Агентам

Новий досвід з друзями. А ви вже відкрили для себе яхтинг?

Пробувати в житті щось незвичайне, насолоджуватися новим досвідом, постійно відкривати світ та свої здібності – це те, що завжди дарує відчуття незвичайності та свята. І, здається, вивчаючи сучасні тревел-тренди, ми знайшли ідеальний спосіб Celebrate yourself – яхтинг!

Правда, вже тільки від однієї візуалізації себе на розкішній яхті під білосніжним вітрилом серед синього моря – мурашки по шкірі, ритм серця частішає, відчувається урочистість моменту та водночас азарт та умиротворення? Що ж, мабуть, це метч. Поговоримо про такий відпочинок детальніше?

ЯХТИНГ У ТРЕНДІ

Яхтинг – люксовий тревел-тренд, який стає все більш масовим. Ось лише кілька доказів:

  • За прогнозами Research and Markets, ринок яхтингу протягом найближчих 8 років щорічно в середньому збільшуватиметься на 5,2%, а суперяхт – на 6,2%*.
  • Аудиторія клієнтів, які орендують відпочинкові яхти, охоплює ширші вікові категорії (переважно 30 – 50 років).
  • 2021 року було зафіксовано рекордну кількість тих, хто вперше орендує яхти – 40%. Особливо активно цю тенденцію підхопили в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

* суперяхтами зазвичай називають судна завдовжки понад 24 м. Їх можна орендувати з постійним капітаном та командою, яка забезпечить на борту сервіс високого рівня.

Яхтинг – це красиво і незвичайно, це про тотальний релакс, естетику та насолоду. А що, коли додати сюди трішки пригод, адреналіну та азарту? Вийде регата! Напевно, одне з найвидовищніших змагань та найкращий спосіб провести час на вітрильній яхті, беручи участь у перегонах з такими ж однодумцями у найкрасивіших маринах світу.

Історія цього спорту починається ще в 15 столітті з гонок на гондолах у Венеції, а з кінця 18 століття з’явилося слово “регата” для позначення гонок на човнах різного типу.

Сьогодні у світі існують десятки міжнародних змагань з вітрильного спорту.

Серед найвідоміших: Cowes Week, Volvo Ocean Race, Vendée Globe, Barcolana та America`s Cup, що проводиться з 1851 року!

І зовсім не обов’язково бути професіоналом, щоби взяти участь у справжній регаті. Адже існує багато варіантів і для ентузіастів-початківців. Один із таких – Rixos Sailing Cup, який вже 8 років проходить у турецькій бухті Годжек у листопаді.

Зовсім нещодавно Марія Дмитрієва, Product Marketing менеджер Join UP! повернулася з Туреччини, де разом із нашими колегами з Join UP! Turkey та Summer Tour ловила вітер на регаті Rixos Sailing Cup. Для всієї команди це був перший досвід. І ті дні під вітрилами, сповнені азарту, відкриттями та неймовірною атмосферою на борту яхти “Join UP!” точно запам’ятаються їм надовго.

Мурат
Орал
CEO Join UP! Turkey

Rixos Gocek Sailing Cup став нашою першою у житті регатою. Ми раді бути серед тих 80 брендів з усього світу, яких Rixos Hotels Group запросили взяти участь у змаганнях.

«Адже наші компанії об’єднують багато років співробітництва, і зараз ми переходимо на новий етап. Цього року Join UP!™ зміцнив дружбу з керівництвом Rixos Hotels Group та активно працює над розширенням комерційного партнерства. Сподіваємося, що вже цього літа зможемо порадувати вас спільними маркетинговими активностями та цікавими колабораціями з Rixos Hotels”.

КОХАННЯ З ПЕРШОГО ПОРИВУ ВІТРУ

Не знаєте з чого почати? Що потрібно знати та вміти? І що взагалі на вас чекає на борту? Марія та її турецька колега – Büşra Aslantaş теж таке проходили, а тепер натхненні турецькою регатою поділилися багатьма цікавими інсайтами, корисними лайфхаками та досвідом, як підготуватися до першої в житті регати, щоб максимально Celebrate yourself, і чому це обов’язково варто спробувати.

