Агентам

Прогулянки дендропарком, мистецькі вечори, авторська кухня. Відпочити як аристократи — у Деренівській Купелі

За горами, за лісами — а втім, не так вже й далеко, на Закарпатті — розташоване місце, немов оповите казкою. Мандрівники навідуються до урочища Деренівка з 1582 року — за цілющою водою, лікувальними купальнями, життєдайною природою та відпочинком, що омолоджує душу й тіло.

Зараз ця місцина відома як Деренівська Купіль, і ви теж можете насолодитись її красою та природним багатством. Чим саме санаторний комплекс у передгір’ї Карпат приваблює візитерів, ми дізналися з перших вуст.

Тамара
Бичук
фінансова директорка санаторного комплексу «Деренівська Купіль»

«Нашим слоганом було «Відродження легенди» — ми прагнули повернути славу курорту, що пережив 4 сторіччя і 6 держав. Уже 20 років ми його розвиваємо та розбудовуємо сучасну інфраструктуру».

Перша згадка про деренівську воду — «Derenus Zilbers wasser» — міститься ще у пам’ятках династії Габсбургів. Назва також зазначена на гербі купальні 1697 року.
У 1705 році курорт був відомий як «Slatino». Війна між Габсбургами та трансильванським князем Ференцем II Ракоці знищила його, проте життєдайна вода була такою бажаною, що купальню невдовзі відновили.
У першій половині 20 сторіччя за популярністю Деренівка перевищила Баден-Баден і Карлові Вари, а дослідники активно вивчали феномен місцевої води.
За радянських часів тут діяв санаторій «Кооператор». Сюди навідувались з усіх куточків СРСР.
Ми відновили історичну назву та герб у сучасному логотипі. Будівництво розпочали у 2003. Воно тривало багато років поспіль. Відкрилися лишень у 2015: першим запрацював апартамент-готель і SPA-комплекс «Срібні Терми», а у 2019 — готель «Ірис».
Зараз готуємо запуск «Ерделі» — парк-готелю рівня Deluxe, 14+. Вишуканий простір названий на честь закарпатського живописця Адальберта Михайловича Ерделі. Готель має атмосферу заміського клубу: панорамні вікна з краєвидом на дендропарк, ліс і річку, високоякісні натуральні матеріали в інтер’єрі, сучасний SPA-центр. Тут неначе сповільнюється час; можна прислухатися до себе і відновитися.

САНАТОРІЙ — ДЛЯ ВСІХ!

«Тут були друзі й нам рекомендували — найчастіше чуємо на рецепції».

Ми облаштували три готелі різного класу:

  • Апартамент-готель зустріне вас просторими номерами, що оснащені кухнею й пральною машиною, — сім’ям із дітьми буде зручно й безпечно, також дозволяємо розміщення з домашніми тваринами.
  • «Ірис» — сучасна, світла і містка будівля, де все необхідне поруч: аквазона, ресторан, зали для конференцій та дозвілля, критий перехід до медичного центру. Тут можна і відпочити, і провести бізнес-зустріч, і про здоров’я подбати.
  • «Ерделі» — виплеканий, продуманий до дрібниць парк-готель, де кожен погляд довкола приносить естетичне задоволення. Тут можна відвідувати ресторан з авторською кухнею, сидіти біля каміна в лаунж-барі, споглядати виставки у картинній галереї, відкривати нові смаки у винному погребі з дегустаційною залою та розкошувати у SPA-центрі з термальним басейном.

Територія повністю огороджена, з охороною. У Деренівській Купелі діткам є де побавитись, а у дорослих дозвілля проходить насичено, без хвилювання за малечу. Радше у приємних передчуттях: із чого ж почати день? Може, провести його у «Срібних Термах»? Там кришталево чисті басейни просто неба, термальний напіввідкритий басейн, зона парних. Чи поганяти тенісним кортом, спортивними майданчиками? А енергію відновити в кафе чи барах біля басейнів.

Часто Купіль приймає і корпоративних клієнтів з офіційними заходами: дипломатичними та науковими з’їздами, бізнес-зустрічами, конференціями, семінарами, тренінгами, презентаціями. Делегація з 250 осіб? Наш конференц-зал її вмістить! А ще є затишні кімнати для переговорів, відпочинково-розважальні зони та можливість поєднати роботу з оздоровленням.

МИСТЕЦТВО

«Основні наші цінності — це вода, історія та культурні надбання, які ми плекаємо».

  • У нас відбуваються концерти Закарпатської філармонії. Ці виступи просто неба — щось неймовірне! Природний ландшафт сприяє акустиці; відчуваєш себе, наче у сцені кінострічки.
  • В «ART-DK» імені народного художника Володимира Микити регулярно оновлюються експозиції: власне, Володимира Микити, а також Адальберта Ерделі, Йосипа Бокшая, Андрія Коцки, Федора Манайла, Олега Пінчука, Юрія Горбачова та інших відомих митців.
  • Є дивовижний парк скульптур на території, який налічує понад 30 робіт авторства Миколи Білика, Петра Антипа, Богдана Коржа, Андрія Балога та інших знаних творців.

КУХНЯ

«Поза роботою ми й самі тут відпочиваємо, відвідуємо басейни, спортзал… і ресторани. Про наші страви можна розповідати годинами».

У нас є осетрова ферма. Власні теплиці, де росте зелень. Сади, де напуваються сонцем і вітамінами фрукти. У Полтаві — ферма, де ми вирощуємо телятину породи Ангус для наших стейків власної витримки і проводимо повний цикл від вирощення бичка до ферментації. Суха витримка триває 45 днів.

