Агентам

Мандрівки у часи пандемії: як подорожувати безпечно і без турбот про обмеження

Подорожі для українців — це стиль життя та одна з мрій, незважаючи на всі перешкоди, які створила пандемія у сфері туризму. На це вказують результати дослідження Соціологічної групи «Рейтинг». Якщо відкинути упередження, продовжувати, а для когось — починати насолоджуватися мандрівками доволі просто і сьогодні.

З типовими для нових реалій побоюваннями щодо хвороби, зміни правил в’їзду чи раптового закриття кордонів туристам допомагає справлятися правильно підібрана страховка, а раннє бронювання — заощаджувати без ризиків. Розбираємося детальніше на прикладах.

Збираєтеся у подорож і придбали стандартну медичну страховку. Чи допоможе така страховка у разі виявлення Covid-19 на відпочинку?

Стандартна медична страховка покриває лікування коронавірусу та, за потреби, госпіталізацію. Але під час оформлення цієї страховки пам’ятайте про франшизу. Для максимальних гарантій безпечніше вибирати поліс без франшизи. Різниця в ціні невелика, але така страховка дає гарантію, що у разі необхідності лікування витрати туриста будуть покриті повністю. За наявності франшизи вартість лікування не компенсують, якщо вона не перевищуватиме певну зазначену у договорі суму, яку турист сплачуватиме власним коштом.

Також треба враховувати, що у деяких випадках, за рішенням місцевих компетентних органів, хворого туриста достатньо тільки ізолювати в готелі на період перебігу хвороби. Причому в деяких країнах турист не може самоізолюватися в тому самому готелі, де перебуває на відпочинку, а змушений переїжджати в інший, спеціальний готель.

Додаткові витрати на проживання і харчування в готелі, якщо такі виникають під час самоізоляції, або самоізоляція триває довше, ніж оплачений відпочинок, чи вимагає переселення до іншого готелю, базова страховка не покриває. Залежно від напрямку відпочинку теж можуть бути свої особливості. Наприклад, Єгипет бере на себе витрати за перебування туриста на самоізоляції, а от в ОАЕ такі витрати лягають на плечі туриста.

Щоб бути впевненим, що у разі хвороби витрачені на проживання додаткові кошти будуть повністю компенсовані, необхідно оформити страхування додаткових фінансових ризиків.

Плануєте подорож, але хвилюєтеся, що можете захворіти на Covid-19, через що доведеться її скасувати. Як захистити себе від втрати коштів?

Стандартна медична страховка починає діяти лише з початком вашої подорожі. Тобто як мінімум вам необхідно опинитися на борту літака і прибути в аеропорт країни відпочинку.

Ризики до початку туру, серед яких позитивний тест на Covid-19 напередодні вильоту, захворювання, які вимагають стаціонарного або амбулаторного лікування, та інші непередбачені обставини покриває страховка від невиїзду. Таке страхування поширюється на всіх туристів у заявці. Тобто, якщо тур буде вирішено скасувати через хворобу однієї людини, витрати будуть компенсовані на всіх членів родини, для яких не відбулася поїздка.

Також щодо будь-якої туристичної страховки важливо пам’ятати, що у разі настання страхового випадку виплата компенсації не відбувається миттєво. На практиці страховій компанії потрібен деякий час на виконання всіх передбачених внутрішніми алгоритмами дій (перевірка причин і обставин настання випадку, збір і перевірка необхідних документів, визначення суми відшкодування і т. д.). У договорі страхування такі деталі узагальнено прописуються, тому для власного спокою краще витратити трохи часу і розібратися з цими нюансами до початку подорожі.

Залишається буквально кілька днів до вильоту, а країна відпочинку раптово змінює правила в’їзду чи закриває кордони. Як убезпечити себе від втрати коштів?

Країни досі час від часу оновлюють правила в’їзду. Однак зараз це відбувається значно рідше у порівнянні з тим, що ми мали ще півтора роки тому, щойно завершився глобальний локдаун. А з початком масової вакцинації посилення протиепідемічних правил перетину кордонів, за виключенням повного їх закриття, практично ніяк не заважає подорожувати повністю вакцинованим туристам, які щепилися сертифікованими в ЄС вакцинами.

Загалом безпечніше і вигідніше в цьому контексті подорожувати пакетним туром. Туроператори надають гнучкі умови повернення коштів чи зміни дат і напрямків туру на випадок раптового закриття кордонів. Самостійні мандрівники у подібних ситуаціях можуть розраховувати щонайбільше на повернення коштів за квитки, бронювання розміщення та екскурсії нечасто вдається компенсувати.

У випадках, коли закриття кордонів відбувається вже під час відпочинку, туроператор зобов’язаний повернути туриста додому, тож додаткових витрат теж не буде. Самостійним мандрівникам буде складніше, бо доведеться шукати варіанти власними силами.

Для покриття фінансових ризиків у разі скасування туру через закриття кордонів необхідно придбати поліс страхування від невиїзду.

Вполювали класний тур за дуже вигідною ціною за раннім бронюванням, але сумніваєтеся щодо покупки через можливість закриття кордонів. Як убезпечити себе від втрати коштів?

До подорожей в умовах пандемії пристосовуються всі: і туристи, і готелі, і туроператори. Умови бронювання турів змінюються з урахуванням поточних бар’єрів і ризиків для забезпечення максимального комфорту туристів. Ці зміни торкнулися і послуги раннього бронювання, яка робить подорожі ще доступнішими, ніж будь-коли.

Нині туроператори пропонують гнучкі і вигідні умови: оплату частинами, невеликий відсоток від загальної суми в якості першого внеску, можливість перенести тур або скасувати подорож без штрафів до початку туру, перебронювати тур, якщо його ціна знизиться, та змінити учасників мандрівки у заявці. А повну фінансову компенсацію гарантуватиме страховка від невиїзду.

Заощадити з раннім бронюванням, як правило, можна до 50% коштів, якщо порівнювати з ціною в сезон. Доступний максимально широкий вибір готелів, чого не знайдеш за 2-3 тижні до мандрівки, а тим більше — за гарячими турами.

Подорожам — бути. Невеличка підготовка, і вашій відпустці ніщо не зашкодить навіть у нових реаліях.