Агентам

Вибирати українське: інструменти для перевірки компаній

Join UP! закликає вибирати українське та перевіряти компанії, з якими ви працюєте

Для нас важливо в цей час викликів для країни вірити та підтримувати український ринок, наших земляків та майбутнє туризму. “Долучайтесь” — проєкт, який ми створили, щоб згуртувати українську туристичну спільноту в нашій франчайзинговій мережі Join UP!. Запрошуємо долучитися до нього всіх агентів, які поділяють наші погляди та прагнуть розвитку туристичного бізнесу під прапором України.

Ми давно заявили про свою позицію, а також зібрали кілька простих способів, як швидко перевірити компанію та список корисних ресурсів:

Найпростіші способи перевірки

  • Найшвидший спосіб — написати назву компанії в Google. Далі можна перевірити власників у Вікіпедії, або переглянути новини. Щоб шукало потрібний контекст, варто додати до назви припис “russia”.
  • Написати назву компанії в стрічці пошуку, додавши в кінці “.ru”. Якщо сайт має такий домен, то він російського походження або має представництво в країні агресора.
  • Попередньо ввести назву компанії, яка цікавить, у пошук і перейти до розділу “Новини”. Якщо компанія має причетність до ринку окупанта, скоріше за все там будуть заяви та статті про це.
  • Звертати увагу на штрих-коди, і оминати ті, які починаються з цифр 46 (росія) або в діапазоні 460-469, а також 481 (білорусь).

А ось ще кілька помічних ресурсів:

  1. YouControl — відома українська система для перевірки компаній. З безкоштовним доступом інформація може бути неповною, з платним — отримуєте набагато більше деталей: наприклад, можна відстежити зв’язки або кінцевого власника бізнесу. YouControl також має міжнародний сервіс RuAssets, який допоможе перевірити зв’язки з особами та активами, що мають “російський слід”.
  2. Vkursi Pro — сервіс, де можна отримати детальне досьє на компанію. Крім того, є й доступ до відкритого реєстру. Потрібна лише реєстрація з обов’язковими даними фізичної особи.
  3. Push to leave — мобільний застосунок для Android та IOS, розроблений однією з відомих ІТ-компаній України ще на початку війни на волонтерських засадах. Достатньо написати назву компанії або сканувати штрих-код на товарі, й потрібна інформація з’явиться у вас на екрані. На сьогодні в базі перебуває понад 2000 компаній з тисячами товарів та брендів.
  4. Opendatabot — тут можна переглянути різні реєстри та перевірити контрагентів. Наприклад, сервіс містить реєстр компаній, що мають власників з росії, білорусі, ірану, а також реєстр торгових марок, Дія.city та навіть перелік програмного забезпечення російського походження і альтернативи для них. Окрім сайту, є також Telegram-бот, Viber-бот та застосунок для Android та IOS.
  5. #LeaveRussia — сайт від Київської школи економіки, де можна подивитися докладний перелік компаній, які залишаються, вичікують, виходять або вже вийшли з російського ринку. Тут до кожної з них можна переглянути всю інформацію про співпрацю з російським ринком: зроблені заяви, отримана виручка, активи, капітал, кількість персоналу, відкриті магазини.
  6. Boycott russia bot — чат-бот у Telegram, який з легкістю допоможе вам перевірити бренд або товар на співпрацю з ворогом, достатньо просто ввести назву. Бот постійно оновлюється, інформація отримується з відкритих джерел.

Не тільки купівля фізичних товарів може спонсорувати ворога — перегляд відео, прослуховування музики на різних платформах, завантаження застосунків — все, що стосується росії, допомагає їй виготовляти ракети, купувати військову техніку та загалом завдавати шкоди нашій країні.

Тому важливо знати і використовувати сайти, програми, сервіси, які можуть допомогти нам дізнатися про недобросовісний бізнес. Адже чим більше людей свідомо підходять до споживання товарів, послуг та контенту, тим менше прибутку надходить окупанту.

Join UP! — український туроператор з довгою історією, і ми цим пишаємося. Для нас представляти Україну тут і за кордоном — велика відповідальність. І потужну мотивацію дає віра, що перемога вже скоро і кожен може наблизити її, купуючи українське та відмовляючись від співпраці й споживання всього російського. Тому щодня ми в Join UP! обов’язково дотримуємося правила:

“Хто, як не ми? Коли, якщо не сьогодні?”.