Агентам

Кабмін запровадив обов’язкове ПЛР-тестування для в’їзду в Україну: що змінюється для туристів. Оновлено 30.08.2021

Кабінет Міністрів України посилив правила в’їзду в Україну. Починаючи з 23 березня 2021 року, згідно з ухваленими змінами до Постанови уряду № 1236 від 9 грудня 2020 року, іноземці мають надавати негативні результати ПЛР-тесту, а українці — мати негативний результат ПЛР-тесту або відбувати 14-денну самоізоляцію. Розбираємося детальніше з новими правилами.

Важливо! Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року, починаючи з 5 серпня громадяни України та іноземці, які перетинають державний кордон країни, підлягають 10-денній самоізоляції/обсервації17.

Негативний тест на COVID-19 або документ, що підтверджує вакцинацію, обов’язковий для всіх іноземців, які хочуть в’їхати в Україну або їдуть транзитом22.

Для в’їзду в Україну, незалежно від країни вильоту, всі іноземці мають надати негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на антиген, зробленого щонайбільше за 72 години до перетину кордону, або документ про повний курс вакцинації (приймаються щеплення вакцинами з переліку дозволених ВООЗ та згідно з укладеними Україною міжнародними договорами про взаємне визнання документів про вакцинацію від COVID-19 або про взаємне визнання COVID-сертифікатів)22. Вікових та інших винятків, включно з прямуванням територією України транзитом, не передбачено.

Обов’язковими для в’їзду також є встановлення та активація мобільного додатку системи «Вдома». У разі неможливості або відмови його встановити іноземному громадянину буде відмовлено у перетині державного кордону22.

У разі відсутності негативного результату ПЛР-тесту іноземному громадянину буде відмовлено у посадці на борт літака.

Наявність полісу медичного страхування обов’язкова для всіх іноземців, які хочуть в’їхати в Україну або їдуть транзитом

Вимога щодо полісу медичного страхування, який покриває лікування на Covid-19 у разі виявлення захворювання, залишається чинною.

У разі відсутності полісу іноземному громадянину буде відмовлено у перетині державного кордону України.

Іноземці, які хочуть в’їхати в Україну, підлягають самоізоляції або мають надати негативний ПЛР-тест/експрес-тест на антиген23

Через 72 години з моменту в’їзду в Україну, незалежно від країни вильоту, іноземці мають розпочати 10-денну самоізоляцію/обсервацію (для Росії та Індії — 14-денна самоізоляція з моменту перетину кордону).

Звільняються від самоізоляції/обсервації:

  • діти, які не досягли 18 років
  • особи, які мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації
  • інші категорії осіб, відповідно до затверджених виключень

Самоізоляція/обсервація не застосовується або припиняється у разі отримання негативного ПЛР-тесту/експрес-тесту на антиген. Дана норма не стосується осіб, які прибули з Росії, Індії та перебували на їхній території більше ніж сім днів протягом останніх 14 днів. Для цих людей строк самоізоляції становить 14 днів, і вона розпочинається з моменту перетину державного кордону та не може бути припинена раніше.

Громадяни України, які повертаються з-за кордону, підлягають самоізоляції або мають надати негативний результат ПЛР-тесту/експрес-тесту на антиген24

Після в’їзду в Україну з-за кордону, незалежно від країни вильоту, громадяни України підлягають 10-денній самоізоляції24 під контролем додатку системи «Вдома». У разі неможливості встановлення мобільного додатку громадянин України підлягає обсервації.

Звільняються від самоізоляції/обсервації24:

  • Громадяни, які виїхали за кордон до 4 серпня 2021 року
  • Діти, які не досягли 18 років
  • Громадяни України, які мають виданий в установленому МОЗ порядку документ, що підтверджує отримання однієї дози вакцини від COVID-19
  • Інші категорії громадян, відповідно до затверджених виключень

Самоізоляція/обсервація не застосовується або припиняється у разі отримання негативного ПЛР-тесту/експрес-тесту на антиген. Дана норма не стосується осіб, які прибули з Росії, Індії та перебували на їхній території більше ніж сім днів протягом останніх 14 днів. Для цих людей строк самоізоляції становить 14 днів, і вона розпочинається з моменту перетину державного кордону та не може бути припинена раніше24.

