Агентам

Неля Грисенко, власниця агенції Join UP! to travel у Полтаві: “Моє гасло “Never give up! — Ніколи не здавайся!”

З початком повномасштабної війни зміни торкнулися кожного. Звісно, для туристичного бізнесу це також справжнє випробування. Але завдяки відданим своїй справі агентам наша сфера продовжує розвиватися попри все. Сьогодні з нами своїм досвідом ведення бізнесу, організації та адаптації команди в ці нелегкі часи ділиться експертка, яка керує агенцією Join UP! to travel з неймовірною енергією та рішучістю. Про п’ять її головних кроків для розвитку успішної агенції, висновки та інсайти — розповідаємо далі.

Неля
Грисенко
власниця турагенції Join UP! to travel
у Полтаві, вул. Соборності, 46

СПРАВА ВСЬОГО ЖИТТЯ

У моєму житті так було багато злетів та падінь, і кожного разу я думала, що важче не може вже й бути. Але моє гасло: “Never give up! — Ніколи не здавайся!”, тож мене не спиняють перешкоди. Про це знають усі мої близькі, друзі та навіть туристи. І врешті-решт це помітило багато людей, за що я мала щастя отримати відзнаку “NEVER GIVE UP!” від Join UP!, де знали про мій складний шлях. Через це іноді здається, що ніхто в Полтаві з інших турагенцій такого стресу не переживав. Але навіть найсильніші з нас можуть піддаватися слабкості.

Одне з перших великих потрясінь мені довелося пережити 26 червня 2015 року. Це був вечір п’ятниці, напередодні мого дня народження. Саме тоді стало відомо, що мережа “Гарячі тури”, в якій я працювала, збанкрутувала. Усі заброньовані тури — а це було понад 20 заявок — стали на паузу. Був розпач, відчай, але одне було зрозуміло: я не могла залишити наших туристів у цій скрутній ситуації, навіть якщо сама вже зазнала збитків. Хоча у нас у Полтаві було декілька таких турагенцій у цій мережі, але тільки ми разом з чоловіком вирішили продати майно, взяти кредити, але будь-що заплатити за туристів та відправити їх на омріяний відпочинок.

А потім нас очікувала безліч безсонних ночей, безвихідь та нерозуміння — що робити далі, як і за що жити. На щастя, у цей період дуже багато друзів залишилося поруч, а надійні партнери стали майже сім’єю — відомий туроператор Join UP! запропонував нам довгострокову розстрочку. Тут не було про що й думати — це була “рука допомоги”, за яку кожен залюбки ухопився б у такій ситуації. Отже, ми вступили до цієї великої франчайзингової родини, а наші клієнти змогли нарешті вдало відпочити — усе склалося навіть краще, ніж планувалося. Звісно, потім не один рік доводилося відпрацьовувати, але головне, що туристи не були покинуті напризволяще, і я щаслива, що доклала до цього зусиль. Я ніколи не робила на цьому піару чи публічних заяв про це. Моє бажання було простим, людяним, я б сказала. Недарма кажуть: “З такими ударами ти стаєш ще сильнішим”. Доля чи ні, але це потрібно було, щоб стати досвідченішим й найкращим професіоналом своєї справи у місті.

Навіть зараз, через стільки часу ані я, ані туроператор не могли б уявити, чого ми тоді разом були здатні досягти. Лише за наступні 2 роки наша турагенція стала лідером продажів в Україні — № 4 за продажами у країні, відкривши ще 2 офіси. Але, на жаль, потім почалася пандемія COVID-19, і знову все завмерло на довгий час. Ніхто не розумів, чи подолаємо ми пандемію та скільки це триватиме. Уже після цього були думки, що по роботі гірше вже не може бути. Але, як то кажуть, хочеш розсмішити Бога… 24 лютого 2022 року відбулось повномасштабне вторгнення. Знову удар, який виявився найболючішим. Ми спостерігали, як інші панікують, у страху закриваються, але я для себе вирішила, що моя задача як керівника — зберегти офіси, колектив, робочі місця, як би мені важко не було. Бо головне — це перемога України, а для перемоги потрібно працювати вдвічі краще!

 

ПІДТРИМУВАТИ УКРАЇНСЬКЕ

Туризм — бізнес, який найпершим завмирає і, на жаль, оживає останнім. Хоча для мене це не просто бізнес і навіть не хобі, а щось набагато більше. Бо я щаслива, коли мої туристи задоволені, радію, коли вони їдуть на відпочинок своєї мрії. Адже людина відчуває жагу до життя тоді, коли подорожує!


Але що найголовніше — я пишаюся мати франшизу саме українського туроператора. Принципово відмовилася від усього, що пов’язано з ворогом, та не збираюся мати з цим справу в майбутньому. І щиро прошу всіх бути свідомими й відмовитися від інших замаскованих та недобросовісних туроператорів, які приховують свою співпрацю з агресором, чи будь-чого іншого, що з ним пов’язано. Нам усім потрібно разом підтримувати та популяризувати тільки український продукт, українські послуги та пишатися нашим і тим, ким ми є. Якщо кожен почне з себе, то швидкі зміни на краще не забаряться.


