Агентам

ПодороЖИТИ тут і зараз: особливий проєкт Join UP!

Життя — це те, що з нами відбувається кожного дня. Його не можна поставити на паузу чи відкласти до «кращих часів». Саме слово «життя» за останні роки наповнилось для всіх нас новим значенням — воно стало для нас по-особливому цінним, і тому так важливо не чекати, не завмирати, а проживати кожен день, наповнюючи його сенсами, ідеями, діями, спілкуванням, враженнями. І ми в Join UP! упевнені, що подорожі — це те, що може допомогти нам жити: будувати плани, бути в ресурсі, щоб допомагати та підтримувати себе і близьких, не втрачати здатність радіти. Жити своє життя.

Про важливість подорожей нам скаже будь-хто:

І мами, які мають змогу зафільмувати радість дитини, що вперше побачила море, а не кадри з бомбосховища серед ночі під звуки сирен.

І військові, які у свою коротку відпустку зможуть хоч кілька днів прокидатися не від вибухів, а від співу пташок і шуму хвиль.

І старанні працівники, що нарешті можуть вимкнути робочі сповіщення та просто насолодитися заходом сонця на теплому пляжі.

І батьки діток з РСА, для яких навіть невеличка подорож — це цілий новий незвіданий світ.

І навіть самі діти, які мали б дивуватись тваринам на сафарі, цілий день проводити на атракціонах чи в аквапарку, зараз занадто швидко дорослішають та відчувають жахіття війни.

Саме отримавши такі відгуки, ми створили проєкт ПодороЖИТИ, який ми будемо розвивати й надалі, але починаємо говорити про нього символічно саме сьогодні — у Міжнародний день туризму.

ТОЖ ПОГОВОРИМО ПРО ПОДОРОЖИТИ?

Сьогодні вкрай важливо знаходити час потурбуватися про себе. І подорожі можуть стати для цього чудовою можливістю. ПодороЖИТИ з JoinUP! — це про продовження життя, про відпочинок “на часі”, про те, щоб відновити сили для боротьби, про те, як важливо ловити момент тут і зараз.

Оксана
Хміль
Психотерапевт,
член Міжнародної асоціації EMDR,
член Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії

“Нещодавно, повертаючись з відпочинку, я побачила на валізі жінки наліпку «відпочинемо, коли переможемо». Іншими словами «Я не маю права відпочивати зараз». Але фізичне тіло людини має інші плани — жити, і так, воно буде використовувати ресурси, які у нього є до останнього, але коли настане їх нестача — воно не зможе повноцінно служити людині. Подорожі дарують нам повну задоволеність життям, можливість зосередитись на деталях, а ще — перемикати увагу, ефективно долати стрес, та виробляти такі гормони, як дофамін та ендорфін, що є цілющими для психіки й не тільки.

Найкращим методом боротьби зі стресом є не лікування його наслідків, а профілактика його виникнення. Тому дуже важливо навчитись піклуватися про себе, відпочивати, розуміти свої відчуття на рівні тіла — так ви ніколи не помилитеся з тим, що з вами відбувається. Хоча у багатьох може виникнути внутрішній конфлікт, бо турботу про себе часто прирівнюють до проявів егоїзму. Але насправді це корисна навичка, яку потрібно й треба розвивати.

Ознаки, за якими можна зрозуміти, що вже час у відпустку:

  • втомлюваність та занепад настрою і сил, або, навпаки, перезбудження
  • дратівливість з найменшого приводу, нетерплячість, розлади сну
  • погіршення пам’яті та здатності до концентрації уваги, розсіяність

Якщо ви ловите себе на тому, що починаєте працювати все більше, а ефективність падає, тривога й пригніченість – тепер ваші друзі, а робота, яка завжди подобалася, нервує і здається безглуздою – це може бути ознаками вигоряння. Не варто нехтувати цим, бо довготривале ігнорування таких симптомів може закінчитися депресією та тривожними розладами.

На відпочинок з собою я б рекомендувала взяти книгу «Як пережити важкі хвилини життя. Цілюще співчуття до себе» Крістін Нефф та Кристофера Гермера. Насправді зараз вона є обов’язковою для прочитання для кожного українця”.

