27.04.2024 до 30.10.2024;
    Харкова з можливою посадкою у Полтаві, Кременчуці, Кропивницькому, Одесі, Ізмаїлі, Татарбунарах – щосереди та щосуботи з 27.04.2024 до 30.10.2024;
    Одеси з можливою посадкою в Ізмаїлі – щодня з 23.04.2024 до 31.10.2024.
  • Готелі. Ми знаємося на готелях, які закохують у себе гостей з першого візиту. І завжди готові запропонувати безліч варіантів розміщення під різноманітні запити. Цього сезону в нашій колекції понад 30 ексклюзивів у Кемері, Анталії, Аланії та Сіде. А ще, новина, на яку ви так довго чекали – тепер ми пропонуємо улюблені на ринку готелі мережі Rixos!. Рекомендація від Join UP!:
  • Надійна приймаюча сторона. Уже не перший рік ми розвиваємо підхід Warm Hospitality*** для наших туристів у Туреччині разом з компанією Summer Tour. Чому саме вони?
    У 2022 і 2023 роках отримали нагороду Quality Management Аwards як DMC з найкращим менеджментом у Туреччині****;
    Входять до десятки найкращих приймаючих компаній Туреччини****;
    Працюють з командою досвідчених гідів, серед яких близько 30 – з України. Загалом Summer Tour – це понад 200 співробітників, і середня тривалість їхньої роботи в компанії – 7-8 років;
    Постійно проводять роботу над покращенням сервісу та підвищенням професіоналізму команди, зокрема завдяки навчанню для гідів від нашого корпоративного інституту GROW UP;
    Фокусуються переважно на прийомі гостей з Німеччини та Нідерландів (75% від загальної кількості);
    Гіди Summer Tour володіють українською та англійською мовами;
    Мають п’ять власних готелів у Туреччині, які ми пропонуємо за ексклюзивними цінами.

Сет-джеттери, пригоди вже чекають на вас у Туреччині. Бронюйте літо в стилі екшн з Join UP!


1Hurriyet Daily News
2Daily Sabah
* від англ. “Святкуй свою поїздку”
** від англ. “Для дітей”
*** від англ. “Тепла гостинність”
**** від англ. Destination Management Company – приймаюча компанія. За інформацією Summer Tour
***** У цьому матеріалі використані кадри з фільмів з відкритих джерел у мережі Інтернет