ТРИ ГОЛОВНІ УРОКИ

1 липня 2022 року ми нарешті вийшли у свої офіси, в роботу офлайн. Хоча я довго думала над питанням, чи доречно пропонувати тури, коли хтось тримає тил, а хтось воює. Проте, проаналізувавши ситуацію, дійшла деяких висновків:

  • Ми повинні підіймати нашу економіку, бізнес, підтримувати фронт та людей: “Можеш воювати — воюй, не можеш воювати — роби донати та підтримуй український продукт”.
  • У нас навіть не було варіанту не вийти працювати — ми знали, що багато туристів раніше планували й очікували на свій відпочинок і кошти їхні залишалися замороженими. Наразі багато хто з них їх уже використав, але ми все одно продовжуємо бути на зв’язку з кожним клієнтом.
  • Люди втомилися, і це факт. Особливо дітки, яких хотілося відвезти на відпочинок, щоб відвернути їхню увагу від постійних звуків сирен, тривоги, вивести з депресійного стану та відновити сили. Крім того, є ще наші славетні хлопці із ЗСУ, які приходять до нас з усього-на-всього тижневою відпусткою, і ми з великою гордістю, повагою та шаною бронюємо їм відпочинок, щоб вони могли перезавантажитися. Бо завдяки їм ми маємо з вами змогу жити та працювати на вільній землі, на батьківщині. Удвічі приємніше, що вони обирають для свого відпочинку нас, українського туроператора, і ми на цьому постійно наголошуємо. Це справді наша єдина сила на всіх.

5 ПРАВИЛ УСПІХУ

У бізнесі я завжди згадую одне чудове прислів’я: “Бажаючі втопити, навчили мене добре плавати”. Так і є — я за чесність, і мені не треба чужого. Кожна нова задача та виклик — це наш розвиток та загартовування. І я вдячна за все, що маю, та радію кожному дню — і це бачення висвітлюється і у моїй роботі. В управлінні своєю агенцією я дотримуюся 5 основних правил, що допомагають мені досягти успіху та любити справу, якою я живу:

  1. Завжди говорити туристу правду, адже довіру легко втратити.
  2. Обговорювати всі нюанси — турист має знати й розуміти всі плюси та мінуси готелю, перельоту, деталей туру.
  3. Підбирати тур на позитиві та як для себе, тоді до вас будуть повертатися.
  4. Важливо тримати зв’язок з туристом, бути для нього надійною підтримкою і певною мірою другом
  5. Ставитися до людей так, як ти хочеш, щоб ставилися до тебе. У житті є бумеранги, і якщо ти зробив зло, воно все повернеться до тебе — це я знаю точно.

МОЯ КОМАНДА — МОЯ СІМ’Я

Я постійно кажу своїм дівчаткам-менеджерам: на роботу потрібно завжди приходити як на свято, з позитивом, і нести тільки добро та радість туристам. Для цього ми й працюємо.


У команді ми завжди підтримуємо та допомагаємо одне одному в будь-якій ситуації, прислухаємося та чуємо одне одного — це і є наша філософія всередині агенції. Наші співробітники не просто менеджери — вони професіонали своєї справи, усі з досвідом у 8-13 років, і кожен з них відвідує різні країни та постійно вдосконалюється, розвивається, отримує нові знання, щоб ми разом могли бути найкращими в Полтаві.

Ранок у нас розпочинається з п’ятихвилинки, де ми обговорюємо важливі моменти, будь-які питання та відкриття нових дестинацій — наш найкращий Join UP! не перестає дивувати та щоразу відкриває все нові напрямки, тож нам є над чим працювати. Але не забуваємо і про відпочинок: іноді проводимо тімбілдінги, обов’язково організовуємо корпоративні святкування. Я вважаю і щиро вірю, що ми не просто команда чи колеги. Ми, як сім’я, можемо навіть робити спільні покупки, і це буває нашою невеличкою фієстою. Кожен із нас — індивідуальність, проте ми доповнюємо одне одного та працюємо в гармонії, на одній хвилі.

BEGINNER TO WINNER*

Моя команда всі ці роки залишається в десятці найкращих турагенцій в усій Україні, і я цим пишаюся. Це стало можливим, зокрема завдяки програмі лояльності для агентів від Join UP! та її інструментам. Як і нашій українській “ДІЇ” — їй немає рівних, вона неперевершена. У ній кожний турагент може побачити свої досягнення, вигоди, а можливо і звернути увагу на продажі. Досягненням, які в нас зараз є, я завдячую нашим любим туристам, що довіряють нам свій відпочинок, моїм найкращим менеджерам та, звісно, туроператору Join UP!, який формує найкращий туристичний продукт в Україні. Вони мають прекрасний відділ франчайзингу та чудовий колектив, завдяки якому ми всі впевнені, що наші туристи завжди будуть задоволені та в безпеці.

ТЕ, ЗАРАДИ ЧОГО МИ ПРАЦЮЄМО

Найефективніший канал для нас — це пряма комунікація. Яке ж задоволення — наживо почути, як турист вдячний за відпочинок або ще тільки передчуває його. Коли клієнти роками з нами подорожують, а ми вже знаємо всі їхні побажання та кожний пріоритет, що важливий для них. Коли вони дають зворотний зв’язок, що все було так, як ми розповідали. Тоді я і розумію, що гарно спрацювала. Це саме те, заради чого ми працюємо.

Допомагайте ЗСУ, підтримуйте українське, будьте добрими й позитивними та працюйте задля нашої спільної перемоги. Слава Україні!


*beginner to winner — від початківця до переможця