Агентам

ТОП-5 інстаграмних локацій Чорногорії — і чим там зайнятись

Чорногорію щороку відкриває для себе все більше мандрівників. За 10 років їхня кількість збільшилась майже вдвічі, і статистика постпандемічного часу лише демонструє посилення такої динаміки1.

Встояти перед шармом цієї балканської країни не можуть ані традиціоналісти, що беруть відпустку двічі на рік, ані затяті пілігрими, ба навіть зірки: Мадонна, Анджеліна Джолі, Кетрін Зета-Джонс, Тенді Ньютон, Наомі Кемпбелл, подружжя Бекхемів.

З кінця травня до початку жовтня тут ніби триває з’їзд тревел-блогерів, поціновувачів естетичних подорожей та розмаїтих вражень. Туристи прибувають звідусіль, і це не дивно — тут стільки неймовірних reels-friendly* локацій! Автентична архітектура, суворі профілі гірських хребтів, а поруч — суперяхти, бутікові готелі, крихітні кав’ярні з краєвидом на Адріатичне море… Подивімось, які локації можна додати до плану омріяної мандрівки, аби скласти повніше враження про Чорногорію.

1. КОТОР

Звивисті бруковані вулички Котора завжди готові до фотосесії. Тло середньовічних стін додає кадрам драматичності, а зі схилів відкриваються неймовірні краєвиди. Теракотові дахи, маківки церков та дзвіниці собору височіють на тлі «найпівденнішого фіорду Європи». Досконалі форми та насичений темно-лазуровий колір Которської затоки притягують погляд — воно й не дивно. Це ніби ілюстрація до напівзабутої казки про рибалок та русалок. Або ж моряків і сирен? За фортечними мурами старого міста збереглися палаци багатіїв минулих літ, вежі та фонтани. А поміж ними з’явилися затишні ресторани.

Відчути себе фоторепортером National Geografic можна, якщо піднятись до фортеці Святого Іоанна, також відомої як Іллірійський форт. Це займе до години. Варіантів декілька:

  Через офіційний вхід, серпантинними сходами. Долати 1400 сходинок не доведеться наодинці — тут повно котів. І навіть якщо на півдорозі хтось втомиться, його винагородить кожен погляд на обрій з проміжних оглядових майданчиків.
  Таємна стежка. На початку вона виглядає, як непримітна козяча тропа — власне, кіз тут справді можна зустріти. Обабіч ростуть апельсинові дерева та олеандри, висота зростає поступово. Тож якщо не поспішати, можна пройнятися місцевою атмосферою й красою деталей.

Або ж можна вирушити на авто Которським серпантином (P1). Дорогою буде кілька оглядових точок та найкращий панорамний краєвид — з Horizont Bar.

2. ПОРТО МОНТЕНЕГРО

Порто Монтенегро — найпрестижніша марина Чорногорії, що першою у світі набула статусу 5 Gold Anchor Platinum.* Вона розташована у Тиваті та виглядає, як окреме фешенебельне містечко з бутиками, кафе, розкішними резиденціями та суперінстаграмною набережною: з пальмами і фонтанами. Усе дуже акуратно та візуально дорого.

Можна насолодитися цією естетикою з берега або й прогулятись Которською затокою на яхті. Це ж один з 10 найкрасивіших фіордів Європи! Тут доволі спокійна вода, тож кадри вийдуть чіткі та яскраві. Є маршрути на пів дня і на 8 годин. Вартість залежатиме від тривалості, кількості осіб та розміру яхти. Якщо зібрати компанію з 5–6 людей, ніхто не повірить, наскільки ощадною виявилась ціна. Адже контент виглядатиме сліпуче гарно, а історії звучатимуть іще коштовніше.

3. НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК ЛОВЧЕН

Ловчен — найближчий до узбережжя національний парк Чорногорії. Тут буде приємно перезавантажитися після спекотних днів на пляжі. Завдяки висоті, 1 700 м над рівнем моря, у Ловчені зазвичай на 10°C прохолодніше, а пишні ліси створюють бажаний затінок. Дорогою можна піймати у фокус ендемічні рослини, понад 200 видів птахів та балканську полівку (і зовсім вони не страшні, хоч і схожі на мишей). І якщо внизу мандрівників оточуватимуть пальми, магнолії, акації, то нагорі — ялиці, смереки, буки. З висотою краєвид розкриває свою велич: гірський масив тут нерівний, навкруги багато ущелин і тріщин. Ніби скам’янілі морські хвилі — і немає двох однакових.

Побувати в Чорногорії й не дістатися гори Ловчен — наче й геть країни не бачити. Адже це культова Чорна гора! На одній з її вершин, Озерному хресті, розташувався найвищий оглядовий майданчик, з якого у безхмарну погоду видно 70% території країни, Хорватію й Адріатичне море. Приємно й те, що більшу частину шляху можна подолати автомобілем.

Тут же збудували мавзолей Петра II Петровича-Негоша, що правив у ХІХ столітті, сприяв становленню Чорногорії як незалежної світської держави та буквально вкладав у кожне своє рішення душу. Про це свідчать численні вірші та національно свідомі поеми його авторства. Натхненний реформатор, Петро Негош об’єднав державну і церковну владу, започаткував місцеві системи судоустрою та оподаткування, заснував першу громадську початкову школу та першу друкарню й опублікував чорногорську абетку.

Мавзолей просякнутий духом цих грандіозних справ, кожна з яких ніби пришвидшувала час для всієї Чорногорії та створювала краще майбутнє. А від монументальності атріуму, кам’яних скульптур біля входу, темно-зеленого мармуру та оздоблення з позолотою всередині у відвідувачів перехоплює подих.

4. СКАДАРСЬКЕ ОЗЕРО

Наступна локація, рекомендована для закоханих у нові враження та атмосферний контент, — Скадарське озеро. Це найбільше озеро Південної Європи. Розташоване воно неподалік від Будви. Якщо час подорожі припав на кінець травня — початок червня, пропонуємо взяти напрокат каяк чи байдарку або скористатись готовою екскурсією на човні. Плесо оточене очеретом, де ховаються кучеряві пелікани, малі баклани та чаплі. А на воді цвіте латаття.

Озеро, наче коштовний камінь, мерехтить в оправі гір на чорногорсько-албанському кордоні. На похилих південних берегах причаїлись середньовічні монастирі, сімейні виноградники та маленькі рибальські селища. Тож коли всі рідкісні птахи займуть своє місце у фотогалереї, можна буде завітати, наприклад, у мальовниче містечко Вірпазар і втамувати голод місцевими смаколиками. І ще раз пробігтись об’єктивом по Скадарському озеру, та тепер — із твердої землі.

5. НАЦІОНАЛЬНИЙ ПАРК ДУРМІТОР ТА КАНЬЙОН ТАРА

Дурмітор — найвідоміший заповідник Чорногорії та об’єкт зі Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Льодовикові озера, водоспади, печери та гірські вершини — тут пролягає багато цікавих піших маршрутів. Парк є частиною Динарських Альп і розташований на півночі, тож цілюща прохолода гарантована й посеред літа.

До національного парку можна дістатись із Будви, Тивата, Котора та інших міст узбережжя у складі автобусних екскурсій. Або ж взяти від подорожі максимум: орендувати кабріолет та збільшити кількість інстаграмних road trip photo*.

У Дурміторі варто найперше навідатись до каньйону річки Тара. Це найглибший природний каньйон у Європі, що поступається лише Гранд Каньйону в США. Смарагдові в тіні та ціанові на сонці, води Тари мчать повз круті скелясті урвища та пишні ліси. Помилуватись ними і зняти захопливе відео можна з найдовшого в Чорногорії зіплайну*. Спуск на довжину 1050 м триває 85 секунд. Система зіплайну виготовлена в Австралії та витримує навантаження у 7 тонн (один умовний слон).

Зробити видовищні світлини можна і більш спокійним шляхом. Для цього слід завітати до стрімчака Чуревац. Підйом займає до півтори години, і його можна подолати з мінімальним рівнем фізичної підготовки. З висоти 1 600 м добре видно каньйон та його дивовижні околиці.

