Агентам

Нудно і підходить тільки дорослим — розвіюємо міфи про Албанію!

Що вам відомо про Албанію? Перевіримо разом, яка інформація про тутешній відпочинок відповідає дійсності, а що — лише міф. У фокусі: принади локальних готелів, кухня, умови для дітей, туристичні споти та типові денні витрати мандрівників.

Міф 1. Непопулярний напрямок

Упродовж останніх років Албанію активно відвідують міжнародні туристи. Власники готелів зауважують збільшення кількості гостей із Західної Європи, зокрема мешканців Італії, Нідерландів, Франції, Німеччини, Бельгії, Великої Британії та Іспанії. Багато й гостей з Греції, адже їм до гостинних курортів близько, та й ціна доступна. Зі Східної Європи на відпочинок сюди найчастіше відправляються поляки та чехи1. До речі, у базі Join UP!™ багато саме таких готелів, де зупиняються європейці.

Про принади Албанії відомо ще не всім, проте країна здатна облаштувати мандрівників із комфортом та причарувати: архітектурою, пам’ятками культури, пляжами, краєвидами, кухнею. Побувати тут зараз — наче отримати персональні запрошення на нову виставу!

Міф 2. Непривабливі готелі

Кількість готелів в Албанії з 2010 року зросла більш ніж на 70%, а номерний фонд локацій збільшився в середньому вдвічі1. Тож готелів старших за 10 років майже немає. Абсолютна більшість — свіжі й ошатні. Так, відомих міжнародних готельних мереж тут іще немає, проте багато затишних сімейних та бутикових локацій. Деякі готелі створені як родинний бізнес, і господарі радо допомагають влитися в атмосферу місцевого життя.

Радимо ексклюзивні готелі від Join UP!™:

Міф 3. Дорого

У багатьох готелях можна вибрати all inclusive і думку не гадати щодо витрат на харчування. Вибір страв, місцевих напоїв та алкоголю задовольняє потреби як у калоріях, так і в смаковому розмаїтті.

Що ж стосується інших пунктів бюджету — гляньте самі:

  • Квитки до музеїв — від €1-€4.
  • Поїздка на міжміському автобусі — від €2-€7, залежно від відстані.
  • Коротка поїздка на таксі — орієнтовно €5-€10.
  • Оренда авто — від €20-€50 за добу.
  • Вулична їжа, снеки — від €2-€6.
  • Обід або вечеря в місцевому ресторані — від €4-€10. Чайові складають 5% — 15%.
  • Пляшка води 0.5 л — близько €1.
  • Кава — від €1-€2.
  • Пиво — від €1 за 0,5 л.
  • Коньяк локального виробництва. Сувенірна пляшечка витримкою 5–6 років — близько €6-€7.
  • Локальне вино — від €4-€5 за пляшку.
  • Солодощі (козинаки, халва, лукум, пахлава, зацукровані фрукти) — від €2 за коробочку.
  • Оливки, фаршировані сиром, спеціями чи овочами — від €4 за кілограм.
  • Спеції, на згадку про місцеву кухню — від €1 за пакуночок на 30–50 грамів.

€1 = 100 ALL (албанський лек). Ціни та курс актуальні на дату публікації

 

Міф 4. Невиразна кухня.

Здається, що албанська кухня не така яскрава, бо не має загальновідомих страв на кшталт грецького салату? Чи що балканська кулінарія всюди однакова? Пропонуємо перевірити це на практиці й зробити власні висновки. Тримайте нотатку, з чого почати.

На першому місці шанованих страв у місцевих закладах — фірмові запіканки з м’ясом та овочами. Зазвичай порції такого розміру, щоб всі наїлися, та ще й із собою взяли. Айвар (гостра паста з червоного болгарського перцю) та пінджурі (паста з баклажанів) такі, що кортить великими буквами записати рецепт до фамільної кулінарної книги. А свіжісінькі морепродукти в ресторанчиках на узбережжі заслуговують на овацію стоячи (аби більше вмістилося)!

Що ще скуштувати:

  • Бурек (або бірек чи ларкор — трикутнички тіста з начинкою: сиром, шпинатом, м’ясом або овочами).
  • Піта (плаский круглий хліб із «кишенькою» та начинкою).
  • Долма (квашене виноградне листя з начинкою з риса, м’ясного фаршу, зелені).
  • Таве козі (йогуртова запіканка з м’ясом ягняти, рисом, орегано та часником).
  • Фергес (соковита овочева запіканка з сиром та перцем).
  • Кюфта (фрикадельки з травами та спеціями, приготовані на пательні чи грилі).
  • Пахлава (тісто філо з вершковим маслом, медовим сиропом та волоськими горіхами).
  • Ракія (балканський міцний алкогольний напій, який отримують шляхом дистиляції ферментованих фруктів).

