Болгарія без поспіху: як насолодитися подорожжю на 100%
Болгарія без поспіху: як насолодитися подорожжю на 100%

Подорож може вражати як улюблений серіал: що глибше занурюєтеся в сюжет, то більше часу хочеться йому присвятити. Уже й чайник засвистів, а ви ловите кожен кадр, мимохіть притиснувши руки до серця. Пропонуємо мандрувати Болгарією саме так — а допоможуть у цьому поради місцевої жительки та представниці приймаючої сторони Go2Holiday.
![]() |
Silvia
Todorova Business development manager Go2Holiday
|
Чи ви знали, що…
- Болгарія розкошує орієнтовно 2 200–2 350 сонячними годинами на рік1 — для порівняння, приблизно стільки ж припадає на долю північної Італії та південної Франції.
- У рейтингу європейських країн за якістю життя 2025 вона посідає 27 місце.2 Індекс клімату дуже високий: 82,76, а індекс вартості життя, навпаки, напрочуд низький: 35,40.2
- Тут є розкішні та бутикові готелі, стильні заклади й інстамісцинки. Поблизу курортів багато винарень і пишних садів, і якщо не квапитися — можна перетворити мандрівку на суцільну гедоністичну насолоду.
КОЛКОТО ПО-БЪЛГАРСКО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ*
Мені подобається тренд на повільні подорожі, який останніми роками увійшов до глобального вжитку і вже встиг укорінитися в Болгарії. Сюди приїздить дедалі більше мандрівників, які прагнуть не просто оглянути визначні місця, а зануритися в місцеву культуру, традиції, спосіб життя. Вони приїздять надовше і на місці теж вибирають неквапливий ритм: якщо перекус — то з місцевих продуктів за традиційними рецептами, якщо прогулянка — то пішки, на велосипеді, громадським транспортом.
Миті, коли ви сповільнюєтеся і починаєте помічати нові деталі довкола — потім стають найбільш пам’ятними. А Болгарія може бути дуже щедрою на такі відкриття — як у нас кажуть, що більше болгарського, то краще! Головне заховати подалі годинник, а краєвиди з екскурсійного автобуса доповнювати власними спостереженнями:
- досліджувати культурні та історичні пам’ятки: затримуватися біля тих, що чимсь відгукнулися, й ігнорувати ті, які не викликають емоцій. Замість імен і дат колекціонувати враження від текстур, форм, кольорів, ароматів. Таке дозвілля частіше до вподоби гостям із Західної Європи.
- насолоджуватися місцевою кухнею, відвідувати винарні, відкривати для себе нові рецепти, захоплюватися гарним сервіруванням чи посудом. Найбільше до цього схильні відвідувачі зі США та Азії.





МІЙ ІДЕАЛЬНИЙ ВИХІДНИЙ
Почну з кави: вона має бути міцна і терпка, щоб прокидатися вже від самого аромату, поки мелються зерна. По таку можна попростувати до парку Борисова Градина, який називають зеленим серцем Софії. У 1882 році план парку розробив швейцарський садівник — і неабиякий, до того він опікувався угіддями румунського короля Карла I! А нині на центральних алеях Борисової Градини можна знайти багато кафешок, куди залюбки ходять не тільки туристи, а фрилансери та ІТ-спеціалісти. Софія та Пловдив останніми роками узагалі перетворилися на осередок цифрових кочівників, вони тут формують потужні ком’юніті.3
Коли побачиш, як хтось сидить за ноутбуком сонячним літнім днем, то більше цінуєш свій відпочинок — хочеться відчути кожну його хвилину! Тож після легкого сніданку вирушу до Рильського монастиря, щоб насолодитися тишею та красою тамтешніх гір. Якщо ви не бували там, рекомендую екскурсію до монастиря та семи Рильських озер. Пообідати можна в селищі неподалік — усе ж традиційні страви на свіжому повітрі, та ще і за містом, смакують виразніше, тільки через це потім деколи доводиться послабляти ремінь.
По обіді продовжу хайкінг, полюватиму на гарні кадри, а ввечері винагороджу себе дегустацією у Мелнику. Це місто-музей і водночас одне з найменших містечок Болгарії. Однією з його визначних пам’яток є Будинок Кордопулова, прикрашений віденськими вітражами, різьбленим інтер’єрним декором і барвистими килимами ручного ткацтва. У льосі зберігалося Мелнишко вино — стверджують, що сам сер Вінстон Черчилль щороку замовляв його по дві бочки.4
Якщо настрій більш домашній, я б повернулася назад раніше, запросила друзів і приготувала Каварму — повільно тушковане м’ясо з овочами та вином. Зараз і вас навчу цієї страви!
Як приготувати Каварму?
Інгредієнти на 4–5 осіб:
|
|
Рецепт:
- Наріжте цибульку дрібним кубиком — або ж півкільцями, якщо любите її солодкуватий виразний смак. Перець порубайте дрібно. Помідори обдайте окропом, зніміть шкірку і поріжте кубиком чи натріть на терці.
- М’ясо наріжте грубими шматками та обсмажте до золотистої скоринки.
- Додайте цибулю, перець і тушкуйте до м’якості.
- Вмішайте помідори, паприку та лавровий лист.
- Влийте вино, накрийте кришкою та тушкуйте приблизно 45 хвилин, якщо робите це у великій пательні чи в казані. А можна розкласти порції по керамічних горщиках і відправити до духовки — тоді це займе до півтори години.
- Подавайте зі свіжим хлібом або рисом.

