Агентам

Занзібар 2024/25: летючі лисиці, леви на деревах і нові рейтинги

Згідно з цьогорічним Індексом розвитку подорожей та туризму Танзанія входить до топ-5 найкращих туристичних напрямків в Африці.1 А на думку The African Times Занзібар заслуговує одразу третьої сходинки серед найпопулярніших дестинацій континенту у 2024.2 І це не все! Опитування Mills & Boon дає право називати архіпелаг одним із найромантичніших місць планети!3

Знаєте ці муки вибору: ніби хочеться пригод, але й поніжитися з комфортом теж? На Занзібарі є варіант «Загорніть мені все»:

  • Сьогодні надягаєте капелюх із широкими крисами, застібуєте трекінгове взуття і вирушаєте на сафарі.
  • Завтра — струшуєте з ніг пісок, що на вигляд і на дотик майже як розсипчаста мінеральна пудра, і зважуєте, чи не скупатися ще.
  • Післязавтра — ласуєте. На Занзібарі тунець за ціною курки та, мабуть, найсоковитіші і найм’якіші восьминоги у світі. І, звісно, лобстери, краби, кальмари й креветки, якими багатий Індійський океан.

А далі — хто знає? Можливо, фотографуєтеся на фоні Кіліманджаро? Чи збираєтеся відвідати Стоун Таун разом з новими знайомцями з різних куточків світу? Сюди приїздить багато європейців, а найбільше французів та італійців — приблизно по 11% від загальної кількості відпочивальників.4

ЗАНЗІБАРСЬКІ КАНІКУЛИ ВЖЕ НЕ ТІ. ВОНИ ДОСТУПНІШІ

Давно минули ті часи, коли на Занзібар відправлялися тільки шибайголови чи репортери National Geographic. І геть не обов’язково мати досвід Роберта Кінкейда,6 якому для мандрівки достатньо старого зеленого пікапа, фотоапарата, сумки-холодильника і збірки поезії Єйтса. Туристична інфраструктура на Занзібарі активно розвивається, а амбітні плани у сфері гостинності перетворюються на заголовки новин:

  • Міжнародний аеропорт Абейд Амані Карум розбудували й відкрили Термінал 3 — відтепер він здатен приймати до 1.3 млн пасажирів на рік.4
  • Упродовж останніх 5 років кількість місць для розміщення туристів збільшилася на 34%, зросла й кількість мережевих готелів.4
  • Між Занзібаром та материковою Танзанією розширилося поромне сполучення.5

Тепер іще зручніше вирушити на пошук пригод!

Занзібар із Join UP!™

  • Досвід. Танзанія з’явилася у портфелі Join UP!™ у 2015. Ось уже 9 років ми захоплюємося нею, а з нами — все більше туристів!
  • Польотна програма. Літаємо з Польщі (Катовіце, Варшава), Молдови (Кишинів), Румунії (Бухарест). Рейси стартують 26.10.24 і триватимуть до 12.03.25.
  • Приймаюча сторона — MSG Touristik. Ми хочемо наблизити Африку так, щоб можна було пізнати її до деталей, до найтонших ароматів і смаків, до найдзвінкіших автентичних нот і найглибших відтінків Індійського океану. Тому працюємо у синергії з партнерами, які точно знають, як це зробити — MSG Touristik. Чому саме вони?
    Понад 25 років досвіду;
    Власна компанія з управління готелями у Танзанії;
    Професійні гіди надають повну інформаційну підтримку: поради, рекомендації, план дій для екстрених ситуацій;
    Команда 24/7 на зв’язку з туристами у месенджерах;
    Є україномовні працівники;
    Підібрати екскурсію? На раз-два!