З ТУРБОТОЮ ПРО СЕБЕ

Юлія
Соловей
Head of Partnerships United24

“Нещодавно я вперше за час повномасштабної війни поїхала в неробочу подорож за кордон. Останнім аргументом «за» стали слова хлопця: “якщо одна людина з команди зарядиться енергією, це буде краще і для решти”. На диво, це був збіса продуктивний тиждень. Так-так, робота поїхала зі мною, адже зараз такий час, що вимкнення телефону провокує більший стрес, ніж відповіді на робочі листи. Але можливість побути в теплі, біля великої води та краси зробили зі мною диво: я стала менш різка, повернулась моя любов до людей. Адже до поїздки мені деколи хотілося гарчати від злості та втоми. Головний висновок: не нехтувати можливістю «відновити себе». Знаходити те, що наповнює. Бо бути в стані “ок” — святий обов’язок і головна відповідальність кожного”.

ВІДПОЧИНОК ЯК СПОСІБ ЗЦІЛЕННЯ

Якісний відпочинок є запорукою гарного фізичного та ментального здоров’я. Саме для цього під час війни була створена програма відновлення на морських курортах для наших військовослужбовців.

Михайло
Литвинчук
Начальник відділу морально-психологічного забезпечення ДПСУ

Програми закордонного відпочинку — це важлива складова відновлення сил. Чимало наших військових пережили надмірне психоемоційне навантаження. І ми бачимо, що саме спокійний закордонний відпочинок є дієвою частиною процесу реабілітації та відновлення сил. Це повертає бажання діяти та надалі працювати заради наближення перемоги. Зрозуміло, що є правила, і велика кількість військовослужбовців не можуть піти у відпустку одночасно. Але такі програми мають масштабуватись та ставати профілактикою, а не тільки процесом відновлення при критичних станах через ті чи інші травми. Війна триває, вона не закінчиться завтра, а захисників необхідно підтримувати вже зараз.

ДИТЯЧІ МРІЇ

Роман
Сімутін
9 років

“Подорож на джипах з відкритим верхом у Туреччині – це щось. Я також фанат моря та басейну — з води мене не витягти! Ми багато гуляли пішки після вечері, купували солодощі: мій улюблений рахат-лукум, а ще морозиво дондурма та місцевий фруктовий чай.
Яке місто хотів би відвідати? Точно Рим. По-перше, це дуже красиве місто з багатою історією. Хочу з батьками побачити деякі храми та відвідати музеї. По-друге, моє ім’я з латини перекладається як “римлянин” або “із Риму”. Ну і як тут його не відвідати? Я цікавлюся географією і мрію про нашу Перемогу, тому скоріше б уже полетіти кудись під нашим вільним небом, адже у світі так багато дивовижних країн!”

Еріка
Дайнеко
5 років

“Мені сподобалось ходити на океан, купатися в хвилях. Сподобалось, як ми їли кокос, а ще – як мавпочки приходили до нас у гості на балкон і ми їх годували бананами та різними горішками. Вони такі cмішні, постійно просять поїсти. Ще дуже хочу побачити, що робиться у нашому Чорному морі, хоча мама каже, що я там ще ніколи не була”.

Катерина
Приходько
15 років

“Нещодавно відвідала зі своєю мамою прекрасну Чорногорію, де я була вперше. Під час екскурсій нам постійно розповідали про місцеву історію, і мене дуже здивувало, що у такій невеликій країні вона цікава та така давня. Але найбільше позитивних емоцій я отримала, коли літала над каньйоном річки Тара на зіплайні, і це була неймовірно – стільки незабутніх емоцій! Також сподобалось містечко Будва, в якому ми жили, особливо – Старе місто з фортецею, вузькими вуличками та численними пам’ятками. Поруч є дуже гарний пляж Могрен, оточений навислими скелями, який я особисто рекомендую.

