Агентам

Кіпр зсередини: як правильно замовляти фрапе, вибирати таверну та пізнавати вайб “сіга-сіга”.

Перший день відпустки на Кіпрі, а вам на вулицях уже всі посміхаюся і вітаються, наче з давнім знайомим. А ввечері у таверні до вас за столик, ніби добрий друг, підсів кухар, щоб перекинутися кількома словами. Той самий, що приготував вам те смачнюче мезе. О так, це ж кіпріоти. Вони обожнюють короткі розмови (small talk). З ними можна поговорити про будь-що: про погоду, про котів і тисячі інших речей. І це теж частина їхньої життєвої філософії “сіга-сіга”: повільно, привітно, з ненав’язливими короткими розмовами.

Наша Євгенія уже пів року живе на Кіпрі і поділилася цікавими спостереженнями про острів та порадами, як відчути себе тут максимально like a local*.

Євгенія
Лук’яненко
менеджер з розвитку персоналу в Join UP!™

ЯКИЙ ВІН, СТИЛЬ ЖИТТЯ НА КІПРІ?

Кіпр – країна повільного життя. У місцевих є така фраза “сіга-сіга” – “завтра-завтра, не треба поспішати”. І вони нікуди не спішать. Ця розміреність – саме те, що надає Кіпру особливий шарм, і те, чого нам у них треба повчитися.

Зазвичай острів живе ранками, тому що після обіду в теплий сезон тут досить спекотно. Та й темнішає відносно рано – близько 19:30. Тож усі важливі питання кіпріоти намагаються вирішити вранці. Що робити ввечері? Релаксувати, досліджувати нічне життя та гастрокультуру Кіпру. Адже багато ресторанів о 17:00 тільки починають свою роботу.

Магазини часто працюють до 17:00-18:00. А в середу – взагалі до обіду. Так-так, коли я вперше була на Кіпрі, мене дуже здивувало, що в Нікосії в обід ми не змогли знайти майже жодного відчиненого магазина. Але, виявилось: на це є практична причина.

У кіпріотів, як і у більшості європейців, досить жорстке трудове законодавство, яке завжди стоїть на боці робітника і забороняє працювати більше 40 годин на тиждень. Тому, щоб, наприклад, магазин міг працювати в суботу хоча б пів дня, цей час потрібно забрати з буднів. Тож зазвичай місцеві бізнеси, які відкриті в суботу, мають скорочений графік роботи в середу або цілий вихідний у понеділок. Державні структури інколи взагалі працюють три дні на тиждень з 8 ранку і до 12:00-13:00.

Цікаві факти:
Автомобільний рух на Кіпрі теж розмірений. Більше 50 км/год тут не їздять. Водії намагаються триматися подалі одне від одного, а особливо від машин з червоними номерами. Саме так на острові позначають усі орендовані машини. Але всі нормально сприймають, якщо хтось виїде на зустрічну смугу, адже розуміють, що зазвичай люди, які сюди приїздять, не звикли до лівостороннього руху.
На Кіпрі дуже маленька система маршрутів громадського транспорту. Автобуси їдуть з пункту А в пункт В без проміжних зупинок. Але весь автопарк новий і з кондиціонерами.
Одне з найбільших місцевих свят – День великого потопу або грецькою – День катаклізму. Оскільки на Кіпрі дуже мало дощів, вода для них – дар і свято, шанс на хороший врожай.
Кіпр – це база НАТО. Тому, якщо побачите великі чорні військові вертольоти або військові кораблі, не лякайтеся. Це лише навчання.
Усі пляжі на Кіпрі муніципальні. Шезлонги та парасольки можна орендувати на місці або ж – лайфхак для тих, хто хоче зекономити – купити парасольку у супермаркеті та розміститися з власними рушниками у будь-якому місці на пляжі. Навіть на першій лінії. І ніхто вам нічого не скаже.

З ЯКИХ КРАЇН ПРИЇЗДИТЬ НАЙБІЛЬШЕ ТУРИСТІВ?

На острові дуже багато англійців, адже Кіпр – це колишня колонія Великої Британії. Тут майже всі завжди говорять англійською, а біля Ларнаки навіть є цілі англійські села. Британці часто мають тут дачі, куди приїжджають на літо. Але багато й таких, що вже переїхали сюди на постійне проживання.

Поляки та італійці теж дуже полюбляють Кіпр. Причому серед останніх це, схоже, така традиція у випускників – після школи їхати сюди відпочивати. Найчастіше вони вибирають Ая-Напу та інші місця з насиченим нічним життям.

Росіян на курортах не так багато, і більшість з них сконцентрована в Лімасолі.

