Агентам

Дуррес, Вльора, Саранда, Ксаміль. Кому який курорт буде до вподоби?

Албанія. Смарагдові води Іонічного моря, хвилі Адріатичного, що шумують вздовж узбережжя. Коли дивишся фотографії, кортить опинитися там якнайшвидше — і важко зважити, яке ж місце найкраще підійде для задуманого відпочинку. Спеціалісти JoinUP!™ щойно побачили все на власні очі та готові поділитися підказками!

Анастасія
Камінська
Провідна фахівчиня операційного відділу Join UP!™ за напрямком: Албанія

В Албанії готелі будують на європейський штиб: ошатні, на 1–2 корпуси, з невеликою територією. Близько одинадцятої вечора активність усередині стихає, щоб ніщо не завадило здоровому сну. У ресторанах здебільшого універсальна гастрономія. Тож щоби відчути справжню атмосферу Албанії і скуштувати традиційні місцеві страви, варто вибиратися на оглядини курорту. Як його обрати? Про це далі.

ВЛЬОРА — КУРОРТ, ЩО МАЄ ДВА ОБЛИЧЧЯ

Вльора дуже інстаграмна. Довкіл міста, на зелених пагорбах, здіймаються руїни османських твердинь — краєвид фантастичний! Це місто-візитівка албанського узбережжя. А ще тут є дуже фотогенічні Maritim Resort Marina Bay, Regina Palm, Regina Blu.

Найважливіше, що треба мати на увазі: Вльора ділиться на дві несхожі між собою частини.

  • Адріатична — та, де гомін туристів й уривки мелодій з літніх терас ресторанів не змовкають. Мені ця атмосфера дуже до вподоби. Уздовж моря тягнеться туристичний променад, буквально в кожній будівлі на першому поверсі — кафешки, ресторани, магазинчики. Тут є луна-парк, торговельний центр QTU Riviera і повно розваг для молоді та сімей з дітьми-підлітками.
  • Іонічна — навпаки, спокійна й розлога. Сюди їдуть заради романтичного усамітнення і дивовижного моря: крок-другий, і ви вже на глибині. Атракцій суттєво менше — щоби провести ввечері час «з вогником», доведеться витратити близько €10 на таксі. Та якщо знати, чого шукати… Тут багато чудових пляжів, які варто відвідати бодай раз:

Radhime та Orikum.
Drymades з живою музикою та пляжними барами. До речі, саме тут проходить один з найбільших літніх фестивалів електронної музики в Албанії — Turtle Fest.
Palase, оточений скелястими кручами та зеленими пагорбами.
Dhermi наче вихоплений з Карибів — від кольору води перехоплює подих! 4-11 вересня на пляжі вирує ION Festival — діджеї й світлотехніки перевершують себе.
Щоби на власні очі побачити, як межують два моря, рекомендую відправитися на одноденний круїз до берегів півострова Карабурун та острова Сазан. Вартість: 25 євро.

Що подивитися у Вльорі та її околицях:

Храм суфійського ордена бекташі та краєвид на місто з тераси Кузум-Баба.
Годинникову вежу, зведену італійськими майстрами в 1918.
Мечеть Мурадіє, побудовану в 16 столітті, — шедевр тогочасної архітектури.
Археологічний парк Орікум на південь від центру міста — руїни стародавнього акрополя, римських лазень і античного театру, датованого 1 століттям н.е.
Фортецю Каніна на схилі гори Шушиця, звідки відкривається панорама міста. Фортецю звели у 3 столітті до н.е., а в 15 столітті національний герой Албанії, Скандербег, зіграв тут весілля з донькою Ґеорґа Аріаніті.
Острів Звернец у лагуні Нарта — з материком його з’єднує дерев’яний місток. А там ховається візантійський монастир Святої Марії. Є екскурсія до замку та острова Звернец, вона коштує 25 євро.

Та мені здається, ще цікавіше буде взяти авто в оренду — коштуватиме це близько 20-50 євро за добу. Можна спитатися прямо на рецепції. Для відпочинку удвох чи невеличкою молодіжною компанією — це ідеальний план. Тоді можна роздивлятися всю країну. Так, місцеві нерідко переходять в недозволеному місці, а хтось може зупинитися посеред дороги, щоб розвантажити машину, — та загалом водіння не складніше, ніж в Україні, а дороги цілком прийнятної якості.

Рекомендуємо готелі:

Тетяна
Дідківська
Фахівчиня з продажу відділу консультацій та продажів стратегічних туристичних напрямків Join UP!™

КУЛЬТОВА САРАНДА

Саранда змушує на себе зачекати — трансфер займає трохи більше ніж 4 години. Та очікування того варте, якщо ви прагнете побачити Албанську Рив’єру в усій красі. Це її неофіційна столиця, з безліччю дискотек, клубів, ресторанів, з аквапарком. Тільки уявіть, який пейзаж відкривається з колеса огляду на набережній! Ввечері повз нього курсують кораблики, а курорт миготить і не збирається спати.

Пляжі Саранди такі мальовничі, ніби готувалися до проб у кіно.

Галькові Monastery Beach і Pulebardha Beach — оці пропоную одразу на мапі відмітити.

Я б рекомендувала виділити день, щоби побачити карстове джерело Блакитне око, а захід сонця зустріти у фортеці Лекурсі, що височіє над містом. Звідси видно море і гори на схід від узбережжя, а час від часу місцеві співаки влаштовують тут концерти.

Обидві локації можна відвідати з груповими екскурсіями, за 30–35 євро.

