Агентам

Зимовий to do list на Тенерифе: святкуємо життя разом з Join UP!

Що таке життя без моментів, які хочеться пам’ятати? Вони наповнюють нашу скарбничку спогадів насиченими, щасливими годинами, розділеними з найближчими та найдорожчими.

А що таке життя без подорожей? Вони наповнюють життя ідеями та сенсами, є його продовженням — ми в це віримо, й наше щире бачення цього втілилося в проєкті ПодороЖИТИ. То що буде, як поєднати подорожі та незабутні моменти, які ми так цінуємо? Неповторна казка, море емоцій, калейдоскоп подій — це все втілив у собі Тенерифе, який кожної зими стає країною, де мрії бути ким забажаєш — стають реальністю. Тож сьогодні про Різдво, карнавал, який, між іншим, є другим найбільшим у світі й поступається лише бразильському в Ріо-де-Жанейро, та інші свята на острові цієї пори року.

ПЛАНУЄМО СВІЙ КАЛЕНДАР!

Море гірлянд та прикрас, прикрашених домівок та вітрин, веселих пісень та тематичних колекцій в магазинах — створювати атмосферу зимових свят на Канарах починають з кінця листопада і продовжують до середини січня. І не дивно — іспанці люблять будь-які фієсти, і вони у них виходять напрочуд колоритними. Тож ми зробили для вас мінісписок важливих дат кожного місяця зими, щоб ви не пропустили найцікавіше та отримали можливість відчути себе like a local*.

Must know*

Але спершу додаємо для вас невеличкий словник, щоб не заплутатися в термінах:

  • Ночебуена — переддень Різдва в іспаномовних країнах
  • Мургас — музичний театр з акцентом на пісні та речитатив. Хоча там присутні не лише співаки, а й танцюристи, музиканти, жонглери, ходулісти, прапороносці
  • Компарса — співаки, музиканти й танцюристи, які змагаються під швидку самбу
  • Сарсуела — театр, у якому діалоги чергуються з танцями та піснями з оперети
  • Рондалас — вуличні оркестри, що грають на гітарах та скрипках у святкових костюмах

2023: Грудень

  • 16 – 23 грудня — за тиждень до Ночебуени радимо сходити по покупки до святкового столу, по подарунки та сувеніри, по теплий одяг та речі для дому. Адже зимовий сезон — час знижок та акцій на Канарах!
  • 24 грудня — Ночебуена, або Святвечір. Переддень Різдва, коли вся родина збирається на традиційне застілля. Головні страви — риба та засмажена на вугіллі свинина або індичка. Проте не обов’язково залишатися вдома — десятки яток відкриваються для всіх охочих провести час серед веселої юрми, ілюмінації, гарячих напоїв та смачної їжі.
  • 25 грудня — Різдво. Час, коли на вулицях можна зустріти перевдягнутих колядників, які ходять від одного будинку до іншого, благословляючи господарів. А де-не-де можна побачити маленькі зібрання хористів, що співають традиційні пісні.

Цікава традиція. Якщо зустрічаєте Новий рік на Тенерифе, спробуйте їхню незвичну для нас традицію — з’їсти по виноградині під кожен удар годинника до півночі, тобто дванадцять. Бажано, щоб це були різні сорти винограду, та це не проблема — на острові якраз сезон!

