
Туніс на смак
Яскраво, пряно, по-домашньому
Агов, наші гастротуристи! Маємо для вас нову ідею для смачної подорожі. Куди цього разу? Туди, де харісса пекуча, як південне сонце, оливки солоні, як морське повітря, а обіди в дарі затишні, як родинні застілля. Так-так, наша дестинація – Туніс.
Тож готуйте себе до пригод, смакові рецептори – до неймовірного різноманіття спецій, а телефони – до гігібайтів гастроконтенту.
Розписали вам уже все по пунктах: що і де їсти і чим запивати. Зберігайте в нотатках та плануйте подорож!
ЧЕКЛІСТ ГАСТРОТУРИСТА В ТУНІСІ
Пообідати традиційними стравами в дарі
Мало де вийде відчути себе настільки like a local¹, як під час обіду серед апельсинових дерев і теракотових стін у дворі автентичного дару. Дар (з арабської “дім”) – це традиційний туніський будинок із внутрішнім двориком, їх часто перетворюють на атмосферні ресторани з домашньою кухнею.
Що замовити в дарі:
- Кускус – з бараниною, рибою або овочами. Щедро приправлений спеціями та харіссою – гострою чилі-пастою, яку так люблять місцеві, що вона навіть має охоронний статус ЮНЕСКО. І завдяки якій туніський кускус вважається одним із найгостріших у регіоні.
- Мергез – гострі баранячі ковбаски, які смажать на грилі.
- Лаблабі – густий суп із нуту з часником, лимоном і хлібом.
- Салат із печених овочів (перцю, томатів, часнику, цибулі) з оливковою олією, яйцем і тунцем.
- Риба по-туніськи – свіжа морська риба, запечена з томатним соусом і спеціями.
- Оджа – місцева варіація шакшуки: яйця в соусі з помідорів, перцю, цибулі, спецій.
- Асідат Згугу – пудинг із пшениці, молока, горіхів і фініків.
- І на завершення – буха – традиційний алкогольний напій з інжиру або м’ятний чай з кедровими горішками.

Цікавий факт
Неділя у Тунісі – день кускусу. Місцеві збираються за великим родинним столом, головною стравою на якому є кускус. У багатьох сім’ях старші жінки досі вручну перетирають манку для його приготування, змочуючи її водою та оливковою олією. Цей процес може тривати кілька годин!
Рекомендовані ресторани:
- Dar El Jeld – дар 18 ст. у самому серці Медіни Туніса, де в атмосферному внутрішньому дворику подають традиційні туніські страви, часто в супроводі живої музики.
- Dar Slah – сімейний ресторан, що починався з рибної точки на ринку, а через багато років перетворився на затишний заклад з акцентом на морепродуктах у меню.
- El Ali – з відкритою панорамною терасою та маленькою бібліотекою.
Скуштувати місцеву вуличну їжу
Стрітфуд у Тунісі – це соковитий мікс гострої харісси, морепродуктів, хрусткого хліба і ароматних спецій.
Ось кілька must-try² страв:
- Брік – аналог чебурека з яйцем, тунцем, картоплею та каперсами. Їх у Тунісі готують вже близько 500 років.
- Фрікасе – смажені булочки, начинені тунцем, вареною картоплею, яйцем, оливками і, звісно, харіссою.
- Каскрут (Kaskrout) – туніський сендвіч із хрусткого багета з тунцем, яйцем, картоплею, харіссою та оливками.
- Кефтеджі (Kefteji) — овочі (гарбуз, перець, картопля), нарізані кубиками й обсмажені з яйцем і ковбасками.
- Мелауві з начинкою – рол з м’ясом, овочами, сиром та харіссою.

Відвідати дегустацію оливкової олії
Оливкова олія – частина туніської кулінарної ідентичності. Її використовують скрізь: для приготування найрізноманітніших страв від кускусу до десертів, у традиційній косметології, на масажах у хамамах і навіть під час обрядів очищення.
Туніс – один із найбільших виробників оливкової олії у світі. Третина його площі покрита оливковими гаями, а 2021 року Туніс став єдиною арабською країною, яка виграла золоту медаль на міжнародному конкурсі виробників оливкової олії Biol Novello 2021, обійшовши навіть Іспанію та Італію³.