Міф 5. Нудно

Албанія відкрила свої простори для широкого загалу туристів не так давно, тож тут усе непідробне і щире. Туристичні пам’ятки ще не заїжджені в соцмережах, тому можна щодня наповнюватися вау-враженнями.

Понад 173 тисячі дотів та бункерів

За часів правління Енвера Ходжі в Албанії звели мережу укриттів. Вони є повсюдно, наче червоні телефонні будки у Великій Британії. Деякі занедбані, деякі перетворені на кафе, дачі, сараї. Та найбільшої уваги заслуговує Бунк Арт на околиці Тирани — ця масивна п’ятиповерхова споруда функціонує як музей.

Албанські Альпи та фентезі-краєвиди

Понад 21% території Албанії має природоохоронний статус2, у країні 14 національних парків. Якщо взяти автівку напрокат, можна не обмежувати себе у планах. Ось лише кілька ідей для відвідування:

  • Національний парк Теті: водоспад Грунас, дивовижне Блакитне Око та річка Шала, чиї пейзажі ще звуть «албанським Таїландом».
  • Долина Валбони та гірський масив Проклетіє.
  • Величне довгасте озеро Коман, що чимсь нагадує Андуїн, яким Хранителі персня пливли з Лоріена*.
  • Перевал Ллогара із приголомшливими краєвидами моря.
  • Каньйон ріки Осумі, відомий як «Великий каньйон Албанії».

Або ж можна покластися на готові маршрути та обрати один з екскурсійних турів Join UP!™.

Дайвінг у Вльорській затоці та морському парку Карабурун-Сазан

На противагу відомим локаціям, підводний світ Албанії досі чекає на своїх героїв. Можна відчути себе першовідкривачем, а таке в нинішньому світі — неоціненне.

Вльорська бухта — найбільша в Албанії. За часів Першої та Другої світових воєн її води заколисали близько 21 корабля, що були ідентифіковані, і принаймні 7, які ще чекають на своїх дослідників3. Вони перетворилися на штучні рифи, довкола яких ширяють підводні мешканці. Заповідна зона півострова Карабурун та острова Сазан приваблює підводними печерами й остовами суден Стародавньої Греції та Риму. А ще тут можна побачити колонії посідонії — рослини, що росте лише в не забруднених людиною водах, тільки на 3% басейну Середземного моря4.

Готелі у Вльорі підкорюють співвідношенням ціна/якість:

Міф 6. Не для сімейного відпочинку

Албанський курорт Дуррес ідеально пасуватиме для подорожі з малечею. Трансфер з аеропорту Тирани займає до 1 години, а на місці вас чекатимуть широкі піщані пляжі з пологим заходом у море. Радимо розглянути рекомендовані варіанти:

Курорт Ксаміль приваблює піщаними пляжами і вибором розваг для дорослих та підлітків, проте трансфер з аеропорту триває довше — орієнтовно 4,5 години. Тут пропонуємо:

Якщо ж розглядаєте курорт Саранда із кришталево-прозорою водою, гальковими пляжами та аквапарком Splash Water Park, ми запропонуємо:

Албанія з Join UP!™

  • Потужний досвід. Працюємо з напрямком з 2018 року, за цей час відправили понад 30 тисяч туристів5. Продовжуємо виводити напрямок у ТОП країн для літнього відпочинку.
  • Широка польотна програма
    Молдова, Кишинів: на крилах Fly One щопонеділка. З різних міст України до Кишинева прямують автобусні рейси зі зручним графіком;
    Польща, Жешув, Катовіце.
  • Нова приймаюча сторона. В Албанії відпочинком опікуватимуться професіонали InTours:
    Компанія на ринку з 2007, офіси розташовані в Тирані та Дурресі;
    Це переможці в категорії «Найкращий туроператор Албанії» World Travel Awards за 2020 та 2021 рік6;
    Багатомовна команда радо допоможе туристам орендувати авто, вибрати цікаву екскурсію та порадить місцеві атракції.

Нехай відпочинок в Албанії буде легендарним!


1 undp.org
2 undp.org
3 undp.org
4 uk.wikipedia.org
5 Згідно з внутрішньою статистикою компанії Join UP!™
6 World Travel Awards 2020 та World Travel Awards 2021
* Йдеться про новозеландський пригодницько-фентезійний фільм «Володар перснів: Братерство персня», знятий за книгою Дж. Р. Р. Толкіна The Fellowship of the Ring.
** Публікація містить рекламну інформацію