Агентам

Зима в Болгарії від інсайдерів. Частина 2: про свята та їжу!

Свята наближаються! І разом з ними – купа чудових ідей, де провести новорічні канікули. А якщо ви ще не вирішили, чим же зайнятись, то ми вам з радістю допоможемо і разом з місцевими мешканцями закохаємо вас у зимову Болгарію.

Ви вже, певно, встигли прочитати першу частину нашої розмови з Пламеном Рачевим, представником компанії Solvex у Банско і на північному чорноморському узбережжі Болгарії, де він розповідає про улюблені гірськолижні курорти країни – Пампорово, Боровець та Банско. А сьогодні докладно про те, як у Болгарії вміють святкувати та смачно їсти!

МІСЦЕВИЙ КОЛОРИТ

«Як отримаю зарплату, відразу піду в механу. Нап’ємося з моїми старими друзями з горя». Це болгарський жарт щодо найпопулярніших місць у національному стилі, які називаються механа. Для іноземців поясню: це така суто болгарська таверна. Останнім часом спостерігається тенденція – такі таверни відкривають в туристичних місцях, де панує типова болгарська атмосфера, особливо в Банско. Дослідження традицій механа в Болгарії приводить нас до твердого висновку, що в цих чудових місцях треба пити червоне сухе вино – густе й ароматне. У таверні немає місця для нових кулінарних захоплень, особливо для дієтичних експериментів в харчуванні. Тут пропонуються традиційні страви болгарської кухні та регіону.

ЩО СКУШТУВАТИ?

1 Перш за все – це шопський салат, а також болгарська баниця – пиріг, що запікають в духовці, з начинкою з болгарської бринзи (сірене).

  • Баниця робиться з тонкого, як аркуш паперу, тіста. Це наш улюблений пиріг. Зазвичай його запікають у духовці або печі. Використовують різні начинки – найчастіше бринзу з додаванням яєць. Також можна робити баницю з овочами, м’ясом або фруктами.
  • Шопський салат готують з нарізаних помідорів, огірків, смаженого болгарського перцю, цибулі, петрушки і натертої білої бринзи. Його заливають соняшниковою або оливковою олію і яблучним оцтом. За бажанням можна також додати гострий перець.

2 У болгарській кухні представлені різні види тушкованих страв з м’ясом, що ідентичні або схожі на запіканку, але мають різні назви, такі як чомлек, кебап, гювеч. Завдяки своїм прекрасним і поживним якостям така запіканка стала улюбленою місцевою стравою.

3 Капама – традиційна болгарська страва, яку часто готують на Різдво. В її склад входять квашена капуста, рис, спеції (чорний перець, лавровий лист) і часник, а також різні види м’яса (свинина, телятина, ковбаси). У регіоні Банско ще додають так зване «чеканьє» (червоний буряк) або маринований буряк. Заливається все водою і келихом червоного вина. Оригінальна капама готується в каструлі на відкритому вогні. Але сьогодні цю страву також часто готують в керамічному горщику, запікаючи кілька годин в духовці або печі.

4 Пататник (або патетник, як його називають в деяких регіонах від patato або pateto – картопля) – типова страва мешканців гір Родопи та Пампорово. Готується вона з листкового тіста, тертої картоплі, цибулі, солі та дикої м’яти. Усе це перемішується і випікається на повільному вогні. Можна додати м’ясо, сир або яйце. Іноді додають чабер і смажене сало.

СВЯТКУЄМО ПО-БОЛГАРСЬКИ

Як і в кожній країні, у Болгарії дуже люблять свята. Є й звичні для всього світу традиції, а є і місцеві.

  • 24 грудня після опівночі настає Різдво, і тоді з’являються коледарі – чоловічі колективи, які співають пісні про здоров’я, добробут та гарний урожай. Після вечері стіл зі стравами залишають накритим на цілу ніч, щоб мати удачу в домі. Дуже хороший звичай, якого дотримуються і донині – напередодні Різдва вся родина прагне зібратися за столом, тобто об’єднатися під час свята і забути про все погане. Також заведено залишати на столі порожній простір, що символічно призначений для святих і для Господа. Раніше, перш ніж сісти за стіл, господар виходив і запрошував Господа, Божу Матір та всіх святих до столу, саме тому всю ніч стіл і не прибирали.
  • На новорічному столі в Болгарії ви завжди знайдете традиційну баницю, але всередині неї будуть подарунки на щастя. Інший розповсюджений звичай –  розставляти кизилові бруньки – на здоров’я, удачу, добробут, успіх і родючість. Але й це ще не все. Наприклад, існує цікавий звичай сурвакане, коли діти йдуть додому з прикрашеною кизиловою палицею та легким поплескуванням по спині бажають своїм близьким здоров’я та удачі у Новому році, співають пісні та читають вірші, а натомість отримують гроші.

ПОШОПІНГУЄМО?

Звісно, у Болгарії є багато речей, на які варто звернути увагу та купувати в першу чергу, якщо хочеться саме чогось особливого і місцевого. Наприклад:

Диск із традиційною болгарською музикою.

Спеції. Зазвичай пропонують набір болгарських спецій, що складається з солі, перцю та чабру – «шарену сол».

Варення із зеленого інжиру або троянд.

Болгарське вино.

Розписну кераміку від болгарських майстрів.

Місцеві аромати та косметику на основі болгарської троянди.

І нарешті – унікальний електричний прилад для приготування болгарського перцю – чушкопек.

ПЛАНУЄМО ПОДОРОЖ!

Ми зробили все, щоб ваша подорож до Болгарії з Join UP! була комфортною:

  • Літаємо на крилах SkyUp з Києва до Софії 23.12.2020, 30.12.2020, 06.01.2021, 09.01.2021, і далі кожної суботи до 23.01.2021.
  • Безкоштовне перевезення 1 комплекту лижного спорядження, а також багажу – разом до 23 кг.
  • Автобусні тури з Києва стартують 29.12.20. Їздимо кожної суботи та середи.
  • Запропонуємо тури до ваших улюблених зимових курортів: Банско, Боровець, Пампорово.
  • Маємо чудовий вибір готелів на будь-який смак.
  • Також звертаємо вашу увагу, що з 01 грудня 2020 року для в’їзду в Болгарію потрібно надати негативний результат ПЛР-тестування, зробленого не пізніше ніж за 72 години до прибуття, та поліс медичного страхування, що покриває можливі витрати, пов’язані з лікуванням Covid-19 на території Болгарії.

Святкуйте по-болгарськи, насолоджуйтесь колоритом цієї країни, катайтеся досхочу на лижах та беріть від цієї зими максимум разом з Join UP!.