СТРАВИ, ЯКІ НЕ НАБРИДАЮТЬ
Що замовити у таверні влітку, щоб спробувати Болгарію на смак? Ось моя версія:
- Шопський салат — огірки, помідори, перець та сир фета.
- Таратор — холодний йогуртовий суп із огірком.
- Кюфте — грильовані м’ясні котлети. До них пасуватиме лютениця — гостра паста з перцю та помідорів. Її класно намастити на гарячий тост чи звичайний хлібчик.
- Сарми — голубці у виноградному листі з рисом та зеленню.
- Запечена форель — персональний фаворит.
А стритфуд — коли його собі дозволити, якщо не під час відпустки?
- Баниця — €1–2. Це традиційний тутешній пиріг: хрустке витяжне тісто, закручене на кшталт мушлі равлика, а всередині ніжна бринза. Ситно, сирно, смачно!
- Кебапче — від €1.50. Це грильований рулетик із суміші меленого свинячого та яловичого м’яса. До фаршу часто додають зіру (римський кмин) та перед приготуванням залишають на добу у холодильнику, щоб страва просочилася ароматами.
- Замість холодного чаю чи лимонадів пропоную запивати снеки айраном.
БОЛГАРСЬКІ ВИНА З МІСЦЕВИХ СОРТІВ
Винні тури до Фракійської долини — одна з найпопулярніших екскурсій. У Болгарії виробляють переважно сухі вина, проте врожай багатьох сортів збирають пізно — тож ягоди встигають накопичити достатньо цукру. А в деяких регіонах до вина додають мед чи пелюстки троянд.
Як вибрати якісне болгарське вино:
- Шукайте етикетки PDO (Protected Designation of Origin — захищене найменування місця походження).
- Обирайте виноробні Фракійської долини, Мелника, Дунайської рівнини.
На які сорти звернути увагу:
- «Сніжне» вино з винограду Димят. Ці ягоди збирають аж на початку зими, тож біле сухе вино здається ніжно-солодким і має легкий посмак мигдалю.
- Мавруд — один з найстаріших тутешніх сортів, з якого виробляють насичені рубінові вина: пряні, в’язкі, з нотками вишні, дерева та шкіри.
- Мелник 55 — справжня дивина, що утворилася від схрещення місцевого сорту Широка Мелнишка Лоза з сумішшю пилку аж трьох французьких сортів. Ці вина кольором нагадують чорну черешню, а на смак — повнотілі, соковиті і теплі.
- Рубін — гібрид сортів Сіра та Неббіоло, який вивели приблизно у 1950-х роках. Вина мають глибокий червоний колір, виразний смак і характерний ягідний аромат.
Повільний туризм у Болгарії — це…
Видалити з плану усі буцімто обов’язкові для відвідин локації та натомість додати те, чого хочеться саме вам: чи то мекиця*** з варенням на сніданок, гра у шахи з локалами в міському парку по обіді чи запекла боротьба на приставці допізна. Хайкінг і плавання до нестями та надто багато стрітфуду водночас. Записані на серветках нові слова: менюто молю, колко струва, наздраве, лека нощ…** І обіцянка самим собі: повернутися сюди ще раз.





Автобусна програма
- Перші рейси до Болгарії вирушать із Києва 25 травня 2025. А з першими числами червня автобуси попрямують зі Львова, Запоріжжя, Луцька, Харкова та Ужгорода.
- Наразі тури на 7 ночей доступні за ціною від 8 421 грн за особу за умови двомісного розміщення у готелі.
- Слідкуйте за оновленнями пропозицій на сайті Join UP!™.
1 en.wikipedia.org
2 numbeo.com
3 interregeurope.eu
4 theguardian.com
* З болг. Що більше болгарського, то краще!
** З болг. меню будь ласка, скільки це коштує, будьмо, на добраніч
*** Мекиця — традиційний болгарський смажений коржик на тісті з йогурту. Його зазвичай посипають пудрою чи поливають джемом