Агентам

5 причин провести травень на Кіпрі. Місяць гедоністичних насолод: серед квітів, котів і вина

Не існує ще таких парфумів, що увібрали б усі аромати травневого кіпрського дня — тож варто насолодитися ними наживо. Погода, ціни і розклад рейсів ідею підтримують одностайно.

А на місці вже чекають естетичні локації та чисте море. Адже саме Кіпр посідає першу сходинку в рейтингу країн Європи за чистотою місць для купання!1 Подивімось, що ще приготували мандрівникам курорти цієї весни.

ЕКСКУРСІЇ КВІТУЧИМ ОСТРОВОМ

На початку травня температура на Кіпрі вивірена ідеально, наче в наукових дослідженнях. Сонце зігріває повітря від +25°C до +30°C, а море до +20°C. Так і кортить вирушити в експедицію: чи то на пляж, чи до таверни, чи до сусіднього містечка на фестиваль. Простувати навздогін за грайливим бризом, що гойдає важкі від рясного цвіту гілки — бавиться в «любить — не любить». І кружляють довкола пелюстки фіалкових та орхідейних дерев. Танцюють квітки жасмину, бугенвілії, гібіскусу. Підстрибують біло-жовті китиці олив і червоногарячі йоржики калістемонів…

Будь-яка прогулянка цієї пори сповнюється додаткових барв — що вже й казати про екскурсії! Можна скористатися готовою програмою Довідник туриста: Кіпр, Екскурсії по Кіпру — Join UP! чи скласти маршрут самостійно.

Як спіймати кіпрський вайб у відпустці

  • Відчути себе Деніелом Джексоном, що вчергове перетнув «Зоряну Браму» і досліджує новий-старий світ Пафосу. Археологічний парк із римськими мозаїками, підземний некрополь чи Пафоський замок — влітку довелося б вибрати щось одне, а зараз погода сприяє цікавості!
  • Із завзяттям Лари Крофт вивчати старовинні місця Ая-Напи: Венеційський монастир XVI століття в оточенні таверн і барів, скельні гробниці Макронісос, лісовий парк «Каво Греко».
  • Шукати авантюри в загадкових місцях, як Індіана Джонс: на мосту закоханих, у морських печерах, у церкві Агії Анаргірі на краю скелястого обриву.
  • Влаштувати морську пригоду, гідну Синдбада-мореплавця — на вітрильному катамарані або яхті.
  • Встрягати у пригоди, вечірки й знайомства інстинктивно, як Малькольм Рейнольдс зі «Світлячка». Маневрувати повз і через крамниці, ресторани, дискотеки, пляжні й водні розваги — тобто, все, що ладні запропонувати гостинні курорти.

ПОВНИЙ КАЛЕНДАР ПОДІЙ

Душевний спокій народжується на Кіпрі неминуче й казково. Як Тесей, що знаходить вихід з лабіринту; як Афродіта, що з’являється з морської піни. Навесні це відчуття захоплює найбільше, бо немає ще спеки, дитячого галасу на пляжах, натовпу на туристичних локаціях. А ось цікавих подій стільки, що очі розбігаються!

Що можна відвідати у травні 2024

11–12 та 18–19 травня Фестиваль троянд у селищі Агрос, Лімасол

План: прогулятися квітковою експозицією під музичні виступи, придбати трояндову олію чи парфуми, скуштувати трояндові солодощі, помилуватись краєвидом з гір Троодос.

12 травня Фестиваль Караолос (равликів) у містечку Терсефану, Ларнака

План: дегустувати фірмові страви з зиванією* і бренді. Звісно, під музику, з селфі та купівлею сувенірів.

19 травня Фестиваль квітів (Антестерія)

План: побачити святкування в Ларнаці, Гермасогеї чи Пафосі. Зафільмувати парад квітів, що пройде головними вулицями. Майже вирішити вивчитися на флориста опісля.

23–26 травня Шоу човнів у Лімасолі

План: «приміряти» бодай подумки моторний човен, суперяхту, водний мотоцикл. Повболівати за учасників змагань із водних видів спорту.

24–25 травня Фестиваль полуниці у селищі Дерінея, Фамагуста

План: відвідати місцину, де вирощують 60% кіпрської полуниці. Скуштувати все: ягоди, сік, лікери, джеми, морозиво, мармелад, десерти.

25 травня Фестиваль «Відродження Дори» в однойменному селищі, Лімасол

План: побувати в минулому Кіпру. Послухати традиційну музику, поласувати їжею за автентичними рецептами, послухати історії місцевих жителів.

25–26 травня Веганський фестиваль у селищі Псематісменос, Ларнака

План: скуштувати страви з фруктів та овочів, що щедро просочені сонцем і не зіпсовані холодильниками та авіаперельотами. Подивитися кулінарні шоу й відтанцювати калорії під виступи діджеїв і живу музику — все це в тіні стародавніх оливкових дерев.

24 травня — 1 червня Міжнародний фестиваль камерної музики «Фарос» у селищі Куклія, Пафос

План: побувати в колишньому маєтку королів — і послухати концерти, достойні вінценосних осіб.

До того ж у Join UP!™ величезний вибір готелів та апартаментів із моментальним підтвердженням, а вартість подекуди натякає, що можна і затриматись. Влаштувати собі довгу відпустку або насичений воркейшн.* І нехай кожен день мандрівки приносить нові враження!