Рекомендуємо готелі:

ІОНІЧНА ПЕРЛИНА — КСАМІЛЬ

Ксаміль іще часто звуть «Албанськими Мальдівами» через його красу. Трансфер триває понад 4.5 години. З Саранди сюди можна доїхати на автобусі за 1.5 євро. Та я б, мабуть, вибігла на півдорозі — тут є величезне озеро, де вирощують мідії — Mussel House. Можна їх куштувати — свіжовиловлені й щойно засмажені — та ловити на собі заздрісні погляди місцевих котиків. До речі, з середини липня починається сезон молодих мідій, і до осені вони стають більш жирні й смачні.

Що важливо пам’ятати:

Ксаміль дуже камерний — це селище, а не місто. Тут немає великих супермаркетів — радше маленькі крамниці. Ресторани та кафе скупчені у центральній частині курорту і їх менше, ніж у Саранді чи Вльорі. Та якщо вам не кортить ставити рекорд з відвідування закладів, проте є настрій вигулювати гарні купальники на невеликих приватних пляжах з білісіньким піском — Lori, Augusto, Bora Bora, Sunset, Puerto Rico — не вагайтеся!

Навколо курорту розкинувся національний парк. На площі майже 10 тисяч гектарів, на озерах і плавнях, вільно мешкають черепахи, куниці, видри, ящірки, беркути, сапсани, чаплі — хіба всіх перелічиш? А ще тут є цікавезний археологічний парк Бутринт, де добре збереглися залишки колон, рештки жилих кварталів, амфітеатру, храмів, а також терми з мозаїками на підлозі. Прогулянка парком займає мінімум півтори години, та цей час пролітає як одна мить.
Рекомендуємо готелі:

  1. Bianco 4*
  2. Joni Apartments 2*

ДУРРЕС — ЛЮБОВ РЕПІТЕРІВ1

Щойно чую «Дуррес», розумію: туристи сюди залюбки повернуться. Сім’ї з маленькими дітьми, пенсіонери, подружки — їдуть сюди і на 14 ночей, і вдруге, і втретє із задоволенням. Причин тому багато:

  • Швидкий трансфер: 40 хвилин, і ви на відпочинку.
  • Пологий піщаний захід у воду.
  • Багато місць, де можна поїсти й розважитися.
  • Шопінг: у торговельних центрах Qendra Tregtare Blue Star, Flagship Center, Galaktik можна знайти одяг та аксесуари популярних брендів — і оригінали, і якісні репліки.
  • Готелі з дитячою інфраструктурою та гірками.
  • Дещо нижчі ціни. Десерт може обійтися тут приблизно у 4 євро, а у Ксамілі — близько 8. Якщо ви такі ж ласунки, як і я, це аргумент. До речі, одразу занотуйте Pasticeria Pelikan — я б сюди ходила щодня. Лежаки у липні-серпні в Дурресі коштуватимуть близько 7 євро, а у Саранді вартість може підійматися орієнтовно до 15 євро.

Дуррес — друге за величиною місто і головний порт Албанії. Засумувати тут складно. Беріть велосипед чи самокат напрокат, орієнтовно за 5 євро — і не стямитеся, як дослідження вуличок вас захопить.

Що тут подивитися:

Римський амфітеатр — один з найбільших на Балканах.
Цитадель Дурреса, що датується 5 сторіччям, і круглу Венеційську вежу.
Мечеть Фатіха.
Віллу короля Ахмета Зогу.

А якщо це перше знайомство з Албанією, раджу з’їздити на екскурсію до Круї і там же, на старому ринку, купувати сувеніри. На словах «щось особливе на згадку» першими спадають на думку срібні прикраси. Албанські ювеліри створюють витончені вироби в техніці ажурної філіграні — з чистого срібла або його сплаву з міддю.
Гарантовані готелі Join UP!:

  1. Amara Hotel & SPA 4*
  2. Hotel Martiness 4*
  3. Apartments By Martiness 3*

Також рекомендуємо:

  1. Amfora Hotel & Spa 4*
  2. Seaside Hotel 3*

А ЯКА АЛБАНІЯ З JOIN UP!™

1 Переконливий досвід

З 2018 понад 30 тисяч туристів2 відправилися до курортів Албанії з легкої руки Join UP!™. Цей напрямок впевнено прямує у ТОП країн для літнього відпочинку.

2 Зручна польотна програма

Молдова, Кишинів: летимо на Fly One щопонеділка. З різних міст України до Кишинева курсують автобусні рейси.

Польща: Жешув, Катовіце.

3 Нові партнери — InTours
  • Компанія на ринку туристичних послуг з 2007.
  • Володарі нагород «Найкращий туроператор Албанії» 2020 та 2021 від World Travel Awards.3
  • Багатомовний персонал на зв’язку і готовий допомогти туристам вибрати екскурсію, взяти авто в оренду, спланувати знайомство з визначними пам’ятками чи сусідніми курортами.

Албанія — чудове місце для відпочинку вдвох, з родиною, в компанії друзів чи на самоті — потрібно лише вибрати «свій» курорт. Радо допоможемо з цим!


1 Від англ. repeat — повторювати. В туристичному контексті — мандрівники, що повертаються на відпочинок до вже знайомого місця
2 Згідно з внутрішньою статистикою Join UP!™
3 https://www.worldtravelawards.com/award-albanias-leading-tour-operator-2020 та https://www.worldtravelawards.com/award-albanias-leading-tour-operator-2021