Агентам

Подорожі сто років тому: як це взагалі було

Ми звикли подорожувати. Добиратись кудись літаками чи швидкісними поїздами. Відвідувати по кілька країн на рік, влаштовувати вікенди в різних містах України, за пару годин добираючись туди на Інтерсіті чи власним авто. Звикли привозити магнітики на холодильники, виставляти фото в соціальних мережах.

Мандрівки давно стали важливою, але навіть трохи буденною частиною нашого життя, нехай зараз вони і здаються нам ускладненими через закрите небо. А чи задумувались ви, як подорожі виглядали раніше? Приблизно сто років тому?

Або чи думали, як подорожували наші рідні відомі особи? Що привезла Леся Українка з Єгипту? Куди за кордон виїздив Іван Франко? Або, наприклад, що в подорожніх листівках своїй дружині писав Михайло Грушевський?

До Міжнародного дня туризму ми вирішили дослідити це і найцікавіше розказати вам. Тому разом з Музеєм видатних діячів української культури запрошуємо у подорожі, які відбулися приблизно сто років тому. Їх буде кілька, і всі – з дуже цікавими людьми, про яких ми знаємо ще зі шкільних підручників і які так само мандрували та насолоджувались відкриттям нових країн.

ПОДОРОЖ ПЕРША – МІЖКОНТИНЕНТАЛЬНА І МІЖЧАСОВА З ЛЕСЕЮ УКРАЇНКОЮ

Пропонуємо вам збиратись у подорож з Лесею Українкою. І навіть не просто приєднатися до неї, а й уявити її мандрівки, якби вони відбувалися зараз. Леся за своє не дуже довге життя трошки встигла поїздити по світу. І хоча переважно причиною її мандрівок була хвороба, це не заважало їй надихатись подорожами.

НІМЕЧЧИНА

Про Берлін, який ніколи не спить, ми всі знаємо – тусовки, вечірки… Але що каже про це місто Леся Українка, яка у 1899 році приїхала сюди на операцію? «Берлін затихає тільки перед світанком, і то ненадовго – як тільки розвидняється – знову починається біганина». Так, те, що вразило Лесю більше ста років тому – це швидкість життя цього міста, «постійне тупотіння». Українка писала, що тут немов є три міста – надземне, земне і підземне: коли вона в улюбленій кав’ярні пила каву, у цей час по рейках і навіть по дахах їхав потяг, за вікном рухалося чимало машин і, звісно, не зупинявся і підземний світ комунікацій, яких не видно зовні.

фото 1 Лист до родичів, 1902 р., взято з сайту Енциклопедія життя і творчості Лесі Українки, фото 2 Леся Українка з родиною у своєму помешканні у Кутаїсі, 1911 рік., взято з сайту Локальна Історія

📝 Цікаво

Саме під враженням від Берліна Леся наважилась уперше написати Ользі Кобилянській, до цього письменниці знали одна одну тільки за літературними доробками. І саме з цього листа і, скажімо так, берлінського вайбу почалася їхня дружба і переписка.

ІТАЛІЯ

Наступна наша зупинка разом з Лесею – Італія! А точніше – Сан-Ремо, де на віллі Adriana вона проживала у різні періоди з 1901 до 1903 року. Про Венецію, де Леся пробула всього добу, вона писала матері: «Я не знаю, чи повернусь сюди ще раз, але те, що я ніколи це місто не забуду я певна». Саме це місто вона відтворила у своїй поемі «У пущі», де вклала у вуста герою Річарду Айрону все своє захоплення від нього.

Леся відвідувала і Помпею, жила певний час у Грузії, про яку казала, що води тут майже немає, і здається, що у вині навіть руки миють. Але ми з вами ще попливемо-поїдемо з Лесею до Єгипту.

Листівка Лесі Українки з Тбілісі, 1901 рік, взято з сайту Локальна Історія

З дорожніх нотаток…

Давайте одразу розберемося, як вона туди їхала. Спочатку треба було дістатись до Батумі, Трапезунда (Трабзона), Смірни (Ізміру), потім на кораблі плисти 5 днів до Александрії, а потім якихось три годинки на поїзді до Каїра, і вуаля! – разом з Лесею ми дістаємось до курортного містечка Гелуан.

Як думаєте, що це?

Спеціальна коробка, в якій раніше перевозили капелюхи

ЄГИПЕТ

Перший раз Леся відвідала Єгипет у 1909 році, туди її направили лікарі, адже місцевий клімат дуже сприятливо впливав на таких пацієнтів, як вона – туберкульоз тут немов «консервувався». І Леся писала мамі, що «Я тута почуваюся ліпше, ніж деінде почувалася, відколи слабую на нирки».

Вдруге до Єгипту Леся Українка поїхала взимку 1911 року. Добиралася майже місяць(!): понад тиждень з Батумі до Стамбула, де провела кілька днів, і далі морем до Александрії і знову до Гелуану.

Ви чудово знаєте, як життя вирує на сучасних єгипетських курортах, таких як Шарм-ель-Шейх і Хургада, але чи були якісь розваги тоді? Що ж, відкриємо секрет – були, та ще й які! І навіть у санаторії Villa Continental, куди приїздила лікуватися майже вся Європа*. Тут відбувалися і літературні заходи, і спортивні, але що найбільше вражає навіть зараз, коли читаєш путівник за 1910 рік, – це те, що там посеред пісків і спеки проводили … «Зимовий бал». Як вам така готельна анімація?

фото Лесі Українки у колі відпочивальників санаторію Villa Continental, Гелуан, Єгипет

📝 Цікаве 2
Як ви думаєте, що могла привезти з собою з Єгипту Леся? Звісно, не магнітики на холодильник, як мінімум тому, що тоді ще не було холодильників. Та й наша мандрівниця завжди шукала щось особливе, тому як сувеніри їй впала в око місцева ваза, троянда пустелі, фігурка жука-скарабея та меню з ресторану французькою мовою.

📍Спот для пошуку під час вашої мандрівки

Вілла Adriana (раніше – Natalia) розташована на Corso Casalotti 112 в італійському Сан-Ремо, вона й досі збереглася, і там навіть є меморіальна дошка на честь Лесі Українки.

Ну, як вам подорожувати разом з Лесею? Нам от дуже сподобалось! Але це ще не все, вже найближчими днями чекайте на нові мандрівки – цього разу з Іваном Франком та Миколою Лисенком. А якщо захочете заглибитись у тему, то приходьте на тематичну екскурсію “Тревел-блог Лесі Українки” від старшого наукового співробітника Музею видатних діячів української культури Миколи Захаркіна, який допоміг нам з інформацією та експертизою для цього матеріалу.

Наша наступна подорож на сто років назад починається за три, два, один…

Наш партнер:


в ролі Лесі Українки для фотосету Іванна Яковенко