Агентам

Низькі Татри: відпочинок-антистрес

Якщо ви відчуваєте, що вам час відпочити, переключитися і змінити вид діяльності – це зовсім не означає, що потрібно летіти в теплі краї.

Можливо, зараз саме час вирушити на активний відпочинок і поїздити засніженими лижними схилами Словаччини. Посудіть самі, білосніжні снігові замети, пухнасті смереки і хрусткий сніг, що так гарно мерехтить у світлі сонця – що може бути краще для розслаблення і перезавантаження?

Словаччина з Join UP! це:

Замовити тур

Олександр Поліщук

керівник напрямку Словаччина

Відпочинок у Низьких Татрах взимку – це чудова можливість для любителів лиж вдосталь накататись та провести час весело та цікаво.

«Словаччина полонить своїми горами та хорошою інфраструктурою для катання, смачною місцевою їжею, SPA-центрами та, звісно, доступними цінами, які дозволять вам відпочивати тут всю зиму – приїжджаючи на вікенди, наприклад»

Низькі Татри – гірський масив, частина Карпат, розташований на південь від знаменитих Високих Татр і відокремлений від них рікою Ваг – найдовшою водною артерією Словаччини. Низькі Татри вважаються одним з найбільш екологічно чистих куточків Європи: їхня територія майже повністю є національним парком. Незважаючи на менші висоти, у цьому регіоні зазвичай вистачає снігу, і вирушаючи в коротку відпустку, можна бути впевненим, що погода не підведе.

Альтернатива Карпатам

Цей регіон – улюблене місце численних любителів зимових видів спорту. І причини цього очевидні: природа шикарна, добиратися легко і швидко, до того ж і цінова політика курорту цілком лояльна. Низькі Татри мають 20-30 км підготовлених трас і гідну туристичну інфраструктуру. Найвищі піки Низьких Татр: Дюмб’єр – 2043 м і Хопок – 2024 м.

Якщо ви обираєте між Альпами і Карпатами, то курорт Ясна – хороше компромісне рішення. Неповторні краєвиди, широкий вибір трас, сучасні канатні дороги і цілком доступні ціни на катання та проживання. Курорт оснащений 46 кілометрами спусків, 30 пристроями транспортування, 15 барами і ресторанами. Це гарне місце і для сімей з дітьми, і для вимогливих лижників. Наявність снігу забезпечують також 437 снігових гармат, що можуть вкрити снігом 29 км спусків.

Свіжі емоції

Хочете незвичайних відчуттів? Тоді відважтеся на вечірнє і нічне катання. Якнайкраще пристосовані для цього освітлювані траси Biela Púť (легка, довжина – 990 м) і Záhradky (середньої складності, довжина – 750 м). Чарівні зимові пейзажі у світлі нічних вогнів і романтична атмосфера підсвічених спусків дозволять вам пережити незвичайні та яскраві відчуття від їзди темної пори доби.

Крім усього іншого, у горах прекрасні умови для альпінізму і параглайдингу. Є можливість зимового плавання в термальному басейні «Бешенева». На курорті облаштовані дві ділянки для бігу на лижах. Незалежно від того, якого роду відпочинку ви віддаєте перевагу, ви завжди зможете додати у нього нових барв і розмаїття.

Гірськолижний курорт співпрацює з термальним аквапарком Tatralandia, а поїздка туди на автобусі займе всього 20 хвилин. При наявності багатоденного скіпаса лижники можуть невикористаний день обміняти на вхід до аквапарку.

Відпочинок для очей

Крім рукотворних складових хорошого відпочинку, Низькі Татри багаті дивовижними пейзажами і надзвичайно чистим повітрям. Адже одна з найважливіших умов при виборі місця для зимового відпочинку – краса природи регіону і можливість насолоджуватися нею не тільки під час катання на лижах та сноуборді, але і під час піших прогулянок. Національний парк «Низькі Татри» – найбільший за площею території парк країни, розташований у Центральній Словаччині. Це просто насолода для ваших очей – численні карстові утворення з великою кількістю печер, великі долини, глибокі каньйони і круті схили. Якщо ви любите робити фотографії – зможете значно поповнити свою колекцію зимових пейзажів.

Смачні канікули

Ну і не можна не відзначити таку важливу складову відпочинку, як місцева кухня. Адже в словацьких краях дійсно є що скуштувати. Місцева кухня народжується з поєднання молока та молочних продуктів, картоплі та капусти. І, звичайно, не можна забувати про м’ясо. Наводимо кілька основних страв, які неодмінно варто продегустувати.

  • Смалець зі шкварками. Один з найпростіших і найпопулярніших місцевих «аперитивів» – бутерброди зі смальцем. Абсолютно проста, але дуже смачна річ. Смалець для намазування на хліб подається зазвичай у невеликих мисках.
  • Часникова полівка – одна з головних страв словацької кухні. Її основа – бульйон, борошно, вершки, спеції і власне часник. Інші інгредієнти можуть варіюватись – від грибів і картоплі до фенхеля.
  • Галушки – цю страву можна знайти в словацьких закладах одразу в декількох варіаціях. Найзнаменитіші – з бринзою. Їх готують з картопляного тіста, змішаного з овечою бринзою, і подають з підсмаженим салом, а запивають кислим молоком.
  • Капусниця – суп з квашеної капусти з цибулею, сушеними грибами і шматочками ковбаси, який доповнюють сметаною. Суп має жирну кремову консистенцію. Іноді його подають в спеціальній їстівній тарілці з хліба.
  • І на десерт – трдельник, трубочки з тіста, запечені на трдло (дерев’яному рожні) на відкритому вогні і посипані цукром або корицею.

Цілком очевидно, що перелік усіх переваг відпочинку в Низьких Татрах викличе у любителя гірських лиж непереборне бажання взяти відпустку, упакувати своє спорядження і віддатися улюбленому хобі. І, можливо, варто хоч раз прислухатися до своїх бажань. Адже життя одне, а задоволень у ньому не так багато.