Агентам

Три стилі мандрівки Чорногорією і все, що для цього треба

Проїхатися до статуї балерини в Будві велосипедом чи облетіти Которську затоку на гелікоптері? Організувати пікнік на Будванській рив’єрі чи куштувати устриці на фермі й думки не гадати? Скільки людей — стільки планів на відпустку. Скористайтеся нашими нотатками у подорожі Чорногорією!

ВІДПОЧИНОК LIKE A LOCAL1

Тренд проводити час у новій країні, наче місцевий житель, шириться серед мандрівників — адже це дуже цікаво, та ще й для гаманця приємно. Як дивитеся на те, щоби торкнутися справжнього життя Чорногорії? Пізнати буденні маршрути тутешніх: ось тут продають смачний сир, а онде, на розі, по обіді торгуватимуть свіжими морепродуктами, треба зайняти чергу…

Щоби відчути ритм курорту, достатньо зручного взуття, панамки і прокату — велосипеда чи самоката. Оренда обійдеться в 7 євро на годину або 25 євро на цілий день. Необов’язково планувати маршрут — можна уявити себе листоношею і кружляти вуличками, роздивляючись будинки й сади. Перехопити шматочок піци будь-де у старому місті. Чи завітати до затишної таверни — коноби. Наприклад, у Skolijera, M-Irena чи Parma у Будві. Чи в Steak&BBQ House TANJGA у Которі.

Обід на двох у закладах трохи далі від пляжу обійдеться приблизно у 25–40 євро.

Що скуштувати

  • Kačamak — качамак, каша з кукурудзяного борошна, картоплі та сиру. Її подають і як гарнір до смаженого м’яса, і як основну страву з йогуртом.
  • Ćevapi — чевапчичі, маленькі ковбаски із суміші яловичого й баранячого фаршу, приправлені різними травами. Зазвичай їх готують на грилі та подають із нарізаною цибулею.
  • Pljeskavica — плескавиця, груба пласка котлета з рубаної яловичини та свинини, приготована на грилі.
  • Raznjici — ражничі, шашлик.

Варто бодай раз влаштувати пікнік на морському узбережжі — тільки не розводьте там багаття. Сир, оливки та вино краще купити в супермаркеті. У пекарні — чи, по-чорногорськи, пекарі — узяти звичний буханець, свіжий сомун (прісний хлібний коржик) чи пікантну булочку з оливками. По рибу, кальмари, мідії та інші морепродукти відправитися на ринок — на прохання все це одразу ж посмажать чи приготують на грилі, зазвичай безплатно. А на завершення дня взяти в оренду човник: для 2–3 осіб пів години на хвилях обійдуться орієнтовно в 30 євро.

Якщо обирати готові екскурсії — то з найпопулярніших! Ось ТОП-3:

  • Круїз Которською затокою — 45 євро.
  • Чорногорські каньйони, заповідники та Чорне озеро — 55 євро.
  • Скадарське озеро та Рієка Црноєвича — 55 євро.

Де зупинитися?

LAID-BACK2 ВІДПОЧИНОК

Прокинутися в готелі й замружитися від передчуття розкішного дня, що належить лише вам, а кожна ідея захоплює… Поїздка на ферму устриць — чом би й ні? Між Перастом і Котором, у селищах Дражин Врт і Ораховац, якраз є декілька, а коштуватиме це близько 30 євро з людини. Там можна й погуляти, і скуштувати морські смаколики, а на зворотному шляху влаштувати шопінг.

Що купити із сувенірів? Нехай про візит до Чорногорії нагадає не тільки магнітик на холодильнику, а й те, що всередині: пршут у вакуумній упаковці та сири з Негуши, оливкова олія, ракія, локальні вина — наприклад, Вранац — «міцний чорний» сорт винограду, що перетворюється на насичене червоне вино.

Та перш ніж вибрати щось, треба це скуштувати, еге ж? Занотовуйте ресторани: Jadran з дуже гарним краєвидом на узбережжя, Porto, Olimp у самісінькому центрі Будви, Old Fisherman’s Pub, Pivnica, Tri Ribara.

