Агентам

Зима – не час для відпочинку на Шрі-Ланці. Чи це правда? Розвіюємо міфи про країну

Пляжі з пальмами та м’яким піском, дивовижні екзотичні фрукти та зовсім нова культура – те, чим приваблює нас Шрі-Ланка.

Але це лише мала частина того, що чекає на туристів на острові. Чим ще він може здивувати, коли і кому туди краще їхати, які неймовірні таємниці зберігає “благодатна земля” і що з тих стереотипів, якими вона огорнута, правда, а що – ні? Join UP! вмикає один зі своїх улюблених режимів – “руйнівники міфів” – і пропонує разом дослідити тропічний плід нашого Winter Garden* – Шрі-Ланку.

ШРІ-ЛАНКА З JOIN UP!

За 13 років 250 тисяч туристів пізнали секрети ланкійського easy living** із Join UP!™. І цього сезону ми продовжуємо відкривати їх для українських туристів.

Що ми пропонуємо:

РОЗВІЮЄМО МІФИ РАЗОМ

Небезпечно, нудно, холодно і несмачно… Ми зібрали найпоширеніші стереотипи про Шрі-Ланку і готові довести, що насправді все навпаки. Що ж, почнімо?

Міф 1: Узимку на Шрі-Ланці холодно, йдуть дощі, а на морі сильні хвилі

Якраз навпаки, головне – знати, куди їхати. Вибирайте західні та південні узбережжя, і телепорт у справжнє літо – гарантований! Період з грудня до березня вважається ідеальним для подорожі островом. Середня температура коливається від 25 до 30 °C, а температура води – близько 28 °C. У цей час тут сухий сезон, без вітрів та дощів, а середня тривалість світлового дня – 12 годин, це на 4 години довше, ніж в Україні! Летімо назустріч сонцю? Пропонуємо відновити сили та зарядитися вітаміном D на південно-західних курортах Шрі-Ланки.

Ось найпопулярніші з нашої колекції:

  • Хіккадува
  • Негомбо
  • Ваддува
  • Чілау
  • Галле
  • Мірісса
  • Тангалле
  • Унаватуна

Міф 2: На Шрі-Ланці небезпечно

Говорячи так, багато хто згадує воєнний конфлікт на острові. Але з 2009 року таміли та сингальці, що ворогували, уклали перемир’я, і з того часу на Шрі-Ланці абсолютно спокійно. Про це свідчить і той факт, що в 2020 році країна отримала нагороду World Tourism Awards як Провідна дестинація світу, що розвивається, а в 2023 стала номінантом у 9 категоріях. Ще один вагомий доказ – цифри та статистика:

  • у 2023 році індекс злочинності на Шрі-Ланці менший, ніж у Франції, Британії, Італії, Греції та Казахстані!1,
  • тут безпечні навіть жіночі соло-подорожі2.

Міф 3: Для в’їзду на Шрі-Ланку потрібен цілий перелік вакцинацій

Щеплення точно не стануть перешкодою на шляху до райського острова, адже для українців немає жодного обов’язкового. Як і для поїздок до багатьох тропічних країн, туристам рекомендується зробити вакцинацію від гепатиту А та дифтерії. Просто дотримуйтеся загальних правил особистої гігієни та харчування, і ризики будуть мінімальними. Що ще в топі інфекційних страхів? Жовта лихоманка та малярія. Про це також можете не турбуватися. Першої тут немає взагалі, а кількість випадків малярії дуже мала і останніми роками ще зменшується.

І ще трохи статистики для заспокоєння: за даними Numbeo¹ – найбільшої світової бази даних про міста та країни – індекс охорони здоров’я у Шрі-Ланці один із найвищих в Азії, на рівні з Катаром, Туреччиною та Ізраїлем.

Міф 4: Кухня Шрі-Ланки – це про рис, каррі та спеції

Так, ці три елементи справді становлять основу ланкійської гастрокультури. І ще кокос, звісно, у різних варіаціях. Але, крім цього, в меню Шрі-Ланки можна знайти безліч цікавих делікатесів, які зовсім не будуть гострими або пряними. Наприклад:

  • каррі з кеш’ю,
  • коту роті – популярний стрітфуд з роті (традиційного хліба), овочів, курки та спецій,
  • хопери (аппа) – млинці з рисового борошна та кокосового молока; дуже часто їх готують із яйцем,
  • індіаппа – ніжні кульки з відвареної локшини,
  • кірикос – каррі з джекфрута з мінімальною кількістю спецій,
  • кола кенда – ланкійський суперфуд з безлічі трав та зелені, кокосового молока та невеликої кількості рису, який часто їдять на сніданок,
  • готукола самбола – салат із зелені, кокоса, лимона та фаршу мальдівського тунця.

Морепродукти на Шрі-Ланці – взагалі окрема тема. Ви знали, наприклад, що острів славиться особливою породою крабів, значно більших за інші види, чиє м’ясо просто тане в роті?

Ну і, звичайно, тут просто рай для поціновувачів фруктів: кокоси (ланкійці називають кокосові пальми деревом життя), національний гастросимвол – джекфрут, рамбутани, манго, 29 видів бананів, лимонія, слонове яблуко, плоди якого заборонено вивозити з країни. Список можна продовжувати ще довго.

Ну, а якщо не хочеться експериментувати, чи європейська кухня – ваша пристрасть, у нашій колекції є багато готелів, що працюють за системою AI чи FB.