Що таке регата

Регата – це змагання вітрильних яхт. Завдання учасників – пройти всі точки маршруту, ловлячи попутний вітер вітрилами, та першими перетнути фінішну лінію. Щоб спробувати свої сили в регаті, зовсім не обов’язково мати власну яхту чи бути професіоналом вітрильного спорту. Можна просто орендувати її вже з досвідченим капітаном та помічником. Адже спочатку саме вони виконуватимуть усі головні завдання з управління яхтою, паралельно навчаючи вас цій майстерності. Ми з командою саме так і зробили.

Готуємося до першого рейсу

Хвилюєтеся, чи під силу вам регата? Не варто! Для перших вітрильних регат не потрібна особлива фізична підготовка, оскільки основне навантаження візьмуть на себе капітан і помічник. Але, якщо захочете зайнятися цим спортом професійно, доведеться тримати себе у формі.

Весь потрібний інструктаж вам проведуть уже на борту. Будьте готові запам’ятовувати багато специфічних термінів та сленгових слів.

Щоб було простіше, ось вам маленька шпаргалка:

  • Борт – бічна стінка (сторона) судна.
  • Старборд сайд або просто старборд – правий борт.
  • Порт сайд або порт – лівий борт.
  • Підвітряний бік – бік, протилежний тому, на який дме вітер.
  • Навітряний бік – це бік яхти, на який дме вітер. Переміщатися по борту краще з цього боку, оскільки він буде вищим, ніж підвітряний бік.
  • Галс – це курс судна відносно напрямку вітру. Якщо вітер дме з лівого боку, то кажуть, що судно йде лівим галсом, а якщо з правого – то правим галсом.
  • Генакер, генуя, спінакер, грот – види вітрил.
  • Фордевінд – попутний вітер, що дме ззаду в корму. Часто під час нього розправляють генакер, щоб судно йшло швидше.
  • Левентик – вітер дме в ніс. Тож судно стоїть на місці. У таких випадках зазвичай піднімають грот.
  • Галфвінд – вітер дме на яхту перпендикулярно.
  • Бейдевінд – курс яхти, який зустрічається найчастіше. Вітер дме під гострим кутом до судна. Тому треба рухатися зигзагами. І навіть проти вітру. Цей прийом називається лавірування.


Що взяти з собою і що вдягнути

Як кажуть досвідчені яхтсмени: “Немає поганої погоди, а є погане екіпірування”, тому одяг – головне, на що потрібно звернути увагу, коли збираєтеся на регату. Звичайно, багато залежить від сезону, але в морі завжди краще носити закритий одяг і бути захищеним від прямого сонячного проміння.

Лук для регати в міжсезоння від Марії

  • лосини, топ, футболка,
  • куртка, яка захищає від вітру та не промокає,
  • головний убір, що закриває голову і, бажано, обличчя (капелюх, кепка, бандана),
  • кросівки , що не ковзають,
  • сонцезахисні окуляри.

Що ще взяти з собою:

  • змінний одяг
  • теплий одяг на вечір
  • сонцезахисний крем
  • гігієнічну помаду
  • купальник
  • чохол для цінних речей, що не промокає
  • рушник
  • засіб від захитування
  • перекус

Під час регати на яхту щодня завозять бутерброди, безалкогольні напої та фрукти, а під час перерв на спеціальному катері нам навіть доставляли шоколадки. Але взяти з собою снеки ніколи не буде зайвим.

ЯК ЦЕ БУЛО НА RIXOS SAILING CUP – ЩОДЕННИК ЯХТСМЕНА-ПОЧАТКІВЦЯ

Наша Марія так чекала на цю регату і так перейнялася всім процесом уже з перших хвилин, що вирішила вести щоденник свого першого плавання, щоб зберегти цей досвід і поділитися ним з тими, хто теж захоче спробувати.