А місцева закарпатська форель! Та, яку можна придбати в магазині, має геть інший смак. Можемо спеціально привезти партію дунайського оселедця. Власне, все це і робить нашу кухню здоровою, поживною, з правильним вмістом мікроелементів. Звісно, є і дієтичне, і дитяче меню.

  • Ресторан «Саламандра» — любов усіх наших гостей. Там дуже красиві тераси над водою, жива музика.
  • Ресторан «Ірис» розташований близько до номерного фонду, влітку тут працює шведська лінія. Зручно, коли треба швидко і якісно поїсти й повернутись до своїх планів.
  • На території SPA-центру є кафе зі швидкими стравами італійської кухні.
  • Хутір Деренівка. У затишних альтанках можна душевно відпочити. Ми варимо бограч на вуличній кухні, влаштовуємо гриль-пікніки та дегустації настоянок власного виробництва. Гарячі страви щойно з мангала, з казанків, м’ясо на вертелі — перед ароматами встояти неможливо!

ПРИРОДНІ БАГАТСТВА

«Спалахи камер — вже звична картина. Тут і професійні фотосесії відбуваються, і просто щодня люди знімають щось собі на згадку. Наш дендропарк — магніт для гостей».

Тут буяє понад 5000 різновидів квітів, кущів та дерев. З березня до пізньої осені алеї квітують, скільки оком кинеш: 17 видів сакур, понад 40 сортів магнолії, близько 20 видів дерену. 250 сортів ірису на початку травня вкривають долину пишним цвітом. Є навіть клумба з іменним культиваром ірису — «Деренівська Купіль». Доглядати таку територію — це велика й системна робота. Багато спеціальної техніки залучено — і дуже багато турботи. Від п’яти до десяти осіб постійно доглядають дендропарк, цілий рік.

«Деренівська Купіль — це молодильна вода».

На території є три свердловини. Цілющі властивості води підтверджені МОЗ!1

  • термальна вода «Закарпатська 2» з підвищеним вмістом кремнію — дуже добре впливає на опорно-руховий апарат та стан шкіри, корисна для нормалізації обміну речовин та роботи ендокринної системи.
  • мінеральна вода «Закарпатська 1» для внутрішнього застосування — м’яко виводить токсини з організму і сповільнює процеси старіння.
  • питна вода «Деренівська Купіль» на щодень — містить природні кремній, йод, цинк, мідь. Вона має бактерицидну дію, подібну до «срібної» води.

ОЗДОРОВЛЕННЯ

«Культура свідомого ставлення до себе та свого здоров’я «молодшає». Раніше вважалося, що варто раз на рік «поїхати на море для здоров’я», потім додалися воркейшени*. А зараз можна говорити ще й про санаторний відпочинок як базу для ментального і фізичного здоров’я. І цей тренд просуває молодь».

Раніше такої культури було менше. Дійсно, всі думали, що санаторії — це щось для бабусь-дідусів. Але зараз ми раді спостерігати, що вік людей, які користуються такими послугами, стає молодше. Тому що люди свідомо ставляться до свого здоров’я. Так, сидячий спосіб життя і довколишній стрес даються взнаки. Проте наша вода, відділи бальнеології й фізіотерапії дають хороший результат.

«Ми поєднали дари природи з сучасними технологіями. Одного тижня достатньо, щоб почати почуватися краще. Оптимально — два тижні».

У нас дуже широка база фізіотерапевтичних, косметологічних процедур. Є сучасні апарати для догляду за тілом. Ми діємо індивідуально: діагностуємо, пропрацьовуємо запит — що б людина хотіла за час перебування у нас покращити.

На додачу до оздоровчого центру, для нового SPA-готелю «Ерделі» ми підібрали новітню апаратуру для комплексного підходу до управління віком і роботи з опорно-руховим апаратом2.

Деренівська Купіль — єдиний український курорт, який відзначено сертифікатом якості Europespa Med. Під час сертифікації перевірили понад тисячу різних пунктів: від дезінфекції до умов розміщення та доступності вигод, від документів на обладнання до злагодженості роботи медичного персоналу. Це наша гордість.

«Чому більше запитів з опорно-руховим апаратом? Бо коли болить спина, це неможливо ігнорувати. А що стосується нервового виснаження, тривожності, психологічного дисбалансу — здається, українці ще на шляху до того, щоб сприймати це так само серйозно».

Постравматичні синдроми. Порушення сну. Багато хто навіть собі не хоче зізнаватись у цьому — вважає за щось тимчасове, якусь слабкість. Або щось «не на часі». І тільки, коли лікар пояснить, що рівень стресу далеко за межами норми, і це впливає на роботу серця, з’їдає внутрішні ресурси, — тоді людина починає діяти.

Ми залучаємо неврологів, психологів, кардіологів. У нас є апарат Cardioscan, який вимірює рівень стресу, — це німецька розробка. Їх в Україні дуже мало. Усе це разом дає можливість відчутно поліпшувати стан людей.

Деренівська Купіль — місце, де не доведеться обирати «або-або». Або сімейний відпочинок, або час для себе. Або оздоровлення, або вечір авторської кухні. Тут можна попіклуватись про себе, подороЖИТИ сьогодні — і повернутися додому оновленими. Чи не час взяти корисну паузу і відпочити як аристократи?

Вартість відпочинку за умови заїзду наприкінці квітня:

Апарт-готель — від 1950 грн / ½ DBL / BB за добу*
Ірис — від 2000 грн / ½ DBL / BB за добу*


1 Отримані сертифікати ISO 22000:2005, ISO 9001:2015
2 Лікарі санаторного комплексу на первинній консультації можуть зібрати анамнез, визначити показання та протипоказання, тож у довідках чи направленнях немає потреби
**Вартість актуальна на момент публікації.