Агентам

Подорожі без бар’єрів: наш новий проєкт із LEVCHYK SPECTRUM HUB

Ми в Join UP! із нашим стратегічним партнером SkyUp Airlines, працюємо, щоб змінювати туристичну індустрію на краще. Нашим невичерпним джерелом натхнення є глобальна мета відкривати нашу рідну країну світові, а всю планету — українцям, великим та маленьким.

Адже уже з перших днів життя діти прагнуть досліджувати оточення і взаємодіяти з навколишніми предметами. Пізніше вони починають подорожувати, пізнавати нові культури, краєвиди, мови. Усе це робить для них світ ближчим, більш різноманітним і захопливим.

Але є дітки, які ніколи не виїздили за межі своїх міст. Вони ніколи не відчували солоність морської води чи свіжість гірського повітря, не бачили екзотичних тварин у зоопарках і не гасали на гірках у парках розваг. І це не через фінансову недоступність, а через те, що для дітей із розладами спектру аутизму (РСА) поїздки, нові дестинації та емоційні подразники – це додатковий стрес і бар’єри.

Для нас важливо зробити подорожі доступними і комфортними для всіх людей без винятку. Саме тому Join UP! та SkyUp об’єднують зусилля з центром допомоги дітям із РСА LEVCHYK SPECTRUM HUB. Разом ми хочемо зробити туризм максимально інклюзивним та актуалізувати цей тренд в Україні.

LEVCHYK SPECTRUM HUB — це розвивальний центр для дітей з РАС, які виїхали із зони бойових дій. Його відкрила команда фонду “Future for Ukraine” у Львові у лютому 2023 року.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ* на 2021 рік в Україні було понад 7 тисяч дітей з РСА і з кожним роком їхня кількість збільшується на 30%.

Згідно з опитуваннями IBCCES**

  • 87% родин, що мають дітей з РСА, не подорожують,
  • 94% схильні більше подорожувати, якби були доступні сертифіковані варіанти спеціалізованих туристичних послуг,
  • 97% респондентів не задоволені наявними умовами для подорожей з дітьми з РСА.

Від таких цифр стає боляче, і наша команда вирішила зробити перший крок, щоб змінити ситуацію.

Олена
Ніколаєнко
голова ради “FFU Польща”,
волонтерка-кураторка зі стратегії та розвитку FFU Україна:

«Діти з розладами спектру аутизму відчувають великий стрес на тлі воєнних реалій. Особливо, враховуючи те, що вони були вимушені покинути свої домівки, а деякі з них стали свідками бойових дій та руйнацій, пережили втрату близьких. Нам важливо мінімізувати їхні потрясіння та створити для них таке середовище, в якому вони почуватимуться безпечно. Саме тому ми завжди шукаємо та всебічно долучаємо партнерів, що розділяють наші цінності та прагнення піклуватися про найменших українців. Наше партнерство зі SkyUp — приклад саме такої колаборації».

ВТІЛЕННЯ ПРОЄКТУ

У співпраці з методистами LEVCHYK SPECTRUM HUB ми вже почали роботу над:

  • публікацією ілюстративної книжки-інструкції для допомоги у психологічній підготовці дітей до подорожі,
  • створенням на літаках SkyUp необхідних умов відповідно до потреб дітей з РСА,
  • розробкою тренінгового курсу для спеціальної підготовки екіпажів флоту перевізника,
  • забезпеченням зручної логістики та поповненням бази інклюзивних готелів по всьому світу,
  • залученням партнерів для організації індивідуальних трансферів та надання родинам усієї необхідної допомоги.

У майбутньому плануємо дослідити запит від таких родин на організацію дозвілля та разом з приймаючою стороною забезпечити екскурсійну програму, що відповідатиме потребам дітей з РСА.

Маріанна
Григораш
директорка з маркетингу авіакомпанії SkyUp Airlines

«SkyUp і Join UP! — два великі соціально відповідальні учасники туристичного ринку. Своєю діяльністю ми змінюємо індустрію подорожей. Для нас інклюзивність — природна частина таких змін, а діти — основний фокус. Ми прагнемо зробити їхній переліт комфортнішим, а батьків — щасливішими. Співпраця з БФ Future for Ukraine та створеним ними центром ЛЕВЧИК СПЕКТРУМ ХАБ — перший крок на шляху цих масштабних змін, які ми ініціюємо. Ми й надалі будемо привертати увагу суспільства до проблеми та робити все від нас залежне для її вирішення».

Після завершення всіх підготовчих робіт уже цього року кілька сімей ВПО з дітьми з розладами спектра аутизму, які виїхали із зони бойових дій і стали першими відвідувачами центру LEVCHYK SPECTRUM HUB, вирушать у тижневу подорож зі SkyUp та Join UP!.

Долучайтеся до Join UP! у створенні якісних та комфортних подорожей для всіх без винятку!


* Міністерство охорони здоров’я
** IBCCES – The International Board of Credentialing and Continuing Education Standards