Поєднати курортний відпочинок на морі із захопливим пізнанням країни допоможе Join UP!™ Ми вже подбали про те, аби зробити дорогу та розміщення комфортними, а враження — розмаїтими.

Чоргорія з Join UP!™

  • 12 років досвіду. Чорногорія у портфелі Join UP!™ із 2012 року. Щорічно ми відправляємо на її курорти близько 20 тисяч туристів.
  • Широка польотна програма. З Молдови, Кишинів — Тиват. Вильоти у вівторок, четвер та неділю, з 09.06.2024. Ми також пропонуємо прямі автобусні трансфери з різних міст України до аеропорту в Кишиневі (про зміни у розкладі рейсів повідомляємо на сайті):
    з Польщі, Ряшів — Тиват. Вильоти щочетверга з 13.06.2024;
    з Естонії, Таллінн — Тиват з 11.06.2024;
    з Литви, Вільнюс — Тиват з 13.06.2024.;
    з Латвії, Рига — Тиват з 10.06.2024.
  • Зручна автобусна програма. Автобусні тури вирушають:
    з 01.06.2024 по 28.09.2024 у вівторок, середу, п’ятницю та суботу;
    з 04.07.2024 по 26.09.2024 додатково — щочетверга.

    Автобуси прямують з наступних міст:

    з Києва, з можливою посадкою у Житомирі та Рівному;
    зі Львова, з можливою посадкою у Стриї, Мукачеві та Береговому.
  • Готельна база. Соло готелі від Join UP!™, величезний вибір апартаментів, вілл та готелів на найпопулярніших курортах Чорногорії. Радимо:
    Будва
    Рафаїловичі
    Светий Стефан
    Петровац
    Чан
  • Професійні партнери. Організувати відпочинок допомагає R-Tours — потрійний номінант World Travel Awards у категорії «Провідний туроператор Чорногорії» з 2020 року, стратегічний партнер Міністерства туризму Чорногорії, член Чорногорського туристичного співтовариства (СTU) та Співтовариства туристичних агенцій Будви (UTA):
    29 років успішної роботи. За сезон компанія приймає в середньому 80 тисяч туристів з країн Європи та Азії;
    Усі гіди-історики проходять піврічне навчання та сертифікацію, щоб знайомити мандрівників із принадами Чорногорії на рівні місцевих жителів: через майстер-класи, круїзи на яхтах, відвідування автентичних пастуших і рибальських селищ;
    Усі співробітники ліцензовані Міністерством економіки та туризму Чорногорії.
  • Унікальні можливості:
    Повний спектр послуг: від індивідуального трансферу до розмаїття екскурсійних програм.
    Особлива додаткова опція: морський трансфер з Тивата до Которської затоки.
    Тури тривалістю від 2 до 21 ночей — для вікендів, воркейшнів*, відпусток.

Бронюйте тур у Join UP!™ та наповнюйте скарбничку кращих спогадів і свою стрічку новин в Інстаграмі!


1 MONSTAT’s official releases
* reels-friendly — середовище, яке є привабливим та не має перешкод для створення коротких вертикальних відео для Instagram
** 5 Gold Anchor Platinum — з англ. 5 золотих якорів від Асоціації яхтових гаваней. Це найвищий рівень визнання для марин, що високо оцінює якість обслуговування клієнтів, розкішність вигод та планування території. Це означає, що кожен аспект роботи, від управління операціями до забезпечення відпочинку, ретельно продуманий і виконується на неперевершеному рівні
*** road trip photo — з англ. фотографії, що зроблені під час автомобільної подорожі
**** зіплайн — від англ. zip-line — шків, що підвішений на тросі з нержавіючої сталі та встановлений на схилі. Людина може прикріпитись до шківа та рухатись від верхньої частини до нижньої під дією сили тяжіння
**** воркейшн — від англ. workation — робоча відпустка або робочі канікули. Подорож, упродовж якої людина продовжує працювати, але отримує можливість побувати в нових місцях, надихнутись природою, культурою, локальним досвідом