Вимоги до нерезидентів залежать від виду посвідки на проживання5

До нерезидентів з посвідкою на постійне проживання застосовуються правила як до українців: після повернення з-за кордону вони підлягають 10-денній самоізоляції5. Звільняються від самоізоляції у разі надання надання підтвердження повного курсу вакцинації або документа в установленому МОЗ порядку, що підтверджує отримання однієї дози вакцини від COVID-195.

До нерезидентів з посвідкою на тимчасове проживання застосовуються правила як до іноземців: для в’їзду потрібні ПЛР-тест/експрес-тест на антиген/документ про повний курс вакцинації5 та поліс медичного страхування без жодних винятків.

Поділ країн на «червону» і «зелену» зони більше не діє

Норму про формування Міністерством охорони здоров’я переліку держав зі значним поширенням Covid-19, яка в попередній редакції Постанови була одним з критеріїв для визначення, чи підлягає людина самоізоляції, скасовано.

Відтепер, незалежно від країни, з якої прибувають українці додому, вони підлягають самоізоляції. Обов’язковою умовою в’їзду в Україну для всіх іноземців є негативний ПЛР-тест.

Де турист Join UP! може зробити необхідний для повернення додому ПЛР-тест*

Не більше ніж за 72 години для іноземців та нерезидентів з посвідкою на тимчасове проживання11 до перетину державного кордону турист має власним коштом зробити ПЛР-тест/експрес-тест на антиген — самостійно або звернувшись до наших партнерів за місцем відпочинку**.

Тестування з нашими партнерами:

Єгипет

  • Шарм-ель-Шейх: в готелі; ціна — $40** за тест
  • Хургада, Сахл Хашіш: у клініці, з трансфером туди й назад до готелю; ціна — $35** за тест
  • Макаді-Бей, Сафага, Сома-Бей: у клініці, з трансфером туди й назад до готелю; ціна — $45** за тест
  • Марса-Алам: чекаємо на інформацію від партнерів

Туреччина6

  • Стамбул: в готелі або у клініці з трансфером туди й назад; ціна — 30-50 євро** за тест, замовити послугу можна у гіда
  • Анталія та Егейське узбережжя: в готелі; ціна — 30 євро** за тест, замовити послугу можна у гіда

Грузія

  • Тбілісі: у клініці, з трансфером туди й назад до готелю; ціна — $40** за тест

Екзотичні країни

  • ОАЕ, Мальдіви, Мексика, Танзанія, Домінікана: ціна — від $80** за тест

Кіпр14

Тест робиться в готелях, приїздять мобільні бригади. Результат — протягом доби, надсилається на електронну пошту туриста.

  • Протарас: ціна — 50 євро* за тест
  • Айя-Напа: ціна — 50 євро* за тест
  • Лімасол: ціна — 60 євро* за тест
  • Ларнака: ціна — 50 євро* за тест
  • Пафос: ціна — 60 євро* за тест

 

Що робити, якщо результат ПЛР-тесту для повернення додому позитивний

З позитивним тестом на борт літака не пустять. Лікуватися доведеться на місці. Страхування, залежно від виду обраного полісу, покриває не тільки лікування і зворотний квиток, але й витрати на проживання і харчування під час незапланованої самоізоляції. Більше подробиць в новині та експлейнері.

Надання послуги безкоштовного*** ПЛР-тестування після прибуття з відпочинку призупиняється

У зв’язку зі скасуванням норми про поділ країн на «червону» і «зелену» зони Join UP! призупиняє надання послуги безкоштовного*** ПЛР-тестування після прибуття з відпочинку.

Починаючи з 23 березня 2021 року українські туристи після повернення з відпочинку, незалежно від країни вильоту, мають можливість робити ПЛР-тест лише власним коштом.