ВАЖЛИВІ ДЕТАЛІ

  1. Після прибуття потрібно оформити візу — вона коштує 50$ з особи.
  2. Сплачують і туристичний збір: 2–5$ з особи, залежно від типу проживання.
  3. З 1 жовтня 2024 запровадили обов’язкову місцеву державну страховку Zanzibar Insurance Corporation. ЇЇ треба оформити заздалегідь, онлайн, а потім — показати під час паспортного контролю. Вартість становить 44$ і покриває три місяці перебування. Підтримка — англомовна. Цей збір мають оплачувати всі іноземні мандрівники, що прибувають на Занзібар, — навіть якщо вони вже мають туристичний страховий поліс іншої компанії. Нововведення має на меті забезпечити ще більш оперативну медичну підтримку.7

ЧОМУ ЗАНЗІБАР?

Перше, що спадає на думку, — сафарі.

  • Національний парк Серенгеті в Танзанії у 2024 вчетверте поспіль посідає перше місце у списку найкращих сафарі-парків Африки, як виявив після вичерпного аналізу відгуків SafariBookings.8
  • А національний парк Селус майже втричі більший за Словенію і лишень трохи не дотягує до площі Хорватії. Ви уявляєте цей масштаб? Маємо сафарі- тури від 1 до 4 днів до Селуса і готові закластися, що там ви забудете про час!
  • На сафарі сюди можна відправлятися з дітьми від 4 років.

Тут можна зустріти «Велику африканську п’ятірку»: слонів, левів, носорогів, леопардів та буйволів! Ганяти на позашляховику, поки гіди перемовляються рацією й уточнюють: «Де-де бачили жирафа?.. А та левиця ще спить на дереві?»

І навіть якщо ви не плануєте нікуди виїжджати з Занзібару, варто все ж приберегти місце у фотогалереї. Адже найбільший острів архіпелагу, Унгуджа, вмістив стільки різних краєвидів! Столітні баобаби поступаються місцем пальмовими гаям: бананові пальми чергуються з кокосовими. Далі плантації цукрової тростини та спецій, а на горизонті — рисові поля. Якщо придивитеся пильніше, можливо, помітите, як з мангрових заростей вигулькує африканський брат Ріккі-Тіккі-Таві9 — пухнастохвоста мангуста!

Унікальні види занзібару

  • У центрі острова, в національному парку Jozani-Chwaka Bay, мешкає ендемічний підвид червоних мавпочок — колобуси Кірка. Це одні з найбільш рідкісних африканських приматів: усього їх налічується до 3 тисяч особин, і більше у світі ви їх ніде не побачите!10 Колобуси Кірка день у день висять на деревах та харчуються листям, пагонами, квітами та незрілими плодами. Не гребують вони і деякими отруйними рослинами, які не по зубах іншим приматам, проте — уявіть-но! — не можуть перетравлювати цукор!10
  • А ще це домівка рідкісного дуїкера Адерса. Це невеличка, дуже сторожка та сором’язлива антилопа.
  • Живе тут і пембський крилан, чи пембська летюча лисиця, що належить до роду найбільших кажанів у світі. Розмах крил може сягати 1.6 м,11 руде хутро виблискує на сонці, а мордочка і справді нагадує лисячу. Колись ці крилани вважалися місцевим делікатесом і ледь не опинилися на межі зникнення, та зараз мають природоохоронний статус.

Унгуджа оточений дивовижним кораловим рифом. Тож наземну фотоекспедицію можна чергувати зі снорклінгом, дайвінгом, професійною риболовлею та морськими прогулянками. Є індивідуальні тури та круїзи навколо островів архіпелагу тривалістю 2–3 дні. Можна купатися, плавати з черепахами і дельфінами — не знаємо, як ви, а ми б уже збирали валізи!

Побачити унікальне, дослідити незвідане, відчути нове й захопливе. Усе це — про Занзібар!


1 africa.businessinsider.com
2 theafricantimes.com
3 iol.co.za
4 c9hotelworks.com
5 1stafrika.com
6 en.wikipedia.org
7 tanzaniainvest.com
8 safaribookings.com
9 оповідання з «Книги джунглів» Редьярда Кіплінга, а також ім’я головного героя цієї розповіді
10 en.wikipedia.org
11 oneearth.org
* З англ. Слідувати за сонцем