2024: Січень

  • 6 січня — свято Трьох Королів або Трьох Волхвів. Цього дня на вулицях безліч дітей, які чекають на урочисту ходу Трьох Королів. Чому? Бо за традицією вони везуть на своїх верблюдах подарунки та солодощі, які одразу ж роздають задоволеній малечі.
  • 15 січня — відкриття карнавалу Санта-Круз-де-Тенерифе. З цього дня починаються шалені ритми нестримного й найбільшого карнавалу Європи, у якому беруть участь десятки тисяч людей.
  • 18 – 26 січня — дні змагання дитячої та дорослої Мургас. На великій сцені збирається безліч конкурсантів, серед яких є актори та музиканти. Усі вони мають абсолютно різний, але автентичний місцевий репертуар, і перевдягаються у клоунів та арлекінів.
  • 21 січня — фестиваль хореографії. Тут кожен колектив змушує танцмайданчик “горіти під ногами”! Відточені рухи, плавність переходів, костюми — від Гаррі Поттера до бразильського папуги — заряд енергії та позитивних емоцій гарантований!
  • 27 січня — конкурс музичних колективів. Повірте, їм є чим здивувати. Якщо Мургас був більше з місцевим акцентом, то на цьому конкурсі все інакше: від неймовірних костюмів та перфомансів до танців різних народів світу.
  • 28 та 31 січня, 7 лютого — вибори королеви: дитячої, дорослої та всього карнавалу. Кожна доросла учасниця цих подій вдягнена у костюм з камінням, вишивкою, пір’ям, стразами та має свою власну величезну платформу, яка слідує за кожним її кроком. У дітей — тематика мультфільмів та підліткових фільмів. Але опису не буде достатньо — цю красу треба бачити на власні очі!

2024: Лютий

  • 8 лютого — фестиваль Ла Сарсуела. Чудові вистави в жанрі сарсуели можна переглянути цього дня в театрі Guimerá. Для цього не потрібно знати іспанську — достатньо дивитися та насолоджуватися піснями. Програма вистав буде доступна ближче до дат на офіційному сайті.
  • 9, 11, 13, 16 та 17 лютого — хода карнавалу. У ці дні всі колективи з їхніми платформами та музикантами збираються на Plaza de la República Dominicana, Plaza del Principe, Avda. Francisco La Roche, Plaza Candelaria та P.García Sanabria. Не пропустіть це грандіозне дійство, від масштабів якого перехоплює подих!
  • 10 лютого — конкурс танцювальних колективів Ritmo y Armonia. Майже всі команди з майбутньої ходи карнавалу збираються у компарсас перед найпершою платформою, щоб продемонструвати свої таланти в ритміці та єдиній гармонії.
  • 12 лютого — карнавальний понеділок. Цього дня по всьому Санта-Круз заведено влаштовувати різні шоу-програми із запальними танцями, запрошеними діджеями, крутою музикою і оркестрами — фієста набирає обертів!
  • 15 лютого — фестиваль Рондалас. Місцеві музичні колективи виступатимуть у театрі Guimerá на честь свята. Серед їхніх інструментів: гітари, бандури та лютні, які також можуть супроводжуватися підтримкою хору або соло співаків.
  • 18 лютого — кінець карнавалу Санта-Круз-де-Тенерифе. У цьому році проходитиме у C. de la Amistad XII de Enero, а завершення святкування супроводжуватиметься грандіозним шоу феєрверків.

Цікава традиція. За декілька днів до закінчення карнавалу, хода пародіює похоронну процесію, щоб в кінці спалити символічну гігантську картонну фігуру сардини. Це щорічна іспанська традиція “Поховання сардини”, яка з 1851 року є церемонією закінчення святкування карнавалу та інших подій. Вважається, що цьому “ритуалу” відповідає свято врожаю, якому надають перевагу в інших європейських країнах.

ПОГОДА НА ОСТРОВІ

Тенерифе взимку радує не тільки карнавалом, а й приємною погодою. Температура вдень в середньому сягає +22°С, а вночі — +18°С. І чим південніше, тим тепліше! Але не забудьте все ж таки прихопити з собою легкий кардиган чи кофтинку із зеленими ялинками — для святкового настрою та на випадок, якщо вас застане легкий вітерець.

Must have*. Окрім гарного настрою, візьміть з собою:

  • Повербанк — фотографій буде ну дуже багато!
  • Готівку — неможливо пройти повз новорічний ярмарок і не скуштувати чогось смачненького.
  • Святкову маску, костюм або головний убір — долучайтеся до традицій карнавалу!
  • Зручне взуття — бо карнавал триває тижнями, а сам Тенерифе має безліч гарних потаємних вулиць!

На крилах відпочинку

Ну що, замовимо тур на святковий Тенерифе як різдвяний подаруночок?


* to do list — англ. список справ
* like a local — англ. як місцевий
* must know — англ. варто знати
* must have — англ. варто мати
* DMC – Destination Management Company – приймаюча компанія