Подорож до Чорногорії була першим відпочинком за довгий час і справжнім перезавантаженням; два мої тати захищають нашу Україну з перших днів війни, і я не хотіла їхати без них, постійно хвилювалася. Тому мені важко визначитись, яке місце я хотіла б відвідати наступним. Мабуть, якусь красиву маленьку країну Європи, взимку, на період Різдва. Або полетіти, наприклад, в Домініканську республіку чи до блакитного океану на Занзібарі. Але це точно має бути з моїми близькими”.

Давид
Мельников
5 років

“Найбільше мені сподобались рибки, які плавали поруч в морі. А ще океанаріум, де ми бачили акулу, годували скатів, різних черепах. Я дуже люблю тварин: знаю багато з них, де вони живуть, тому колись планую ще поїхати на сафарі. Але якби зараз вибирав куди поїхати, хотів би знову з мамою і татом в Карпати, щоб покататися на джипі по горах і верхи на коні”

ПОДОРОЖИТИ БЕЗ БАР’ЄРІВ

Для когось подорожі – це не тільки про відпочинок; є ті, хто полюбляє мандрівки за можливість відкривати незвідане, надихнутися ідеями, отримати нові враження, поглянути на світ з іншого боку. А для когось – мрії, які дуже хочеться допомогти втілити у життя. В нашому проєкті “Подорожі без бар’єрів” у співпраці з LEVCHYK SPECTRUM HUB ми докладаємо всіх зусиль, щоб зробити майбутній відпочинок для дітей з PCA максимально комфортним згідно з їхніми потребами. Бо для нас важливо готувати тури не тільки для дорослих, а й для маленьких українців, які є нашим безцінним майбутнім.

Ольга
Глюза
керівниця проєкту «Діти»
(LEVCHYK SPECTRUM HUB та CHILDREN HUB)

“Розлади спектра аутизму (РСА) є предметом постійних наукових досліджень, тому їхній вплив на ментальне здоров’я людей та зокрема дітей усе ще не остаточно з’ясований.
Раніше вважалося, що оскільки діти у спектрі дуже чутливі до змін та нового середовища, подорожі їм протипоказані. На щастя, зараз ми маємо більш прогресивний підхід у цьому питанні: дітям із РСА подорожі не забороняють, а навіть рекомендують! Якщо правильно все організувати та підготувати дитину до поїздки, це може стати для неї корисним досвідом та ще одним кроком до соціальної адаптації.

У LEVCHYK SPECTRUM HUB ми допомагаємо дітям ВПО з РСА адаптуватися до нового середовища та безоплатно надаємо повний перелік корекційних послуг, аби, попри війну, вони могли продовжувати свій повноцінний розвиток та надалі змогли гармонійно інтегруватися у суспільне життя”

МОЄ ПОДОРОЖИТИ

Ми всі можемо створити асоціації до будь-якої теми: кохання, життя, родина, щастя… Наприклад, дім – це не завжди про місце. Те саме з подорожами – це не завжди про перебування в іншій країні; це про емоції, нові враження, відновлення сил, можливість провести час разом, про просто продовження життя. Але у кожного бачення цього різне.

ПодороЖИТИ — це їхати автобусом понад добу, щоб нарешті побачити одне одного.
ПодороЖИТИ — це не боятися кілометрів, адже для любові будь-яка відстань – не перешкода.
ПодороЖИТИ — це після кількох років обіцянок нарешті підкорити Говерлу.
ПодороЖИТИ — це відчувати приємну втому після тисяч пройдених кроків.
ПодороЖИТИ — це вирватися на вікенд до Одеси, лише щоб послухати ранкове море.
ПодороЖИТИ — це вирушати назустріч новому дню під стукіт коліс потяга чи шум двигунів літака.
ПодороЖИТИ — це насолоджуватись сонною тишею дрімучих карпатських лісів.

А що таке “подороЖИТИ” саме для вас?

Розповісти про своє ПодороЖИТИ

Подорожі – це прекрасний спосіб відновитися фізично та емоційно, набратися сил та перезавантажитися, з додатковою користю запустити себе заново і почати жити з чистого аркуша. Сьогодні це важливо як ніколи! Тому ми не втомлюємося повторювати: подорожувати завжди на часі!

Ще подороЖИВЕМО!