Агентам

Про що мріють фудіз? Головні тренди гастротуризму

Апетит на смачні подорожі продовжує зростати. 59% мандрівників вважають, що їжа та напої під час поїздок зараз важливіші, ніж 5 років тому1. Ба більше, прогнозують, що у 2025 році харчування стане наступним пріоритетом у плануванні бюджету подорожей після розміщення2. Це був такий статистичний аперитив від нашої команди, основне меню далі:

  • Передбачається, що з 2022 до 2027 року ринок гастрономічного туризму зросте на 16,8%1.
  • Уже зараз 95% мандрівників у всьому світі можна вважати гастротуристами1.
  • 80% мандрівників досліджують локальну кухню перед поїздкою до нової дестинації1.
  • Ледь не кожна п’ята людина подорожує спеціально в пошуку нових ресторанів або кулінарних вражень2. А знаєте, яка статистика серед ваших туристів? А самі як? Теж полюєте за новим гастрономічним досвідом під час мандрівок?
  • 70% людей вибирають напрямок, зважаючи на місцеву гастрокультуру1.
  • 95% людей заявили, що гастрономічні традиції впливають на рейтинг дестинації. Серед найбільш значущих факторів: різноманіття кухні – 73%, регіональні страви – 36%, репутація закладів громадського харчування – 18%1.
  • 50% мандрівників у всьому світі бронюють столики в ресторанах на курортах ще перед польотом2.

Так-так, усе справді дуже серйозно. І гастроподорожі – це вже давно не тільки про смачно поїсти. Це окремий вид туризму і певною мірою навіть стиль життя, який поєднує купу концепцій та трендів. Розповідаємо про основні.

ГАСТРОТУР ІЗ ШЕФОМ

Хто може бути кращим провідником у гастрономічну культуру регіону, ніж місцевий шеф- кухар? Досліджувати локальну їжу та традиції, купувати продукти у секретних місцях і разом готувати, через розмови занурюючись ще глибше у стиль життя та звичаї нової дестинації. Хочете теж так? Знаємо, де це можна реалізувати.

Мами Занзібару (Mammas of Zanzibar).

Так, ці жінки не шеф-кухарі, але вони знають все про кухню суахілі. А спільна вечеря – найдієвіший спосіб відчути різноманітні аспекти життя спільноти, тим більше, якщо ще й готувати цю вечерю разом. Тож одягаємо традиційну кангу (жіночий одяг), йдемо на ринок за продуктами, а потім – усім зайняти позиції на кухні, адже в меню у нас аж 9 автентичних страв.

Dine Around Dubai

Тур-містерія Dine Around Dubai від знаменитого гастроблогера Foodiva – Саманти Вуд. У програмі WOW8-досвід у трьох топових ресторанах міста: шампанське в секретній локації, неймовірні страви та вина, лекція від сомельє, майстер-клас з поєднання чаю з десертами та купа крутих інсайтів про найкращу гастрономічну дестинацію 2024 від Саманти Вуд*.

ВЕЧЕРЯ З МІСЦЕВИМИ

Ходити на вечерю в гості до незнайомих людей? Це не нахабство, а новий тренд, який дозволяє туристам і місцевим жителям обмінюватися культурним та гастрономічним досвідом, поглянути на дестинацію через призму локалів та скуштувати традиційні страви, приготовані за родинними рецептами. Уже існує не одна платформа, де гастротуристи можуть метчитися з місцевими: EatWith, MealSharing та VizEat. Ми в Join UP!™ теж пропонуємо мандрівникам таку можливість. Наприклад, вечеря з масаями під час сафарі на Занзібарі або чаювання з бедуїнами в пустелі ОАЕ чи Єгипту.

Або як вам варіант культурного сніданку від центру Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU) в Дубаї? Вмощуйтеся зручніше на бедуїнські килими та подушки і насолоджуєтеся традиційними стравами за розмовою з місцевими про життя в еміраті.

ZERO-KILOMETER FOOD3

Цей тренд ще іноді називають From Farm to Table4. У чому суть ви, мабуть, уже здогадалися: усі продукти мають вирощуватися або вироблятися поряд з місцем споживання, буквально на відстані нуль кілометрів. Це не тільки автентично, корисно, різноманітно (адже використовуються лише сезонні продукти), а ще й – класний екологічний спосіб підтримати локальних виробників.