Міф 5: На Шрі-Ланку варто їхати тільки заради пляжів, більше там нічого робити

Ви тільки подивіться на програму наших комбо-турів Шрі-Ланкою, і цей міф одразу розвіється! Ось лише кілька активностей, які доведуть, наскільки різноманітний цей острів:

  • Вирушити на екскурсії до історичних та архітектурних пам’яток Сигірії, Полоннаруви, Канді, Анурадхапури: залишки Королівського палацу, багатовікова фортеця на вершині гори, Гал Віхара – храм, де перед вами постануть тисячолітні статуї Будди, заввишки понад 10 метрів, та Ватадаж – куди сходяться тисячі прочан зі всього світу, щоб побачити важливу реліквію – зуб Будди.
  • Влаштувати неймовірно красиву фотосесію в Саду орхідей у ботсаду Перадіння.
  • Познайомитися з культурою ланкійських племен на автентичному танцювальному шоу чи в Центрі традиційних ремесел у Канді.
  • Побачити найбільшу колекцію статуй Будди у світі у печерному храмі Дамбулла.
  • Прогулятися святая святих Цейлону – чайними плантаціями Нувара-Елії та садами спецій.
  • Дізнатися про секрети неймовірно красивої тканини – батика – на місцевих фабриках.
  • Піднятися на знаменитий Малий пік Адама, звідки відкриваються захопливі краєвиди острова.
  • Вирушити у похід до водоспаду Рамбода, Елла чи Равана.
  • Влаштувати собі яскравий гастродосвід із дегустацією ланкійської вуличної їжі, наприклад, біля історичного форту Галле.
  • Порелаксувати та оздоровитись у топових аюрведичних центрах.
  • Потусити до ранку у нічних клубах Коломбо або на пляжних вечірках.
  • Упіймати ідеальні хвилі. У цей період бухти південно-західного узбережжя перетворюються на Мекку для серферів.

Міф 6: Шрі-Ланка не підходить для відпочинку з дітьми

І цей міф абсолютно безпідставний. Адже Шрі-Ланка – це про джунглі, екзотичних тварин із улюблених мультиків та пригоди! А від такого набору кожна дитина буде в захваті. Зібрали добірку ідей для відпочинку, який точно запам’ятається і дітям, і дорослим:

  Сафарі у найбільшому парку Шрі-Ланки – Яла, на березі Індійського океану. Місце, де кожен відчує себе репортером телеканалу Discovery Planet, зустрічаючи слонів, крокодилів, буйволів, мавп, павичів, мангуст та багато інших звірів у їхньому природному середовищі.
  Круїз річкою Маду серед мангрових лісів, населених екзотичними тваринами та птахами.
  Спостереження за китами та дельфінами у Міріссі. Тільки уявіть захоплення малюків, коли вони побачать найбільших тварин на землі, що виринають із глибин Індійського океану. А період із листопада по квітень якраз ідеальний для цього.
  Знайомство з черепахами на фермах у Галле чи Бентоті. Тут можна познайомитися з усіма 5 видами морських черепах, що зустрічаються біля берегів Шрі-Ланки!
  Снорклінг та дайвінг. На Шрі-Ланці є 29 PADI-сертифікованих дайспотів з різнокольоровими кораловими рифами, затонулими кораблями, підводними печерами та сотнями видів морських мешканців.

Міф 7: На Шрі-Ланці не розвинена інфраструктура

Ви ж пам’ятаєте, що останні роки Шрі-Ланка стабільно перебуває в топі туристичних напрямків, що розвиваються, а таке навряд чи було б можливим при поганій інфраструктурі.

  • На 2018 рік якість дорожнього та залізничного покриття на острові була кращою, ніж майже у половині країн світу2.
  • На 2021 рік майже всі траси національного значення та 67% регіонального мали асфальтоване покриття3.
  • Показник нещасних випадків на дорогах нижчий за середній у світі4.
  • За даними International Telecommunication Union покриття мережі 4G на Шрі-Ланці – 95%5.
  • Нещодавно уряд країни запустив програму додаткового розвитку інфраструктури, яка охоплює портову інфраструктуру, дороги, аеропорти, телекомунікації та енергетику.
  • А 2018 року розпочалася співпраця з Siemens щодо перетворення Західної провінції у велике смарт-місто.

Міф 8: На Шрі-Ланці – проблеми з питною водою

Доступ до якісної безпечної питної води – пріоритет для місцевого уряду. Завдяки водопровідним системам та захищеним колодязям майже 90% міського та 60% сільського населення користуються якісною водою6. У водопроводі вона хлорується і здебільшого придатна для пиття, але все ж таки рекомендується робити це тільки після кип’ятіння або фільтрації. А найкраще, як і в більшості екзотичних країн, використати бутильовану воду. Тоді проблем точно не буде.

Здається, ми розвіяли всі сумніви щодо подорожі на Шрі-Ланку. А тепер пропонуємо особисто переконатися у багатогранності острова та відчути ланкійський easy living вайб із Join UP!


1 Numbeo
2 World Economic Forum
3 Worldbank
4 World Data Info
5 Statista
6 Національна політика щодо питної води Міністерства водопостачання та дренажу
* від англ. “Зимовий сад”
** тут і далі в тексті від англ. “безтурботне життя”