Агентам

#якіновини: нішевий туризм, кіберспорт, космос

Рекорди, рейтинги, відкриття — кожен день у туризмі сповнений новин. Зібрали для вас найцікавіші за останній час: де поїсти, а де попрацювати віддалено, куди поїхати споглядати оливкові гаї і коли можна буде подивитися на зорі зблизька.

ТОП МІСЦЬ У СВІТІ ДЛЯ ГУРМАНІВ

До списку найпопулярніших напрямків для гастротуризму за версією Eater.com у 2024 увійшли:

  • Каїр, Єгипет. Філіппінські пекарі та ефіопські кухарі, які колись готували радше для іммігрантських спільнот, все частіше приваблюють своїми доробками широкий загал. А у сучасних районах міста та торговельних центрах відкриваються висококласні ресторани.
  • Ізмір, Туреччина. Таверни з домашніми стравами з фермерських продуктів чергуються з вишуканими пляжними клубами й елітними закладами. Бронювати столик в Od Urla, Vino Locale, Teruar Urla та Amavi треба заздалегідь.
  • Удонтхані, Таїланд. Тут панує гостро-кисла ісанська кухня — можливо, ви навіть куштували її традиційні салати сом там, нам ток, лаб. В’єтнамська громада додає до палітри ситних вуличних сніданків бан мі та кай ката. А місцеві шеф-кухарі готують гурманські страви з м’яса буйвола та лісових грибів.

Більше тут.

КЛЮЧОВІ КРАЇНИ ДЛЯ «ОЛИВКОВИХ» МАНДРІВ

Якщо про винні та кулінарні тури з дегустаціями вже багато хто знає, то про олеотуризм — подорожі, присвячені оливковій олії, — відомо тільки раннім послідовникам.

Нещодавно Compare The Market провели дослідження й оприлюднили рейтинг країн для оливкового туризму. Найвищі сходинки у ньому зайняли Іспанія, Італія, Греція, Туреччина та Албанія.

Більше тут.

ІСПАНІЯ — ІДЕАЛЬНА СТОЯНКА ЦИФРОВИХ КОЧІВНИКІВ НА 2024

У липні Global Citizen Solutions проаналізували 65 країн: оцінили візові витрати та пільги, якість і вартість життя, швидкість та доступність інтернет-мережі, технологічну інфраструктуру. У звіті вони назвали найкращі напрямки для тих, хто працює віддалено.

Перелік очолила Іспанія. А найбільше людей, чия робота вміщується в ноутбуку, зібралося в Барселоні та Малазі — повідомили EuroNews.

Більше тут.

ГРЕЦІЯ ВСТАНОВЛЮЄ ТУРИСТИЧНІ РЕКОРДИ

Наприкінці лютого New Accor провела опитування серед європейців щодо відпочинку. У підсумку стали відомі найбажаніші країни південної Європи. Кожен четвертий (23%) повідомив, що цьогоріч планує поїхати до Іспанії, а приблизно кожен восьмий (13%) — до Португалії чи Греції. 54% респондентів зазначили, що витратять на мандрівку більше коштів, ніж попереднього року.

Більше тут.

А ось і результат: доходи Греції від туризму за перше півріччя 2024 збільшилися на 12,2% порівняно з тим же періодом 2023! А згідно з даними Airdata Tracker від INSETE, кількість місць на регулярних міжнародних рейсах до Греції зросла на 8,2%.

Більше тут.

ЧОРНОГОРІЯ ЗБИРАЄ ПРЕСТИЖНІ ТИТУЛИ

Чорногорія вже увійшла до переліку 10 найкращих країн Європи для подорожі цьогоріч, із вересня по листопад, за версією Lonely Planet. О цій порі тут оптимальні умови для піших походів та трекінгу в горах.

Більше тут.

А крім цього, країну номінували на звання найбажанішого європейського напрямку в престижній премії Wanderlust Reader Travel Awards 2024. Нагороди будуть вручені на урочистій церемонії 6 листопада в Лондоні.

Більше тут.

В ОАЕ ВІДКРИЛИ ПЕРШУ У СВІТІ КІБЕРСПОРТИВНУ АРЕНУ FERRARI

Були часи, коли важко було уявити щось, крутіше за Need For Speed.1 Аж ось — зустрічайте — унікальна розважальна арена у Ferrari Land, що на острові Яс! Урочисте відкриття відбулося 29 серпня. Тут 20 симуляторів Gran Turismo: 17 — для дорослих і 3 — для дітей. Фанати перегонів можуть з головою зануритися в атмосферу Formula 1 та відчути, як тілом мчить адреналін, коли минаєш легендарні треки — наприклад, трасу Яс-Марина. А ще краще буде не тільки відвідати кіберарену, а й побачити на власні очі фінал перегонів, що відбудеться 5–8 грудня в Абу-Дабі. Ми вже все продумали!

Більше тут.

EOS-X SPACE ОПРИЛЮДНИЛА ПЛАНИ ЩОДО ПОЧАТКУ КОСМІЧНИХ ПОЛЬОТІВ

Компанія EOS-X Space запланувала дебютні польоти у стратосферу з Абу-Дабі та Севільї у 2025. Герметичні капсули вміщатимуть 8 осіб, включно з пілотом. Очікується, що подорож триватиме 5 годин, упродовж яких з висоти 40 тисяч метрів пасажири спостерігатимуть краєвиди Землі та неозорого космосу. Вартість польоту становитиме від 150 тисяч євро на одну особу.

Більше тут.

Термокомбінезон космонавта, купальник, пара трекінгового взуття чи косичка з кабелів живлення для особистої техніки? Що потрапить до списку для наступної подорожі після прочитаного?


1 Need For Speed — одна з найуспішніших гоночних серій комп’ютерних ігор у світі та ігрових медіафраншиз