Таку концепцію підхоплює все більше закладів по всьому світу. Наприклад:

  • To Anamma (Ларнака)
  • Hobo Mediterranean (Нікосія)
  • Vlachos Tavern (Лімасол)
  • Peskesi (Іракліон, Крит)
  • Kalamaki (Ханья)
  • Thalassino Ageri (Ханья)
  • The Well of the Turk (Ретімно)
  • O Psaras (Ретімно)
  • Ntounias (Крит)
  • Cyril Rodrigo’s Green Cabin (Коломбо, Шрі-Ланка)
  • The Barefoot Garden Cafe (Коломбо, Шрі-Ланка)
  • BOCA (Дубай, ОАЕ)
  • Seafire Steakhouse & Bar (Дубай, ОАЕ)
  • Gracia Farms (Абу-Дабі, ОАЕ)
  • Caravelle (Барселона, Іспанія)
  • Arcano (Барселона, Іспанія)
  • Somorrostro (Барселона, Іспанія)
  • Montiel (Барселона, Іспанія)

SLOW FOOD5

Ось вам і відповідь популярним fast food6 закладам та звичці споживати їжу на ходу. Ба більше, Slow Food тренду навіть присвячена діяльність однойменної організації, яка виникла в Італії в 1986 р. і об’єднує понад 1 500 учасників (кухарів, фермерів, рибалок, активістів, академіків і виробників) з близько 150 країн. Про що ж цей Slow Food? Про насолоду від їжі, використання корисних продуктів з мінімальною обробкою та захист смаку.

Один із проєктів Slow Food – «Арка смаку» – популяризує продукти, важливі для культурної спадщини певних регіонів. Це можуть бути рідкісні або майже забуті сільськогосподарські культури, види тварин або методи приготування їжі. Кожна країна має список таких продуктів. Здогадаєтеся, хто рекордсмен за кількістю? Італія та Франція. Це було нескладно, правда? Там «Арка смаку» охороняє 1 200 та 310 продуктів відповідно (це майже третина всього переліку!). Але іспанці теж не відстають, вони внесли до списку аж 281 продукт9, серед яких багато овочів, шафран, сири, м’ясо та мальвазія (місцеве вино і виноград).

А що спробувати послідовникам тренду на інших наших напрямках?

Туреччина – палене морозиво (Яніксі Дондурма), кебаб, халва з кероба (бозязі кавуту), ароматні булочки кокулу чорек, печерний сир Кізілова Скін Сак (Kizilova Skin Sac) та сир чакмак, тархана – один з перших “розчинних” супів у світі.
Танзанія – фрукти білімбі, бунго, бананове пиво мгебе та світле комоні.
Греція – тут прописуємо дегустацію сирів і оливкових олій, адже саме вони складають ледь не дві третини списку захищених продуктів Греції.
Єгипет – м’ясо акріт, хліб шамсі та випічка з борошна сорго, а ще в списку багато локальних спецій та трав для чаїв.
Шрі-Ланка – фрукт нарцинія і все з місцевого рису, адже із 7 продуктів у переліку – 3 саме локальні різновиди цієї культури.
Домінікана – кава Sierra Cafetalera.
Чорногорія – сир лиснаті, балканський лосось (младіка).
Болгарія – сири Черничево, сушена риба чироз, м’ясо Гоце Делчев (з баранячої ноги), овеча пастарма, бут (солона свинина), обге (випічка з листкового тіста).
Кіпр – хліб аркатена, халумі, пастила з кероба, ковбаски пістіллі, цамарелла (сушене козяче м’ясо).

DRAMATIC DINING7

Просто поїсти в закладі, яким би фенсі чи автентичним він не був, і які б страви там не подавали – для багатьох гастротуристів уже нецікаво. Це має бути імерсійно, видовищно, інтерактивно і створювати ефект “Вау!”. Сюжетні меню страв і коктейлів, ресторани в небі чи в темних кімнатах, щоб загострити смако-ароматичні відчуття гостя, тематичні обіди чи вечері-перформанси… Dramatic Dining – той випадок, коли похід до ресторану перетворюється на досвід, що запам’ятається на роки. Де таке шукати:

Здається, наші внутрішні фудіз уже скандують, що час тестувати ці тренди власними рецепторами. Теж так думаєте?

Вибирайте свій напрямок з Join UP!™, i нехай буде приголомшливо і смачно!


*За версією World Culinary Awards 2024

1 https://www.jerseyislandholidays.com/food-tourism-statistics/
2 https://stories.hilton.com/2025trends/foodies
3 англ. їжа з нульовим кілометражем
4 англ. від ферми до столу
5 англ. повільна їжа
6 англ. заклад швидкого обслуговування
7 англ. “Видовищна вечеря”
8 англ. “Вау!”
9 https://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/