15 листопада Дебютний вихід у море

Сьогодні другий день регати. Учора всі учасники пройшли реєстрацію та брифінг, а вранці вся наша міжнародна команда нарешті зібралася вже на яхті. Було бентежно та неймовірно красиво. Понад 600 суден із білими вітрилами гойдалися на синіх хвилях Середземного моря на тлі величних гір. А після команди “Старт” наша яхта «Join UP!» пішла ловити вітер. Адже коли судно спускають на воду, воно не «плаває», а «ходить».

Я чула, що регата – більше чоловічий спорт, але це виявилося абсолютно не так. І навіть на нашій яхті капітаном була жінка. Вони з помічником показували нам, як піднімати та закручувати вітрила, як налаштовувати яхту на вітер. Але спочатку новачкам таке не довіряють, тому наша місія була допомогти яхті впіймати правильний напрямок, переходячи з одного борту на інший. Зразу було складно й незрозуміло, але потім усі втягнулися і вже зі сміхом та азартом перебігали між бортами, балансуючи яхту.

16 листопада День третій – штиль

Регата – виключно вітрильний вид спорту. Використання двигуна категорично заборонено і призводить до дискваліфікації. І мені завжди було цікаво, що робити, коли немає вітру? Це нам довелося дізнатись на третій день Rixos Sailing Cup. Був абсолютний штиль, проте всі учасники вийшли на воду. Ми слухали музику, співали, плавали та насолоджувалися неймовірною красою Фетхіє. Трохи згодом до нас пришвартувалися ще кілька яхт, те саме робили й інші. Так вийшла незапланована вечірка і виявилося, що це абсолютно нормальна практика. Адже всі, хто під вітрилами, вже налаштовані на Celebrate і відсутність вітру не може їм завадити.

Коли остаточно підтвердили скасування перегонів, багато яхт пішли в бухти, на вечерю у спеціальні ресторани. Так-так, на турецькому Середземномор’ї настільки популярний яхтинг, що для нього в маринах створено всю необхідну інфраструктуру:

  • ресторани на узбережжі або прямо на воді, з причалом для суден, в яких можна поїсти, замовити їжу на борт або навіть запросити кухаря, щоб він приготував вечерю на яхті,
  • зони з душами та туалетами,
  • заправні станції.

Про це мені розповіли хлопці, з якими я познайомилася тут на регаті. Багато хто з них вже досвідчені яхтсмени, і знають, що таке відпочинок на яхті і як добре в Туреччині облаштовано інфраструктуру для нього.

17 листопада День четвертий – фінальний

Уранці наша команда знову вийшла ловити вітер на яхті “Join UP!”, що вже так полюбилася. У нас була мапа фінального маршруту і цього разу вже більше завдань. Тепер ми самі відкривали та закручували вітрила, намагалися прискорюватись і тримати правильний курс.

Ті емоції, старання, сила командного духу, відчуття особливості та наповненості моменту запам’ятаються на все життя.

Мене настільки вразила ця атмосфера, що я 100% хочу спробувати ще зі своєю родиною! Я знову переконалася, що відпочинок у готелі може бути небанальним. Наприклад, Rixos Premium Göcek (Adults only), де ми мешкали в період регати, ідеально підійде для комбінованого відпочинку яхта + готель. А вже на яхті можна і розслабитися, і влаштувати тусовку, і, пришвартувавшись у якійсь марині, піти вивчати місто. А той релакс, тиша і краса навколо, коли ти під вітрилом посеред моря, просто захоплюють. Неможливо описати це словами, таке потрібно однозначно відчути самому!

Büşra
Aslantaş
Join UP! Turkey

Усе було ідеально! Я досі під враженням від регати і неодмінно хотіла б повторити цей досвід.

«Ми дуже потоваришували з капітанами та командою, чудово провели час разом та змогли більше розповісти колегам про компанію Join UP!™».

Це було насправді свято життя, і ми дуже раді, що змогли розділити його в компанії друзів із Join UP! Turkey та Rixos Hotels. Попереду на нас чекає ще багато таких спільних крутих моментів. Приєднуйтесь Celebrate yourself разом з нами.


* Research and Markets