Агентам

Камера, мотор, екзотика! Що робити сет-джеттерам на Шрі-Ланці та Занзібарі

Пам’ятаєте, чим надихалася команда студії Волта Діснея, створюючи свій зірковий мультфільм “Король Лев”? Так-так, неймовірною природою Танзанії. І скільки поколінь виросло, мріючи побачити наживо величну Скелю Сімби, насолодитися заходом сонця над саваною та зустріти улюблених тварин із мультика.

А пригадуєте, як хотіли гойдатися на ліанах у диких джунглях Шрі-Ланки після перегляду фільму про Мауглі? Тепер це можливо, адже Join UP! максимально наближає екзотику. Згадуйте маршрути Королеви Соно Занзібаром та пригоди Індіани Джонса на Шрі-Ланці і готуйтеся їх відтворювати. Або ж, можливо, прекрасні локації з нашого екзотичного Winter Garden* навіть надихнуть вас на своє кіно?

Ну що, сет-джеттери, налаштовуємося на подорож із незабутнім сюжетом?

ШРІ-ЛАНКА: ГІД ДЛЯ КІНОМАНІВ

Шрі-Ланка настільки багатогранна, що легко може стати знімальним майданчиком для будь-якого кіно: історії про серферів, пригод у джунглях, романтичної мелодрами, реаліті-шоу у стилі “Останній герой” чи документалки про ланкійську культуру. Тож сет-джеттерам точно буде тут чим зайнятися. Ось лише кілька найпопулярніших фільмів, що знімалися на острові.

“Індіана Джонс і Храм долі”

1984, режисер Стівен Спілберг

За сюжетом основні події другого фільму про пригоди археолога Індіани Джонса розгортаються в Індії, але насправді на багатьох сценах у кадрі – Шрі-Ланка.

Так, наприклад, поселення Маяпур, куди потрапляють Індіана, Малюк та Вільгельміна, було створене для зйомок на території чайної плантації Хантана. Хочете відчути цю атмосферу? Маємо кілька варіантів екскурсій на чайні плантації в Нувара-Елія або ж організуємо індивідуальний тур у Хантану. До речі, саме там розташований Цейлонський Музей чаю, який наступного року святкуватиме своє століття!

А пам’ятаєте напружені кульмінаційні моменти, коли Мола Рам переслідував Джонса та його друзів на підвісному мосту над прірвою? Цю переправу натягнули спеціально для фільму над найбільшою річкою Шрі-Ланки – Махавелі, біля дамби Вікторія, неподалік від Канді. Зараз помилуватися цим місцем можна з оглядового майданчика дамби.

“Міст через річку Квай”

1957, режисер Девід Лін

Так, ми нічого не переплутали. Річка Квай дійсно тече в Таїланді, але міст для оскароносного фільму зводили на Шрі-Ланці через річку Келані в Китулгалі. Вона вважається ідеальним місцем для рафтингу та бьордвотчингу. Сьогодні тут можна побачити лише пам’ятну табличку та бетонні фундаменти, але у планах місцевих – відбудувати міст за оригінальними кресленнями.

Британська штаб-квартира, з якої майор Варден віддавав накази про знищення мосту, була облаштована у ботанічному саду Параденія. Це найбільший і найкрасивіший ботанічний сад на Шрі-Ланці, якому незабаром виповниться 300 років!

А одному із найстаріших готелів острова – двохсотлітньому Mount Lavinia 4*, що зводився як резиденція британського губернатора, дісталася у картині роль військового шпиталю.

“Друга книга джунглів: Мауґлі і Балу”

1997, режисер Дункан МакЛахлан

Мати дім на дереві та весь день гуляти джунглями з друзями. Хто в дитинстві не мріяв жити як Мауглі? Пропонуємо знову поринути в ту безтурботну атмосферу в історичному лісовому заповіднику Удаваттакеле на пагорбі Канді. Адже саме там пройшла більшість зйомок “Книги джунглів”. Тут справжній рай для бьордвотчерів та фанатів екзотичних рослин. У заповіднику – кілометри прогулянкових маршрутів з озером, печерами, та буддистськими монастирями прямісінько посеред лісу. Дослідивши всю територію, можна піднятися і до знаменитого Храму Зуба Будди, він тут зовсім поруч.

