Нові музеї, велозаїзд на даху та машина часу по-еміратськи: чому Абу-Дабі – світовий тревел-краш
Болгарія на смак: готуємо баницю разом з шеф-кухарем Cook’s Club 4*
Вивчати країну через її кухню – одне з наших улюблених занять. Адже саме так можна максимально відчути характер місця, його історію та звички місцевих мешканців. Правда ж?
Ми хочемо, щоб ви повністю поринули в атмосферу Болгарії, тому підготували для вас дещо особливе – майстер-клас з приготування баниці від шеф-кухаря готелю Cook’s Club 4* Валентина Гєнчєва.
КУЛІНАРІЯ – СПРАВА ЖИТТЯ
Для початку ми познайомимо вас з Валентином, адже його історія дуже цікава! Неймовірно харизматичний шеф-кухар у Cook’s Club 4* працює в готелі перший рік, але професійно готує вже 38 років і дуже творчо підходить до приготування навіть найпростіших страв, які ви зможете оцінити під час відпочинку у готелі. Валентин закінчив спеціалізований технікум, потім проходив стажування у Швейцарії в Женеві. У його родині всі кухарі – мати, батько, два брати. Він сам з дитинства вчився готувати і вже тоді точно знав, що хоче займатися саме кулінарією. Тож знайомтесь, надихайтесь і вчіться готувати найпопулярнішу болгарську страву разом з ним.
Валентин
Гєнчєв шеф-кухар
готелю Cook’s Club 4*
|
Але я з ним не погодився, бо до цієї справи мене тягнуло завжди: в дитинстві я майже не бував удома – йшов до школи, а звідти – до ресторану, де працювали мої батьки. Там я змалечку спостерігав, як роблять супи, інші страви, а готувати почав відтоді як вчився в четвертому чи п’ятому класі. Спочатку я копіював страви, що їх готували моя мама та бабуся. І це було дуже важливо – вивчати наші традиції.
СМАК БОЛГАРІЇ
Для мене кухня Болгарії – це дуже особлива історія, яка розповідає і про нашу країну, і про традиції, і про життя кожної родини. Наприклад, ми жили в горах – у місті Смолян у Родопах біля Пампорово. І тут є своя специфіка – у нас на свята готують баранину, адже раніше у кожної родини було 100-200, а то й 1000 овець. Від цих місць уже недалеко до Греції, і колись давно взимку всі стада овець переганяли туди, оскільки там тепліше. А влітку вони поверталися і паслися вже у нас. Тож страви з молока та баранини для нас – звична справа. Як я раджу їсти баранину? Найкраще вона смакує холодною і з медом, називається це чеверме. У нас кажуть, що той, хто їсть цю страву – житиме до ста років.
А ще один секрет кухні регіону, звідки я родом – це страви з борошна. Адже в них потрібно вкладати особливу любов, енергію. У нас готують хліб, баниці, зранку ми робимо страви зі смаженого тіста, які тут називають мікіце. Смажимо тісто, і виходить щось подібне до френч-тосту. Але насправді це не френч-тост, а суто болгарська страва.
І, звісно, овочі. Ми використовуємо їх ну дуже багато! Перше, що раджу скуштувати в Болгарії – «Шопська салата». Це традиційний салат в усіх регіонах країни. Туди входять бринза, цибуля, помідори, огірки.
Ще один наш хіт – особливий суп, у нас його називають чорба. Це густий суп, в якому є все – м’ясо, картопля, інші овочі.
У нашій кухні використовується дуже багато картоплі. Є навіть популярна страва потатнік, така собі баниця з картоплі.
З солодкого ми готуємо баклаву. А ще дуже часто робимо крем-карамель – це також національна страва.
У нас багато молока, у кожному домі є корова, тому такими популярними є сири, йогурти.
БАНИЦЯ – ВІЗИТІВКА БОЛГАРСЬКОЇ КУХНІ
Баницю в Болгарії готують майже щодня, здебільшого на сніданок. Хоча цілком можна і на обід чи вечерю – ідеально з кислим молоком. Чому вона така популярна? Бо вона дуже ситна і смачна.
У кожному регіоні нашої країни є своя баниця – часто вона солона, але буває й солодка, а інколи її готують, наприклад, з рисом. Баниця з рисом поширена в Родопських горах. До її складу входять рис, яйця та бринза. Для неї не роблять багато шарів тіста – лише два коржі, але товстіші. А ще є баниця зі щавлем. Її роблять у регіоні на кордоні з Туреччиною. У північній частині Болгарії можуть приготувати із зеленою цибулею, а ще з кислою капустою. Тобто в кожному районі існує свій нюанс. Ми ж будемо готувати класичний варіант.
ГОТУЄМО БАНИЦЮ РАЗОМ
Що потрібно для приготування?
Борошно пшеничне – 400 г Трошки солі (як вам до смаку) Тепла вода – 0,5-1 склянки Кисле молоко – 0,5 л |
Яйця – 5 штук Бринза овеча – 1 кг Розпушувач – столова ложка Олія соняшникова – 2 столові ложки |
А ось і рецепт!
Спочатку робимо тісто:
- Насипаємо просіяне борошно, кладемо трошки солі, а потім повільно вливаємо теплу воду, додаємо розпушувач, і розмішуємо, аби замісити тісто. Воно має бути таким, щоб ви могли його розкачати на столі.
- Сиплемо ще борошна на стіл і викладаємо на нього тісто з миски.
- Розкачуємо тісто качалкою (до речі, у Болгарії вона називається «точілка») дуже тонко – до кількох міліметрів.
- Розбризкуємо на тісто олію.
А тепер – найцікавіше: ми переходимо до начинки:
- На розкатане тісто викладіть шар тертої бринзи. Краще брати овечу, але можна і коров’ячу.
- Налийте рівномірно на бринзу шар кислого молока з грудками (можна замінити свіжим молоком).
- Збийте в окремій мисці яйця і додайте ще один шар зверху на тісто.
І найважливіша частина – формуємо баницю:
- Тісто обережно скручуйте разом з начинкою у «ковбаску», а потім викладайте на дечко, загортаючи по колу – як квіточку.
- Далі баницю потрібно намастити збитим яйцем і поставити в духовку на 45 хвилин за температури 180 градусів.
- Після того, як дістанете баницю з духовки, її потрібно трохи полити холодною водою. Потім накриваємо серветкою. І 15-20 хвилин не чіпаємо – у цей час баниця росте.
Ось і все. Смачного!
Упевнені, що спробувавши один раз, ви будете готувати баницю вдома ну дуже часто, і вона стане однією з улюблених родинних страв. А ось і відео з майстер-класу, щоб готувати було простіше.
Або ж є ще простіший рецепт – просто прямо зараз бронюйте тур до Болгарії у готель Cook’s Club 4* і насолоджуйтесь баницею та іншими стравами від Валентина.