Агентам

Часто купуєте щось на емоціях, коли втомилися? Можливо, час вирушати у подорож

А правда, вчасний відпочинок допомагає оминати фейки й утримуватися від непотрібних імпульсивних покупок? Що наука каже про враження? І головне: як дозволити собі подорожувати попри фінансову тривогу та відсутність натхнення? Спробуймо сьогодні разом знайти відповіді і висвітлити мандри під новим кутом — як спосіб задовольнити свої справжні потреби.

Десь себе упізнаєте?

  • «Буду чекати, коли знов полетять наші літаки з Києва…»
  • «Без чоловіка не поїдемо, хочеться усім разом…»
  • «Війна ще не скінчилася, який відпочинок?»

А чи знайомий вам цей стан: коли дивитеся на себе у дзеркало, та наче не бачите повністю — лише якісь окремі риси, недоліки, кілограми? Чи коли шукаєте по всій квартирі телефон, тримаючи його у руці? Буває, зловите себе на бажанні передихнути, гульнути, розважитися абощо — й одразу підхоплюєтеся: «Ну інші ж якось дужають. Може, то я забагато хочу».

ЧОГО ХОЧУТЬ ІНШІ: ВІДПОЧИНОК, ЯК У PINTEREST

Що ж, спробуємо уявити, про що люди довкола зараз мріють! А для цього погортаймо Pinterest — соцмережу натхнення. Щомісяця її відвідують орієнтовно 522 млн людей з усього світу; щотижня вони зберігають близько 1.5 млрд ідей.1

Спеціалісти проаналізували пошукові запити на платформі за 2021–2023 і змогли окреслити динаміку на 2024. Сплило перед очі, що користувачі прагнуть сповільнитися та перезарядитися. «Зупинки для відпочинку» увійшли до пріоритетів покоління зумерів (їм зараз орієнтовно до 25) та міленіалів (26–40 років), а найбільше зростання спрогнозували для таких запитів щодо релаксу:2

  • Slow life3 +60 %
  • Digital detox challenge4 +80 %
  • ASMR sleep5 +165 %

Як бачите, це не скороминуще, а тим більш, не поодиноке бажання. А в подорожі якраз просто щось спробувати — зменшити екранний час, засинати під звуки природи, ввести кілька нових ритуалів догляду — і якщо сподобається, привезти це додому.

НАВІЩО ПОТРІБНІ СПОВІЛЬНЕННЯ Й ІДИЛІЧНЕ НЕРОБСТВО

Якщо дивитися на перелік незроблених справ і не кліпати, там примариться рядок: «Відпочинете якось іншим разом». Особливо коли з дитинства звідусіль підказують, що сидіти без діла не можна, а втома — це коли ніг під собою не чуєш і ні хвилиною раніше. В англійській навіть є неологізм grindset — мислення, що спонукає не зупинятися на досягнутому і працювати, наче механоїд.

Однак у такому підході є ризики. Як не виділяти собі часу на роздуми, споглядання світу, відновлення емоційних і фізичних сил, то можна втратити зв’язок зі своїм «я» і стати легкою здобиччю масмедіа, нав’язливої реклами, хитро поданих новин. І не зчутися, як вічно-довгий список справ наповниться чужими змістами.

До чого тут подорожі? Вони якраз-таки й дають можливість зробити паузу, відсторонитися від клопотів, обов’язків і придивитися пильніше до себе: чого зараз хочеться. Поплавати чи полежати з книжкою в шезлонгу? Піти на масаж чи чкурнути у сіті-тур? Влаштувати фруктово-овочеву дієту чи послабити пасок, наїстися м’яса і рано лягти спати? Чи відверто понудьгувати, прикипівши поглядом до однієї точки на горизонті?

Повільне життя дає нам змогу робити більш свідомий вибір: що купувати, чому вірити, як ставитися до подій, людей і себе самих. І щоб відчути це, необов’язково одним днем кидати все і переїжджати на Аляску. Достатньо пауз: як-от вихідні за містом чи відпустка, яку береш за першої нагоди, а не коли складуться всі обставини.