Що взяти на обід:

  • Riblja Čorba — рибля чорба, наваристий та духмяний суп із різних видів риби, овочів та спецій.
  • Сарма — виноградне листя, всередину якого загорнутий фарш і рис, тушковане в томатному соусі.
  • Палачинке — великі млинці з різними начинками.

Що взяти на вечерю:

  • Негушський пршут — копчений на вугіллі та в’ялений на повітрі свинячий окіст. Подається як холодна закуска, з домашніми оливками та сиром.
  • Ягнятина з-під сача (кришки) — м’ясо ягняти, яке тушкується у закритому чавунному посуді від години.
  • Караджорджев (Карагеоргієв) шніцель — рулет із телятини.
  • Курячий шніцель із горгонзолою.

Візит удвох до гарного ресторану на першій лінії обійдеться орієнтовно у 50–70 євро. Порції великі, можна взяти одну головну страву на двох і по салату та супчику для кожного окремо.

Ситна їжа, вдосталь сну та сонця — й ось із язика вже зривається: «Не авантюрист, а легкий на підйом! Бачу цікаву локацію в інтернеті — беру таксі і мчу!» Стоянки є скрізь, вони цілодобові, та найпростіше замовити машину на рецепції. Вартість: 2 євро за старт і далі по 1.5 євро за кожен кілометр.

Замовити машину, хммм. Дійсно, чи не взяти машину в оренду? Це коштуватиме від 55 євро на добу. Умови такі: вік водія від 22 років, стаж — від 2 років, чинні водійські права, що відповідають Віденській конвенції. Трафік у Чорногорії помірний, а до серпантинних підйомів і спусків можна призвичаїтися. До будь-якої точки всередині країни можна дістатися на авто орієнтовно за дві-три години. А якщо ви забажаєте поїхати, наприклад, до сусідніх Албанії, Хорватії, Сербії, потрібен буде дозвіл на виїзд від компанії, що надає автівку.

А якщо водійська засмага не вселяє радості в серце, можна відправитися з організованою групою — наприклад, одноденні мандрівки до Дубровника давно полюбилися туристам. Вартість: 45 євро. Чи придбати квитки на поїзд, що курсує до Белграда й назад — від 24 євро в один бік. Цей залізничний маршрут вважають одним із найбільш мальовничих у Європі: колія пролягає через 254 тунелі й перетинає 435 мостів.

LUXURY8 ВІДПОЧИНОК

«Хочу, щоб ця мандрівка була тріумфальною, як вежа з келихів ігристого». Ось як реалізувати це бажання на теренах Чорногорії. Для початку — ресторан:

  Eto Selo Carevic. Тут не виникає жодних сумнівів, що все свіже і приготоване за національними рецептами. На екофермі поблизу ресторану можна побачити близько 150 овець, 100 ягнят, 700 кіз і 550 козенят (альпійських та породи мурсія-гранада), а ще корів із телятами та пухнастих угорських свиней — мангалиць. Є і невелика стайня з кіньми. Поруч із фермою буяє сад: оливкові дерева, вишні, черешні, горіхи, лимони, апельсини. На сироварні роблять коров’ячий сир трапіст, козячий та овечий сир. Пекарня випікає понад 1 000 буханців хліба щодня, а ще є булочки, круасани, рулети3. Коли ви сядете за стіл, апетит не змусить себе чекати!
  Sokoline — ресторан в однойменному готелі, дорогою до монастиря Острог. «Приголомшливий» і «фантастичний» — найбільш повторювані відгуки відвідувачів щодо краєвиду з тераси та смаку страв локальної кухні.
  Grahovac 1858 у Никшичі автентична й вишукана місцина, де хочеться ще на хвильку затриматися і ще шматочок з’їсти. Усі страви приготовані з органічних продуктів, про які дбають у господарствах довколишніх сіл. Тут готують домашню чорногорську їжу — професійно.
  Galion у Которі та ресторан Conte однойменного готелю в Перасті — ще дві локації, куди варто зазирнути, навіть якщо ви не зголодніли — адже там неймовірні краєвиди на затоку.

