• office@joinup.ua
  • +38 (044) 303 99 99
  • +38 (044) 330-02-85

Агентам

На Крит – їсти та відновлюватися: гастрономічний гід островом

Французький вчений Серж Рено, що вивчав вплив критської дієти на організм людини, писав: “Не шукайте пігулку, що зможе замінити вам критську дієту. Такої немає”. У 1985 році він провів дослідження, яке виявило, що люди, які харчуються за критським раціоном, мають менше проблем із серцем3.

А ще – отримують неймовірне гастрономічне задоволення, бо місцева кухня дуже смачна. Це вже спостереження команди Join UP!™, тисяч наших туристів і світових експертів. Не дарма ж Крит визнали Європейським регіоном гастрономії 2026 року.

Це ми до чого? Не хочете спланувати з нами оздоровчий гастротур до Греції? У програмі – щоденні терапевтичні сесії у ресторанах, тавернах, на фермах та місцевих ринках. І обіцяємо, це будуть найсмачніші ліки у вашому житті.

ЦІЛЮЩІ ЛОКАЛЬНІ ІНГРЕДІЄНТИ

Використання переважно місцевих сезонних продуктів – один із головних принципів критської дієти. Уявіть, острів’яни настільки пишаються своєю гастрокультурою, що навіть видали офіційний гід локальними продуктами. Вважайте, що це ваш рецепт від гастроентеролога. Прочитайте уважно, і ходімо закуповуватися “ліками” на ринок.

Особливість будь-якого фермерського ринку на Криті – не тільки сама їжа, а й колоритні власники кіосків. Деякі з них влаштовують справжні шоу, щоб прорекламувати свої товари та спокусити вас їх скуштувати.

Ось вам кілька ідей, що купувати на грецьких базарах, крім свіжих фруктів, овочів, фети та оливкової олії (про неї ми ще поговоримо):

Місцеві сири.

На 2021 рік, 4 сири Криту отримали статус PDO1:

✔ критська грав’єра – твердий, золотистий, із солодкувато-горіховим смаком
✔ ксиномізіфра – м’який, кремовий кисломолочний сир з легкою кислинкою
✔ піктогало з Ханьї – ніжний, пастоподібний сир з овечого або козячого молока, трохи кислуватий
✔ ксігало із Сітії – кремовий кисломолочний сир з яскраво вираженою кислинкою

До речі, ви знали, що греки їдять найбільше сиру у світі2?

Кероб. Плоди ріжкового дерева вважають поживним скарбом острова і місцевим суперфудом. Критяни широко використовують кероб у кулінарії: від борошна та сиропів до безглютенової випічки та керобових батончиків. Хіба не ідеальний гастросувенір з поїздки?

Чебрецевий мед. Це ще один продукт із захищеним географічним зазначенням (PGI) в ЄС. Місцеві бджоли можуть похвалитися не гіршим раціоном, ніж самі критяни, адже тут всюди безліч різноманітних квітів та кущів чебрецю. А вздовж гірських доріг ви побачите сотні кольорових вуликів. Греки часто замінюють медом цукор, додаючи його у випічку, йогурти, до сирів і навіть використовують для приготування м’яса.

АТМОСФЕРНІ ТАВЕРНИ

Тавернами називають невеликі грецькі ресторани, і знайти їх можна буквально всюди: у гірських селах, у затишних прибережних гаванях чи просто при дорозі посеред острова. Де б ви не опинилися, будьте певні: поряд точно буде таверна з ароматними домашніми стравами за дуже приємними цінами (від 5 до 15 євро за головну страву). А найкрутіше, що більшість із них – це дуже атмосферні родинні заклади, де секретні рецепти передаються з покоління в покоління.

І не хвилюйтеся, якщо ви будете єдиним відвідувачем. Це зовсім не означає, що тут несмачно чи поганий сервіс. Просто таверн на Криті так багато, що це абсолютно нормальна ситуація. Тож скористайтеся нею сповна, щоб насолодитися стовідсотковою увагою офіціанта і потеревенити з ним про життя на острові.

Що обов’язково треба спробувати з критської кухні:

  • Грецький салат (Xoriatiki) – класична класика – мікс свіжих огірків, стиглих помідорів, тонких скибочок червоної цибулі, солоних оливок та ніжного сиру фета.
  • Каліцунья – маленькі пиріжки з начинкою з м’якого сиру мізіфра або трав, які можуть бути солодкими чи солоними. У регіоні Ханья популярні солоні варіанти, тоді як у Ласіті – солодкі з медом.
  • Гаміста – запечені фаршировані овочі: зазвичай помідори й перець, начинені рисом, зеленню і спеціями.
  • Стифадо – тушковане м’ясо (кролик або яловичина) з цибулею шалот у томатно-винному соусі з корицею та гвоздикою.
  • Хортопіта – пиріг з диких зелених трав і фети, загорнутий у тонке тісто – часто подається як закуска.
  • Сніданок із мізіфрою та медом – м’який сир мізіфра з критським медом і горіхами.
  • Дакос – критська закуска, яку також називають «грецькою брускетою». Вона складається з ячмінних сухарів, просочених оливковою олією, зверху посипаних дрібно нарізаними помідорами, сиром фета або мізіфра, орегано та свіжим базиліком. Пікантна, хрустка та кремова одночасно.
  • Долма – виноградне листя, фаршироване сумішшю рису, зелені, іноді з м’ясом (залежно від регіону). Подається холодною або теплою, часто з лимонним соком чи соусом авголемоно (яєчно-лимонним).
  • Саганакі – твердий сир (зазвичай кефалотірі або грав’єра), підсмажений до золотистої скоринки на сковорідці. Інколи подається з медом і кунжутом.
  • Запечені равлики – одна з гастровізитівок острова. Часто їх готують у вині або оливковій олії з травами.
  • Антрекот із козла (Antikristo) – страва стародавніх пастухів – м’ясо козла, запечене на відкритому вогні за особливою технологією.
  • Сувлакі – це ніжні шашлички зі свинини, баранини або курки, мариновані в соусі з червоного вина, а потім запечені на відкритому вогні або на розпеченому вугіллі. Часто подаються з салатом, лавашем та картоплею фрі.
  • Мусака – запіканка з баклажанів, картоплі, фаршу з баранини та томатів, полита товстим шаром соусу бешамель. Ідеально смакує з пляшкою місцевого вина!
  • Клефтіко – баранина з часником, помідорами та картоплею, які повільно тушкуються у глиняній печі на слабкому вогні.

Соуси:

  • Дзадзикі – охолоджений соус на основі густого йогурту, тертого огірка, часнику, оливкової олії, лимонного соку та кропу або м’яти.
  • Тарама з риб’ячої ікри.
  • Фава – з колотого жовтого горошку та цибулі (не з бобів фава, як в інших частинах Середземномор’я).
  • Меліцан – з баклажанів з часником, оливковою олією, оцтом та петрушкою, має приємний димний смак.

ГРЕЦІЯ З JOIN UP!™

Для нас це буде вже 13-й сезон у Греції. Цього року традиційно пропонуємо величезний вибір готелів, зокрема з ваших улюблених мереж Mitsis, Grecotel, Nana.

Наша рекомендація:

Літаємо на Крит з:

Молдови (Кишинів)
Польщі (Жешув, Катовіце, Варшава)
Румунії (Ясси, Клуж-Напока, Сучава, Бухарест)

Забронюйте свій цілющий гастроретрит на Криті з Join UP!™


1 PDO – захищене географічне зазначення для їжі та вина
2 https://www.incrediblecrete.gr/en/dairy-products/
3 Renaud Society