KIDS FRIENDLY**** ОСТРІВ

Попри те, що Кіпр можна за день об’їхати машиною, він дуже різноманітний, і тут знайдеться, що робити будь-якому туристу. А найбільше його облюбували родини з дітьми, і цим острів мене здивував. Виявилося, що більша частина узбережжя – ідеально підходить для сімейного відпочинку. Ларнака й околиці особливо популярні у туристів з малюками, адже на пляжах тут дуже гарний пологий захід у воду, іноді навіть до 200 метрів можна йти, а води все одно буде по коліна. І, звісно, багато мальовничих затишних бухт без хвиль.

КІПР НА СМАК

Хоч Кіпр і дуже схожий на Грецію, він має свою гастрономічну культуру. Проте не без грецького салату, сувлакі та гіроса.

У списку місць для відвідування на Кіпрі обов’язково має бути місцева таверна. Причому – серед перших пунктів. Ви не знайдете тут вишуканої фьюжн кухні, але скуштуєте найавтентичніші локальні страви.

Як вибирати таверну?

Якщо бачите паперові скатертини в клітиночку на столах, старенькі сині крісла, на вході посміхається колоритний дідусь, який 50 років тому відкрив цей заклад, а на кухні хазяйнує його дружина і все там робиться так неспішно – вам туди.

Що замовляти

Рибне мезе.

Це тільки звучить як одна страва, а насправді – цілий святковий стіл. Зазвичай рибне мезе складається із:

  • закусок (оливки, тахіні, хумус),
  • картоплі фрі,
  • грецького салату,
  • анчоусів,
  • сету фрітюрів (кальмари, восьминоги, маленька риба),
  • морепродуктів на грилі (восьминіг, кальмари),
  • а до того всього ще й величезна рибина і барабулька.

Тож не дивуйтеся, що мезе в кіпрських тавернах готують мінімум на двох людей, але навіть удвох цю порцію неможливо з’їсти, тому подбайте про компанію. І, до речі, на Кіпрі цілком нормально забирати їжу з собою, якщо не доїли.

Кіпрський джирос – це традиційна для греків та кіпріотів булочка з порожниною всередині, яку наповнюють сувлакі або нарізаним м’ясом, овочами, часто додають картоплю фрі та інколи – йогурт. Із приготування таких булочок навіть проводять майстер-класи. Тісто там дуже просте: борошно і вода, але весь секрет у правильному вимішуванні, щоб при випіканні хлібчик роздувався і всередині виникла ця порожнина.

Сувлакі – це шашличок з дуже маленьких кубиків м’яса, який смажать на невеликих шпикачках. Часто в супермаркеті продаються уже нанизані сувлакі, лишається тільки посмажити.

Картопля фрі тут більше схожа на картопляні діпи і подається до більшості страв, але заслуговує особливої уваги. Адже кажуть, що на Кіпрі вона ледь не найсмачніша у світі. Я не експерт, але як один з аргументів: мій чоловік почав їсти картоплю фрі саме тут. Сама картопля на Кіпрі дуже велика. Її вирощують на глинистих ґрунтах, і врожай збирають двічі на рік.

Фрапе – зірка барного меню більшості кіпрських кав’ярень, особливо влітку. Це холодний напій на основі розчинної кави. За допомогою спеціального фрапучинатора її збивають з водою і цукром до утворення кавової піни, в яку додають лід і молоко (за бажанням). Те що треба у спеку, правда? Але потрібно ще вміти правильно замовити фрапе, бо у кав’ярні вас точно запитають: “яке саме?”. Тож треба сказати бариста, скільки цукру і молока ви хочете. Наприклад, я п’ю “Middle sugar, half milk”**

TO DO LIST***, ЩОБ ВІДЧУТИ СЕБЕ LIKE A LOCAL

Ось вам кілька способів максимально зануритися у кіпрську атмосферу:

Випити ранкової кави з булочкою з оливками в компанії літніх кіпріотів у маленькій кав’ярні. Це магія ранку неймовірно колоритних місцевих пенсіонерів, які знають усе про життя на острові: у кав’ярні біля моря пити кіпрську каву (чорну і міцну, ідеальну, щоб пробудитися), нікуди не поспішати, купатися, багато розмовляти, сміятися, грати в нарди.
Потрапити на вихідних на фермерський ринок, куди люди привозять домашні овочі, випічку (зазвичай це смажене тісто філо з різними начинками: шпинатом, оливками). Я люблю приходити під кінець базару близько 10-ї ранку, щоб поспостерігати, як кіпріоти після активного ранку відпочивають біля майже пустих яток, рахують зароблені монетки. Це виглядає так колоритно!
Орендувати авто і поїхати вздовж набережної, зупиняючись де захочеться, щоб покупатися чи зайти до таверни, яка самотньо стоятиме прямо посеред пляжу. А поряд – пришвартований човен, на якому власники таверни виходять на рибалку і потім продають тут свій улов.
Попливти на кораблику до Капо-Греко в Ая-Напу і цілий день купатися у тій бірюзовій воді і насолоджуватися неймовірними краєвидами.
Відвідати кіпрські гірські села. Моя рекомендація – Лефкара – мальовниче село, яке славиться своїми ювелірними прикрасами зі срібла й унікальним мереживом лефкаритика. Це наче крафтовий музей під відкритим небом, адже місцеві плетуть і продають свої вироби прямо на вулицях.

