Агентам

Штраф відміняється: Join UP! довів у суді незаконність рішення АМКУ стягнути з туроператора 1,5 млн грн

Суд у трьох інстанціях відхилив звинувачення АМКУ щодо Join UP! у недобросовісній конкуренції. Туроператор не платитиме 1,5 млн грн.

Український туроператор Join UP! у судовому порядку довів безпідставність звинувачень АМКУ у наданні клієнтам неправдивих відомостей щодо туристичних продуктів компанії.

Про що йдеться

У 2019 році АМКУ наклав штраф на туроператора Join UP! в розмірі 1,5 млн гривень за поширення нібито недостовірної інформації щодо того, якими авіакомпаніями будуть перевозитися туристи. У своєму рішенні тимчасова адмінколегія АМКУ встановила порушення не на підставі належних та допустимих доказів, а на підставі припущень.

Join UP! оскаржив рішення АМКУ у суді

Вимога Join UP! про визнання недійсним рішення АМКУ розглядалася в трьох судових інстанціях: спершу в Господарському суді міста Києва, потім в Північному апеляційному господарському суді та Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду.

Всі три судові інстанції визнали недійсним рішення тимчасової колегії Антимонопольного комітету України накласти на туроператора штраф у 1,5 млн грн та зазначили, що висновки АМКУ, покладені в основу оскаржуваного рішення, мають переважно імовірнісний характер, оскільки ґрунтуються на припущеннях, а не на беззаперечно встановлених фактах. Це, в свою чергу, призвело до прийняття оскаржуваного рішення з порушенням положень закону у вигляді: невідповідності висновків, викладених у рішенні, обставинам справи.

Постановою Верховного Суду вирішено, як зазначено в тексті документу, «Касаційні скарги Антимонопольного комітету України залишити без задоволення, а рішення господарського суду міста Києва від 17.12.2019, додаткове рішення господарського суду міста Києва від 09.01.2020, постанову Північного апеляційного господарського суду від 01.10.2020 та додаткову постанову Північного апеляційного господарського суду від 22.10.2020 у справі № 910/9230/19 — без змін».

Це рішення набрало чинності з моменту ухвалення 11 лютого 2021 року, є остаточним і оскарженню не підлягає.

«Відкритість і прозорість діяльності, а також інтереси клієнтів туроператора — основоположні засади розвитку наших туристичних послуг. Ми вже вкотре довели це в суді. Водночас ця справа стала для нас сигналом, що не всі учасники ринку готові до чесної і відкритої конкуренції, а деякі — не гребують будь-якими методами задля руйнування репутації і знищення конкурентів. Однак ми переконані, поки ми можемо відстояти своє чесне ім’я та захистити інтереси наших клієнтів у суді, у туристичної та авіаційної галузі України є майбутнє», — Дмитро Толкачов, керуючий партнер АО MONTIS, яке представляє інтереси Join UP! та SkyUp Airlines.

З повним текстом рішення суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи № 910/9230/19.