“Звичайна людина”

2013, режисер Чандра Рутнам

Зйомки напруженого трилера з Беном Кінгслі та Беном Кроссом у головних ролях відбувалися приблизно у 60 місцях, більшість із яких – у Коломбо. Залізнична станція Коломбо-Форт, хмарочоси району Дехівала, гольф-клуб, в’язниця, колоніальна архітектура, торговельний центр та вузькі вулички. Сіті-тур слідами кіногероїв – чому б і ні?

“Слоняча стежка”

1954, режисер Вільям Дітерле

Неймовірно красива мелодрама з Елізабет Тейлор, що переносить нас на колоніальний Цейлон середини 20 століття. Складно знайти художній фільм, у якому можна побачити стільки крутих локацій Шрі-Ланки:

  • середньовічна резиденція правителів Полоннарува,
  • столиця останнього сингальського королівства – Канді,
  • легендарна скельна фортеця Сігірія,
  • місто Матале, де були записані на пальмовому листі перші священні тексти буддизму,
  • гори Хантана – топ місце для хайкерів,
  • Берувала – з широкими пляжами та ландшафтним парком Brief Garden.

Подорожуйте місцями з улюблених фільмів або станьте героєм власного кіно. Завдяки комбо-турам від Join UP! є всі можливості для цього! Вибір сюжету і жанру за вами, а решта у нас уже готова.

ШРІ-ЛАНКА З JOIN UP!

ЗАНЗІБАР ДЛЯ СЕТ-ДЖЕТТЕРІВ

Упевнені, що у вас уже є намріяні локації на Занзібарі, які запали з екрану прямо в серденько. А якщо ні, то ось вам кілька фільмів, які там знімалися і точно надихнуть на подорож до райського острова.

“Король Лев”

1994, режисери Роджер Аллерс та Роб Мінкофф

Щоб максимально точно зобразити африканську савану у культовому мультфільмі, команда Волта Діснея відправила групу художників-аніматорів на сафарі в Танзанію. Там, в одному з найбільших національних парків світу Серенгеті, вони побачили Велику міграцію** та ущелину Олдувай, яку відтворили в епізоді смерті Муфасси, а також кам’яні валуни, з яких змалювали знамениту Скелю Сімби. Після цієї подорожі, команда випустила мультфільм, що отримав по дві премії «Оскар» та «Золотий глобус», три премії «Греммі» і досі залишається одним з найпопулярніших у світі. Цікаво, на що надихне вас сафарі з Join UP!?

“Стара, як мій язик: міф і життя Бі Кідуде”

2006, режисер Енді Джонс

Що ви знаєте про музику Занзібара? Так, ця країна подарувала нам Фредді Мерк’юрі. А ще “королеву Таарабу та Уньяго” (жанри африканської традиційної музики) – Бі Кідуде. Вона виступала для султанів і моряків, а в 90 років вирушила у своє перше світове турне, після якого здобула міжнародну славу і стала найстаршою музиканткою, що гастролює.

Документальний фільм Енді Джонса – це не тільки біографія Бі, а глибоке занурення в історію, політику, культуру та життя людей на острові протягом майже століття. Саме те, що треба, щоб підготуватися до поїздки на Занзібар.

“Королева Соно”

2020, режисер Каґісо Ледіґа

Пригодницький бойовик про агента Королеву Соно – перший оригінальний африканський серіал від Netflix, який одразу здобув популярність. Зйомки епізодів проходили на 37 локаціях, одна з них – столиця однойменного архіпелагу – місто Занзібар. Туди ми переносимось уже в першій серії. Білосніжні пляжі з рибальськими човнами, що гойдаються на бірюзових хвилях, змінюються колоритними рядами та галасом місцевого ринку, лабіринтами вузеньких вулиць та столітніми будинками з яскравими розписними віконницями. Це потрібно бачити на власні очі. Тож ми з партнерами вже підготували екскурсію містом.

А ще створили круту програму активностей, яка допоможе перезавантажитися і теж відчути себе героєм кінофільму. Якого? Вирішуйте самі. Під час одного тільки сафарі можна спробувати десятки різноманітних ролей: вченого чи репортера National Geographic, соло-мандрівника в красивому роуд-муві, безстрашного шукача пригод або супергероя, що рятує світ від зла. Обрали свій сюжет? Час збиратися в подорож!

ЗАНЗІБАР З JOIN UP!

Наповнюватися свіжими позитивними емоціями і дарувати їх найріднішим, подороЖИТИ та здійснювати мрії – завжди на часі! Тож нехай це буде ваше кіно про красиві і змістовні подорожі з Join UP!


* від англ. “Зимовий сад”
** щорічна міграція мільйонів тварин у пошуках води та їжі