ЯКІ СУВЕНІРИ ПРИВОЗИТИ З КІПРУ?

Не магнітиками і листівками єдиними. Ловіть кілька ідей, що привезти на подарунок з Кіпру:

Кероб

В античні часи він використовувався як антисептик, міра маси, а зараз це найпопулярніший місцевий замінник цукру, схожий на какао.

Козинаки

Їх тут є багато видів, часто також із керобом. Один з найулюбленіших сувенірів, який продається майже в кожному магазині.

Косметика на основі віслючого молока

Її виготовляють на місцевих фермах, і поки малюки будуть знайомитися з тваринками, мами зможуть вибирати ароматні креми.

Оливкова олія

Куди ж без неї, адже це один з головних гастрономічних символів острова.

ЩО ПО ЦІНАХ?

Існує міф, що відпочинок на Кіпрі – це дорого, але насправді місцеві ціни не дуже відрізняються від цін у великих українських містах. Дивіться самі:

  • фрапе – 2,50 євро (у міських кав’ярнях, на пляжі або в аеропорту може бути вдвічі дорожче)
  • кіпрська кава – 1-1,5 євро
  • мезе – 46 євро (на двох)
  • картопля фрі – 2-2,50 євро
  • джирос – 6-6,5 євро
  • повноцінна страва в кафе – 10-12 євро
  • оливкова олія – 8 євро/літр на ринку або 10-12 євро в супермаркеті
  • сувлакі – 10 євро/кг
  • молоко – 2-2,6/2 л
  • оренда шезлонга та парасольки на пляжі – по 2,50 євро на день (7,50 за два шезлонги та одну парасольку)
  • пляжна парасолька в супермаркеті – 5 євро
  • крем з віслючого молока – 5-10 євро залежно від виробництва
  • проїзд автобусом між містами – 3-4 євро
  • оренда авто на день – від 30 євро
  • каршеринг: тариф залежить від кілометражу і від того, їдеш трасою чи ні. Орієнтовна вартість за 2 години по трасі за містом – 20-24 євро

Але от що дійсно дорого на Кіпрі – це ягоди. Наприклад, 150 г порічок у супермаркеті коштує близько 5 євро, а мікс ожини, порічки, полуниці та іноді малини – 7-7,50 євро/250 г.

Саме на Кіпрі я зрозуміла: це не європейці повільні, це ми кудись спішимо. І класно було б у них навчитися інколи трошечки збавляти темп.

Час переймати досвід!

КІПР З Join UP!™

1 12 років досвіду. Працюємо з цим напрямком з 2012 року і вже відправили на Кіпр 73 тисячі туристів!¹
2 Широка польотна програма.

Пропонуємо рейси до Ларнаки з:

Молдови:

Кишинів — тричі на тиждень.

Польщі:

Варшава — тричі на тиждень;
Катовіце — тричі на тиждень;
Вроцлав — двічі на тиждень.

Румунії:

Бухарест —тричі на тиждень;
Клуж-Напока —двічі на тиждень;
Яси — 1 раз на тиждень.

3 11 років співпраці з надійними партнерами на Кіпрі — Delta Wings Leisure, що мають 30-річний досвід на ринку
4 Команда професійних гідів, які вільно володіють англійською, українською та російською мовами.
6 Додаткові вигоди

При бронюванні туру з 12.08 до 31.08.2024 туристи отримують знижку на автобусні екскурсії:

  • 20 євро для дорослих
  • 10 євро для дітей до 12 років

Акція поширюється на заїзди до кінця сезону у будь-який готель*****.

7 Цілодобова підтримка туристів на курортах.
8 Великий вибір готелів з гарантованим підтвердженням. Цього сезону в портфоліо Join UP!™ близько 200 готелів, вілл та апартаментів. І багато з них одразу дають нам зелене світло для бронювання, навіть серед VIP-сегменту. А ще в нашій колекції – 24 ексклюзиви, зокрема 12 готелів мережі Atlantica – найбільшої на Кіпрі².

Рекомендація від Join UP!™

Уперед до сонця та безтурботного “сіга-сіга”!

*тут і далі по тексту від англ. “наче місцевий”
** від англ. “середня солодкість, половина молока”
*** від англ “список справ”
**** від англ. “для дітей”
***** При бронюванні туру знижка автоматично підтягується у ваучер. Щоб скористатися знижкою, туристи мають показати ваучер на зустрічі з готельним гідом.
¹ за внутрішньою статистикою Join UP!™
² Atlantica Hotels