Наступний пункт незрівнянної мандрівки — яскраве дозвілля:

  Вечірки в Porto Montenegro — сюди можна завітати на один день чи пропасти на цілий вікенд, наприклад, на серпневому фестивалі Rubix, з концертами, воркшопами та виставками. Чи відправитися в елітний комплекс Lustica Bay — на денний коктейль в одному з барів, у пляжний клуб Almara чи 21 Beach Club.
  Будь-яку туристичну локацію зручно відвідати, якщо замовити індивідуальний трансфер чи орендувати авто з водієм. Чи звернутися по організацію екскурсії для 2–3 осіб. Наприклад, поїздка до Дубровника вартуватиме 350–500 євро.
  А скільки активностей можна спробувати! Вирушити на паддлбордінг Скадарським озером чи на рафтинг — він коштує 80 євро.
  Можна політати на параплані над схилами національних парків Дурмітор чи Ловчен. Замовити політ на гелікоптері над Которською затокою чи Дурмітором.

Де зупинитися чи бодай завітати на каву з десертом?

  • One & Only Portonovi 5*
  • Heritage Grand Perast by Rixos 5* — відвідати ресторани та СПА можна за попереднім записом — необов’язково бути гостем готелю.
  • Regent Porto Montenegro 5* — краєвиди неймовірної краси та мішленівська кухня! А спа-програма Regent Signature повністю відновить вас після насиченого дня.
  • Nikki Beach 5* — з процедурою Nikki Spa Signature забуваються всі турботи. У ресторані можна зробити чудові знімки на згадку, а ще — насолодитися атмосферою одного з найвідоміших пляжних клубів. Це бризки шампанського блищать на тілі чи краплі грайливих адріатичних хвиль?

СУМНІВИ ЩЕЗАЮТЬ, КОЛИ ЧОРНОГОРІЯ З JOIN UP!™

  • 12 років досвіду. З Join UP!™ красою Чорногорії насолодилися вже близько 20 тисяч туристів!4 Маємо тури тривалістю від 2 до 21 ночі.
  • Літаком. Про зміни в розкладі повідомляємо на сайті.
    З Молдови, Кишинів. Вильоти у вівторок, четвер та неділю;
    З Польщі, Жешув. Вильоти щочетверга. А зі Львова до Жешува курсують автобусні трансфери;
    З Естонії, Таллінн;
    З Литви, Вільнюс;
    З Латвії, Рига.
  • Автобусом. Автобуси курсують 4–5 разів на тиждень. Дорога минає дуже комфортно з нашою концепцією Celebrate your road5
    З Києва, з можливою посадкою в Житомирі та Рівному;
    Зі Львова, з можливою посадкою в Стриї, Мукачеві та Береговому.
  • Потужна приймаюча сторона. R-Tours — партнер Міністерства туризму Чорногорії, член Чорногорського туристичного співтовариства (СTU) та Співтовариства туристичних агенцій Будви (UTA):
    Історія R-Tours веде свій відлік з 1995 року. Стаж багатьох працівників компанії сягає 10–15 років6.
    Щосезону R-Tours приймає орієнтовно 80 тисяч туристів із Європи та Азії6.
    Команда регулярно бере участь у міжнародних туристичних виставках.
    Усі гіди-історики проходять піврічне навчання, щоби не лише знайомити туристів із культурними та природними надбаннями Чорногорії, а й допомагати відчути себе like a local1.

Для подорожі все готово. See you at the sea7, домовилися?


1 З англ. як місцевий житель
2 З англ. розслаблений, невимушений, ненапружений
3 За інформацією офіційного сайту carevici.me
4 За внутрішньою статистикою Join UP!™
5 З англ. Святкуй свою подорож
6 За внутрішньою статистикою R-Tours
7 З англ. Побачимося на морі
8 З англ. високий рівень комфорту та елегантності, що вимагає відповідних витрат
* Публікація містить інформацію на правах реклами
** Ціни вказані за одну особу за умови двомісного розміщення