Тож, все справді серйозно. Рекомендуємо відвідати музей оливкової олії у Сусі, а потім власними рецепторами відчути, чим же відрізняється Chemlali і Chetoui⁴. Наприклад, на фермі Бена Ісмаїла у Тукабері, де відкрився один з перших дегустаційних залів.
Пошопитися на місцевому ринку
Що має бути пунктом номер один у списку ранкових справ фудіз у Тунісі? Правильно – колоритний сук, тобто ринок! Зі свіжою городиною, домашніми продуктами, фініками, крафтовими сирами, спеціями, криками торговців та переливами ліхтариків. Це найатмосферніший спосіб побачити щоденне життя тунісців. І, звісно, прикупити смаколиків.
Зберігайте список найвідоміших базарів Тунісу:
- Центральний ринок Туніса – один з найстаріших ринків столиці неподалік Медіни. Сюди – по свіжі морепродукти, м’ясо, овочі, спеції, оливки, фрукти, сушені фініки й запашну харіссу. А перед тим, як зайти в цей портал гастрорізноманіття, зверніть увагу на красиві розписи на арці над входом!
- Сук Ель Аттарін, Туніс – найбільш відомий спеціями, прянощами, сушеними травами, чайними сумішами, харіссою та ароматичними оліями для приготування традиційних страв.
- Сук Баб-ель-Фелла, Туніс – дуже автентичний ринок поблизу старого міста, де купують продукти самі тунісці: великий вибір зелені, нуту, спецій, оливок, сиру халумі та традиційної олії.
- Центральний ринок Сфакса – один із найжвавіших рибних ринків країни. Спробуйте тут чорний кускус із морепродуктами, саме він вважається гастрономічною фішкою Сфакса.
- Ринок Монастіра – тут хороший вибір овочів, фруктів, спецій і смачних оливок, але найбільш відомий цей базар продавцями домашньої харісси.
Влаштувати кавування з місцевими смаколиками
На ринку скупилися, тепер можна і на ранкову каву в маврське кафе. Так у Тунісі називають заклади, куди ходять пити чай або каву. Їх легко впізнати по кольоровій плитці, дерев’яному інтер’єру та аромату м’ятного чаю, кальяну й кави.
Традиційна туніська кава досить міцна, зварена з кардамоном або водою з апельсиновим цвітом. Ідеальний метч до неї – кедрові горішки, фініки і, авжеж, випічка.
- Каак Варка – марципанове печиво з трояндовою водою
- Бомболоні – пухкі пончики, схожі на американські донати
- Макруд – печиво з фініковою пастою
- Баклава – ніжні листкові тістечка з горіхами, щедро просочені сиропом
- Злабія – смажені пончики в медовому сиропі
З таким планом подорож у Туніс – точно без шансів на дієту. І це прекрасно! Бронюємо?
Join UP! пропонує вильоти до Енфіди з:
- Молдови (Кишинева)
- Польщі (Катовіце, Варшава, Жешув)
- Румунії (Бухарест, Клуж-Напока, Сучава)
- Країн Балтії (Таллінн, Рига, Вільнюс)
А ось і традиційна підбірка рекомендованих готелів:
Готель | |
Mahdia Beach & Aquapark 4* | ЗАБРОНЮВАТИ |
Best Beach Hotel 3* | ЗАБРОНЮВАТИ |
Occidental Marco Polo 4* | ЗАБРОНЮВАТИ |
Delphine El Habib 4* | ЗАБРОНЮВАТИ |
Vincci Helya Beach (ex.Helya Beach & Spa) 4* | ЗАБРОНЮВАТИ |
Riadh Palms Resort & Spa 4* | ЗАБРОНЮВАТИ |
Barcelo Concorde Green Park Palace 5* | ЗАБРОНЮВАТИ |
Marhaba Salem 4* | ЗАБРОНЮВАТИ |
Monarque Club Rivage 4* | ЗАБРОНЮВАТИ |
Marhaba Club 4* | ЗАБРОНЮВАТИ |
У Тунісі кожна страва розповідає історію: про сонце, під яким стигнуть смачні оливки, про покоління жінок, які вручну готують манку для кускусу, про рибалок, що зранку приносять свіжу дорадо на ринки Медіни.
Зберіть свою колекцію смачних історій з Join UP!
¹ з англ. “як місцевий”
² з англ. “треба спробувати”
³ https://carthagemagazine.com/tunisian-olive-oil/
⁴ найпоширеніші сорти оливок, з яких роблять олію