Агентам

Міжобласні трансфери змінюються: уряд запровадив обов’язкові довідки про вакцинацію, одужання або негативне тестування

З 21 жовтня 2021 року набувають чинності ухвалені на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України посилені правила для міжобласних регулярних та нерегулярних перевезень у будь-якому виді транспорту (автомобільному на автобусних маршрутах, авіаційному та залізничному транспорті міжобласного сполучення). Вимоги поширюються на області, де встановили «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епіднебезпеки.

Перелік обов’язкових документів

Щоб скористатися міжобласним трансфером, пасажирові (за винятком осіб до 18 років) необхідно мати один із документів на вибір:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки;
  • міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);
  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тест на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Важливо! Відповідальність за наявність зазначених документів, згідно рішення Кабміну, несе пасажир. У разі тривалої затримки транспортного засобу у зв’язку з оформленням штрафу за відсутність зазначених документів, перевізник має право їхати далі не очікуючи на остаточне вирішення питання.

Вищезазначені нововведення не поширюються на міські та внутрішньообласні перевезення.

Перевіряти рівень епіднебезпеки областей України можна на сайті МОЗ України.

Трансфер для пасажирів авіарейсів подовжено

Час очікування пасажирів міжнародних прибуваючих рейсів подовжено до 2 годин з моменту приземлення літака задля надання можливості здачі тесту та отримання результату невакцинованим туристам.