Агентам

Річниця відкриття: 10 цікавих фактів про Бурдж-Халіфа

Цього дня – 4 січня 2010 року скарбничка досягнень ОАЕ поповнилася ще одним рекордом. Світові презентували найвищий хмарочос – Бурдж-Халіфа або, як його раніше називали – Бурдж-Дубай. І сьогодні це яскрава візитівка країни, біля якої роблять фото чи не всі мандрівники.

Тож ми вирішили згадати найцікавіші факти про цей неймовірний проєкт у цифрах, які вражають.

  1. Будівництво хмарочоса тривало 6 років – з 6 січня 2004 року до його відкриття 4 січня 2010 року.
  2. На сьогоднішній день висота будівлі сягає 828 м, що є абсолютним світовим рекордом. Тут же, в ОАЕ, планували побити власний рекорд – побудувавши вежу в Дубай-Крік Гарбор. Проте будівництво довелося призупинити через пандемію COVID-19.
  3. За різними оцінками бюджет проєкту склав 1,5 мільярда доларів. Його автором виступив відомий американський архітектор Едріан Сміт, який також працював над хмарочосом Цзинь Мао у Шанхаї та Міжнародним готелем і вежею Трампа в Чикаго.
  4. 3 місяці – приблизно стільки часу потрібно, аби вимити всю поверхню будівлі, вкриту світловідбивними тонованими панелями. При цьому вікна хмарочоса миють щоденно.
  5. Загальна площа поверхні хмарочоса дорівнює площі 17 футбольних полів.
  6. Будівля має 163 поверхи, на яких розташовані офіси, приватні апартаменти, оглядові майданчики, ресторани та номери готелю, розробленого видатним дизайнером Джорджо Армані.
  7. Для будівництва був розроблений спеціальний вид бетонної суміші, здатної витримувати температуру до +50 °C. Закладали її виключно вночі, уникаючи денної спеки, а до самої суміші додавали лід.
  8. Близько 40 млн літрів води вдається щорічно збирати за допомогою особливої системи збору конденсату, якою обладнана Бурдж-Халіфа. Так будівля забезпечується водою навіть за засушливих умов ОАЕ. А завдяки 61-метровій вітровій турбіні споруда самостійно забезпечує себе електроенергією.
  9. Біля підніжжя хмарочосу в штучному озері, площею 12 гектарів, розташований знаменитий музичний фонтан Дубай.
  10. За час існування будівля встановила принаймні 12 світових рекордів – деякі з них все ще не перевершені. Серед них: найвищий житловий поверх, найвищий оглядовий майданчик, найшвидкісніший ліфт, найвищі у світі басейни та ресторан.

А ми, до речі, літаємо до Дубая щодня на улюблених крилах SkyUp!

Ви вже бачили це чудо на власні очі? Гайда до ОАЕ разом із Join UP!