УЛЮБЛЕНИЙ СТОЛИК У РЕСТОРАНІ ТА НОМЕР З КРАЄВИДОМ НА МОРЕ

Спершу розмірений ритм життя кіпріотів спантеличує. Ніби після спринту на межі сил перейти на крок. Та кожен день відпочинку навчає плавності, ситості, гладить сонячними променями і стишує хвилювання. Аж поки не відчуєш себе довершеним, як кіт. Їхня дружба з людьми тут зав’язалася ще до того, як пухнастих одомашнили в Єгипті. Коти всіх кольорів і розмірів дефілюють уквітчаними вуличками, відвідують літні тераси та деколи погоджуються на спільне фото.

Оскільки навесні туристів все ж менше, ніж влітку, можна отримати всю увагу офіціанта, а то й власника чи шеф-кухаря. І зайняти кращий столик, навіть у ресторані з високим рейтингом. Або винагородити себе омріяним номером із краєвидом на море.

Якщо ж улюблені місця поза готелем іще не знайдені, варто спитати виноробів. Вони знають автентичні заклади — адже постачають туди вино. Ще й яке!

Яке вино скуштувати на Кіпрі

  • Коммандарія — одне з найстаріших іменних вин Європи. Його подавали ще Річарду Левове Серце на весіллі в Лімасолі в 1191 році. Це солодке десертне вино виготовляють з локальних сортів білого винограду Ксіністері та червоного Мавро. На смак дещо нагадує портвейн. Улітку навряд чи смакувало б, а ось для травневого вечора — чудово!
  • Сухі білі вина з Ксіністері.
  • Маратефтіко — автохтонний червоний виноград, з якого роблять як легкі рожеві, так і насичені червоні вина.
  • Промара — рідкісне біле вино з однойменного місцевого сорту, який вважали втраченим і відновили лише наприкінці XX століття.

СТРАВИ ДЛЯ ГУРМАНІВ ТА ФУДІ

Кіпрська кухня легендарна: порції тут або великі, або дуже великі. А розмаїття та свіжість смаків надихають долучитися до культури фуді.* Себто, шукати нових смакових відчуттів у кожному прийомі їжі.

Встояти перед традиційним частуванням — мезе — неможливо. Це щось на кшталт дегустаційного сету, до якого може входити 30–40 повноцінних різних страв: салати, сири, ковбаски, тушковані овочі, риба, гарніри, смажене м’ясо, десерти та інші наїдки. А поки кухарі чаклують, на стіл подадуть оливки, грінки з соусами, гостренький йогурт та інші легкі закуски. Здаватиметься, що бенкет триває нескінченно… А коштуватиме це дуже ощадно. Дивина та й годі!

  • Вартість однієї страви в ресторані залежно від закладу та міста — від €2,5;
  • Вартість мезе — €20–35;
  • Кава на виніс — від €2,5;
  • Місцеве вино — келих від €5, літровий графин від €15;
  • Шефталі (ароматні ковбаски з м’ясного фаршу із пряними травами) — €20-25;
  • Клефтіко (запечене м’ясо з картоплею, білим вином, орегано та медом) — €20-25, подають як повноцінну страву з гарніром;
  • Свіжоспіймана місцева риба (лаврака чи дорада) — €20-25, подають з гарніром;
  • Невелика упаковка сиру халумі — €6–7;
  • Оливки — від €1,5;
  • Сироп із кероба (ріжкового дерева) — від €4;
  • Пакуночок лукума — від €2.

ЗАНУРЕННЯ В КУЛЬТУРУ

Унікальний досвід отримують ті, хто рушає вглиб та пізнає стиль життя місцевих. І навесні це зробити значно простіше: легкий вітерець змахує втому, а дороги ще не пашіють від спеки.

Лефкара — одне з найстаріших селищ Кіпру. Тут створюють неймовірні вироби зі срібла та плетуть дивовижне мереживо, знане як лефкаритика.*

У невеличкому селі Омодос живуть винороби. Тут можна продегустувати вина (коммандарія, афамес, кіпрський мускат та інші), зиванію або скуштувати солодощі: палузе — виноградне желе, шушуко (суджуко) — кіпрський варіант чурчхели.

А в Скаріну можна познайомитися зі священними тваринами Кіпру. Це віслюки — добродушні, але вперті; витривалі й напрочуд розумні: з місця не зрушать, якщо вершник не до снаги. На місцевій віслючій фермі їх можна погодувати плодами ріжкового дерева і проїхатися виноградними плантаціями та цитрусовими полями.

Поспіх і метушня суперечать атмосфері цього місця. А ось відправитись у мандрівку на Кіпр із Join UP!™ можна зовсім скоро — рейси стартують наприкінці квітня!

Кіпр з Join UP!™

Наповнюйте травень новими враженнями — у турі з Join UP!™


1 Згідно з даними дослідження Європейського агентства довкілля (EEA) 2020 року
* Зиванія — кіпрський національний алкогольний напій міцністю 45–49%, дещо подібний до італійської граппи чи грузинської чачі
** Воркейшн — від англ. workation — робоча відпустка або робочі канікули. Подорож, упродовж якої людина продовжує працювати, але отримує можливість побувати в нових місцях, надихнутись природою, культурою, локальним досвідом
*** Фуді — від англ. food, «їжа» — людина, що має особливий інтерес до процесу харчування. Якщо гурман — це поціновувач вишуканих страв і напоїв, то фуді — той, хто вміє насолоджуватися також і простими рецептами, недорогими стравами, звичайними продуктами. Головною його цінністю є смакові експерименти та нові відчуття
**** Лефкаритика — традиційне місцеве мереживо ручної роботи, яке датується щонайменше 14 століттям. Внесене до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини. Помітними характеристиками є напівстрочка, атласні стібки, канти з голкою, білий, коричневий і колір екрю та складні геометричні візерунки