ДОСВІД, ЩО З ЧАСОМ СТАЄ ЦІННІШИМ

Бодай раз на вагах опинялася подорож — і якась велика покупка натомість. З одного боку — бажання серця, з іншого — залізобетонні аргументи. Що ж, у нас теж такі є. А точніше, у Томаса Гіловича — американського професора, що роками досліджує галузі соціальної психології, прийняття рішень та поведінкової економіки.

Його дослідження показали,6 що мозок дуже швидко адаптується до купівлі речей. Ажіотаж через нове придбання стрімко зменшується, річ стає все більш звичною, а володіння нею приносить менше радості. Тоді як задоволеність досвідом, на який люди витратили гроші, з часом зростає. Спогади і враження і далі приносять радість.6

Що ще виявили дослідження Гіловича:

  • Навіть якщо досвід виявився далеко не ідеальним, щойно людина отримує змогу розповісти про нього, вона починає вище оцінювати те, що пережила. Те, що колись спричинило стрес, перетворюється на кумедну оповідку чи історію успіху, якою можна поділитися і на яку озирнутися: «Це змінило мене».
  • Спільно здобуті враження споріднюють нас значно сильніше, аніж придбані речі. Ймовірно, ви почуватимете тісніший зв’язок з вашим компаньйоном по мандрівці, аніж з людиною, яка придбала такий самий смартфон.
  • Люди охоче зближуються, поєднані схожим досвідом. Якщо ви сходили у похід Карпатами, а новий знайомий пройшов Лікійською стежкою, у вас, далебі, знайдеться більше точок дотику, ніж якби у вас обох просто були однакові фітнес-браслети.

«Ви не запам’ятаєте тривалість вашої відпустки, але ви запам’ятаєте її інтенсивність» — підсумував професор в одній з промов.7 Враження висіються, наче золото з річкового піску, і з плином часу їхня цінність лише зростатиме.

ПОДОРОЖІ ТА САМОПІЗНАННЯ

У книжках та фільмах персонажі часто повертаються з мандрівок зі словами: «Я стала іншою людиною» чи «Я знайшов відповіді». Уявіть-но, ви теж так можете. Дослідження Thrillist виявило, що зумери та міленіали зараз часто сприймають подорожі, як спосіб пізнання себе та самовираження:8

  • 76% опитаних вважають, що їхні мандри багато говорять про те, ким вони є.
  • 88% погодилися, що туризм сприяє їхньому особистісному розвитку.

У Black Tomato переконані, що після пандемії люди ще гостріше прагнуть у мандрівці стикнутися з чимось, чим можна надихнутися і використати як каталізатор майбутніх звершень.9 Нам же нині ще дужче потрібно вислизати з рутини — дійсність ледь не щотижня підкидає завдання із зірочкою, змушує тренувати тайм-менеджмент і стресостійкість, проте не дає думкам розгорнутися. Часто ми живемо, як та Попелюшка, для якої все не настає ані вечір, ані бал. То, може, час таки щось змінити бодай на кілька днів? Зануритися в інше середовище, відкинути все, що заважало, і повернутися додому, знаючи про себе щось нове.

Мандри дають змогу відновити призабуту, ослаблену, наче м’язи без тренувань, навичку: бути по-справжньому присутніми у цьому місці й часі, з цими людьми, а все інше відсунути на другий план. Минає буквально кілька днів у відпустці — і ось уже не дратують ані дитячі зойки біля басейну, ані лід, що надто швидко розтанув у келиху. Бо тепер це — дрібниці у сповненій барв і натхнення картині, яку нарешті бачиш повністю.


1 newsroom.pinterest.com/company
2 business.pinterest.com
3 З англ. повільне життя — свідоме уповільнення процесів та зменшення кількості завдань, щоб подолати стрес та повніше насолоджуватися моментами буття
4 З англ. челендж цифрового детоксу — виклик, пов’язаний з обмеженням або тимчасовою відмовою від використання гаджетів, соцмереж та інших цифрових технологій для зменшення їхнього впливу на психіку
5 З англ. ASMR, що допомагає заснути. ASMR (автономна сенсорна меридіональна реакція) — це відчуття, які виникають у відповідь на певні звукові чи візуальні стимули
6 fastcompany.com
7 news.cornell.edu
8 travelnoire.com
9 vml.com