Агентам

#якіновини: від цифрових технологій до ювілею сюрреалізму

Куди поїхати просто зараз? А який острів вибрати для зимових канікул? Яке місто справляє враження мегаполіса майбутнього і в якому музеї це майбутнє буквально розкладене по поличках? Про це та інше у свіжій добірці туристичних новин!

НАЙКРАЩІ ОСТРОВИ ДЛЯ ТУРИСТІВ 2024

Туристична компанія Bounce опублікувала Індекс островів 2024. Спеціалісти оцінили такі параметри, як найвища середня температура, найбільша середня кількість опадів, найтепліша середня температура моря, кількість пляжів, розваги, середня ціна готелю та вартість напоїв. У результаті склали рейтинг найкращих для відвідування цього року островів світу.

Перше місце посідає Пхукет у Таїланді з оцінкою 10/10, за ним слідує Занзібар у Танзанії — 9,66/10 та Крит у Греції — 9,31/10.

Більше тут.

НОВИЙ СЕЗОН SET-JETTING У ХОРВАТІЇ

У Дубровнику на 1 місцевого жителя припадає 27 гостей1 — це місто з найвищою концентрацією туристів у Європі! «Гра престолів»2 уже прославила саме місто як Королівську гавань, та нині ефект прогулянки поміж декорацій відчувається і в інших місцях. Наприклад, у кінострічці «Лі», прем’єра якого відбулася торік, Кейт Вінслет у ролі фотокореспондента Vogue Лі Міллер досліджує село Купарі та один із найстаріших європейських дендропарків — Тристенський.

А 24 жовтня на стрімінговому сервісі Amazon Prime Video вийде шпигунський екшн-трилер «Код “Чорна канарка”» з Кейт Бекінсейл у головній ролі. Його частково знімали в столиці Хорватії, Загребі: задля деяких сцен доводилося навіть переривати рух місцевих трамваїв та окупувати стадіон.3

Більше тут.

ЕЛЕКТРОННІ КВИТКИ ДО 100 КУЛЬТУРНИХ ЛОКАЦІЙ ЄГИПТУ

Цифрова трансформація в Єгипті невпинно переноситься з паперу в реальність. У секторі туризму та старожитностей зміни такі: уже 100 об’єктів, серед яких історичні пам’ятки та музеї, обладнані системами електронних квитків. У списку: дерево Діви Марії та обеліск Матарія в Каїрі, Луксор, храм Абідоса в Сохазі, піраміду Мейдум у Бенісвейфі, некрополь Завіт Султана й Бені Хасана в Менії, а також інші об’єкти в Гізі та Александрії.

Придбати квитки тепер можна на офіційному сайті міністерства.

Більше тут.

MUSEUMPASS TÜRKIYE: ВХІД ДО ПОНАД 350 ЛОКАЦІЙ

Доступ до понад 350 музеїв та археологічних пам’яток Туреччини — на відстані одного кліка. Плануєте велику культурну експедицію? До ваших послуг універсальний електронний квиток до музеїв по всій території країни: він діє впродовж 15 днів, починаючи з першого відвідування музею, і коштує €165. Хочете пильніше дослідити локації Каппадокії чи Стамбулу? Такі квитки теж є. Або можна обирати конкретний музей зі списку, як варіант. Вирішувати тільки вам!

Більше тут.

АБУ-ДАБІ ПОТРАПИВ У ТОП-10 НАЙРОЗУМНІШИХ МІСТ СВІТУ

Розумне місто — таке, де за допомогою цифровізації та Інтернету речей створюють комфортне та безпечне середовище для жителів і туристів. Усе — від транспорту до музеїв — стає більш доступним, інтерактивним і персоналізованим.

Швейцарський Міжнародний інститут розвитку менеджменту (IMD) щороку складає Індекс розумних міст. З 2019 першу позицію в ньому утримує Цюрих, а перша десятка не зазнає значних змін. Та цьогоріч 10 місце посіла столиця ОАЕ.4

Абу-Дабі досягло такої високої сходинки в рейтингу через схвальну оцінку показників безпеки (87,4%), культури й дозвілля (88,7%), громадського транспорту (83,8%), зелених насаджень (84,7%) та медичних послуг (86,3%). Уявіть собі мікс східної гостинності та передових технологій — ось і рушійна сила цієї перемоги.

Більше тут.

ПЕРШИЙ AVIATION FUTURE WEEK: 15–17 ЖОВТНЯ В ДУБАЇ

Уперше, у дубайському Museum of The Future, пройде захід, присвячений розвитку авіаіндустрії. Упродовж трьох днів тут обговорюватимуть майбутнє авіаперевезень, а також останні досягнення в галузі штучного інтелекту і XR.5 На додачу до основної програми буде облаштована виставка новітніх авіаційних технологій. Щоби послухати панельні дискусії та доповіді, достатньо зареєструватися на бажаний день заходу. А щоб відвідати експозиції дивовижного Музею Майбутнього, потрібно придбати квиток на офіційному сайті.

Більше тут.

СЮРРЕАЛІСТИЧНА ІСПАНІЯ: ДЕ ПОБУВАТИ НА ЧЕСТЬ ЮВІЛЕЮ

У 2024 виповнюється 100 років відтоді, як Андре Бретон опублікував перший Маніфест сюрреалізму. На честь ювілею по всій Європі проходять виставки, а для туристів це чудова нагода зануритися в креативну атмосферу. The Guardian склав перелік 10 місць, де варто побувати, і там одразу дві іспанські локації!

Каталонське містечко Фігерас: тут народився Сальвадор Далі, найвідоміший художник-сюрреаліст. У Театральному музеї Далі можна побачити як його роботи, так і колекцію картин Ель Греко й Марселя Дюшана. А ще можна відвідати домівку, де народився художник — на вулиці Монтуріоль, 6.

Майорка: тут провів останні 25 років свого життя Жуан Міро, інший провідний іспанський сюрреаліст. Окрім музею, що присвячений його доробкам, студія та будинок творця також відкриті для відвідувачів — достатньо придбати квиток.

Більше тут.

Подорожувати кадрами кіно і фрагментами життя митців чи почуватися, наче в майбутньому? Дізнайтеся, як це, з Join UP!™


1 https://www.holidu.pt/magazine/as-cidades-que-estao-completamente-cheias-de-turistas
2 Телесеріал у жанрі фентезі, створений за мотивами циклу романів «Пісня льоду й полум’я» письменника Джорджа Р. Р. Мартіна. Старе місто Дубровника в серіалі зображало Королівську Гавань – столицю Семи Королівств.
3 https://en.wikipedia.org/wiki/Canary_Black
4 https://www.imd.org/entity-profile/abu-dhabi/
5 XR, extended reality — розширена реальність, загальний термін для визначення низки технологій: virtual reality (VR, віртуальна), augmented reality (AR, доповнена) і mixed reality (MR, змішана). XR лежить в основі метавсесвітів — онлайн-просторів, у яких сплетені ці технології.