ПЛР-тестування за спецціною для туристів Join UP!, які є громадянами України, для дострокового припинення самоізоляції

Починаючи з 5 серпня після повернення в Україну з-за кордону, незалежно від країни вильоту, громадяни України підлягають 10-денній самоізоляції (для Росії та Індії — 14-денна самоізоляція)24. Звільняються від самоізоляції діти, які не досягли 18 років, та громадяни, які можуть надати документ в установленому МОЗ порядку, що підтверджує отримання однієї дози вакцини від COVID-1911.

Всі інші для незастосування або дострокового припинення самоізоляції можуть зробити ПЛР-тест/експрес-тест на антиген — самостійно в одній з лабораторій з опублікованого на сайті МОЗ України переліку або звернувшись до партнерів Join UP!, з якими ми домовилися про спецціни на тестування для наших туристів.

Для міст прибуття Київ, Львів, Харків можна забронювати послугу завчасно, але не пізніше ніж за 2 дні до повернення в Україну. Її можна додати під час бронювання пакетного тура або, якщо тур вже заброньовано, Агент має написати повідомлення у заявці на Відділ бронювання з проханням додати послугу ПЛР-тестування. Вартість послуги для всіх заявок — 835 UAH**12.

Тестування з нашими партнерами:

Київ2

Пасажири після прибуття до терміналу «D» аеропорту «Бориспіль» можуть здати тест на другому поверсі термінала в «Пункті забору біоматеріалу для проведення ПЛР-тестування на COVID-19» медичної лабораторії «Ескулаб». Відеоінструкція допоможе зорієнтуватися на місці і дістатися лабораторії. Якщо послуга не додана до заявки, ціна — 620 грн** за тест, необхідно надати ваучер Join UP!2

Львів3

Під кожен рейс з туристами Join UP! до аеропорту «Львів» приїздитиме мобільна лабораторія UNILAB. Якщо послуга не додана до заявки, ціна — 800 грн** за тест, необхідно надати ваучер Join UP!3

Запоріжжя

Тестування буде робитися в пунктах здачі «Медлайф-Біо». Ціна — 800 грн** за тест4, необхідно надати ваучер Join UP!

Дніпро

Тестування буде робитися в пунктах здачі «ОН Лаб». Ціна — 720 грн** за тест, необхідно надати ваучер Join UP!

Одеса

Тестування буде робитися в пунктах здачі медичної лабораторії «Смартлаб». Ціна — 800 грн** за тест, необхідно надати ваучер Join UP!

Харків13

Тестування буде робитися в пунктах здачі лабораторії «Діагностика +». Якщо послуга не додана до заявки, ціна — 700 грн** за тест1, необхідно надати ваучер Join UP!13


*ТО не несе відповідальності за якість і строки надання додаткової послуги
**Ціна актуальна на момент публікації
***Послуга ПЛР-тестування додана як послуга до бронювання

1Інформація оновлена 19.04.2021
2Інформація оновлена 29.06.2021
3Інформація оновлена 30.06.2021
4Інформація додана 25.03.2021
5Інформація оновлена 05.08.2021
6Інформація додана 25.03.2021
7Інформація оновлена 25.03.2021
8Інформація додана 25.03.2021
10Інформація додана 29.03.2021 та оновлена 29.06.2021
11Інформація оновлена 05.08.2021
12Інформація оновлена 18.06.2021
13Інформація оновлена 19.04.2021
14Інформація додана 09.04.2021
15Інформація додана 15.06.2021
16Інформація оновлена 18.06.2021
17Інформація оновлена 05.08.2021
18Інформація додана 29.06.2021
19Інформація додана 29.06.2021
20Інформація додана 29.06.2021
21Інформація додана 29.06.2021
22Інформація додана 05.08.2021
23Інформація додана 05.08.2021
24Інформація додана 05.08.2021
25Інформація додана 30.08.2021
26Інформація додана 30.08.2021