Агентам

Музеї Катару. Прогуляємось?

Катар – країна, яку неодмінно варто відвідати кожному, хто вважає, що його вже нічим неможливо здивувати. Здається, що викликати шалений захват навіть у затятих мандрівників – головна мета цієї країни. Запаморочливі хмарочоси, шедеври сучасної архітектури, розкішні автомобілі, фантастичні торговельні центри, де можна знайти що завгодно – від масивних золотих прикрас до взуття, яке більше нагадує витвір мистецтва, страви в вишуканих ресторанах, які підкорять вас з першого шматочка… Ух, цей список можна продовжувати і продовжувати. Але сьогодні ми хочемо розказати вам про музеї Катару, які заслуговують на окрему увагу. Якщо чесно, то вже заради них варто відвідати цю країну!

Та перед тим як розказати вам, які музеї цієї країни ми радимо вам відвідати в першу чергу, нагадаємо, що Катар з Join UP! це:

    • Зручна польотна програма на крилах однієї з найкращих авіакомпаній світу Qatar Airways‎. Вильоти на гарантованому блоці з Києва.
    • Великий вибір екскурсійних турів, які ви ніколи не забудете. Круїз на човні доу з вечерею, прогулянка Дохою, сафарі або вивчення західного узбережжя – обирайте та подаруйте собі незабутні моменти.
    • Чудові готелі. Наприклад, радимо:
      • Hilton
      • Intercontinental Doha
      • Sharq Village
      • Sheraton
      • Regis

Дарія Мар’янова

керівник напрямку Катар

Катар – це справжня скарбниця. Мені дуже подобається спостерігати, як ця країна змінюється, розвивається шаленими темпами, постійно дивує новими будівлями, закладами, проектами – просто голова обертом!

«І, звичайно, ми не могли оминути увагою музеї цієї країни – це щось неймовірне! Технічне оснащення, дизайн, інтерактивні експозиції – все це повністю руйнує шаблон про звичні для нас старенькі музеї зі скрипучою підлогою і криками бабусь – працівниць музею, що ні до чого не можна доторкатись»

Катар музейний

Ну що ж, а от і перелік музеїв, які ми радимо відвідати:

Національний музей Катару.

(адреса: Museum Park St, Doha)

Він відкрився нещодавно, але вже встиг наробити багато шуму – певно, в новинах усіх країн обговорювали його дизайн та концепцію. І дійсно – тут є про що поговорити. Саму будівлю проектував француз Жан Нувель – лауреат Прітцкерівської премії. Надихався архітектор «трояндою пустелі» – фантастичної краси мінералом, який кристалізується в піску. Придивіться до будівлі музею і  ви неодмінно його впізнаєте. 

У музеї на вас чекає 11 галерей, тому для візиту сюди обирайте зручне взуття. Сама експозиція розділена на три частини: «Початок», «Життя в Катарі» і «Сучасна історія Катару» – так, проходячи зал за залом, ви познайомитесь з історією цієї дивовижної країни.

До речі, територія навколо музею теж заслуговує на ретельне дослідження – тут 114 фонтанів у арабському стилі і ландшафтний парк.

Музей ісламського мистецтва

(адреса: 2777 Doha)

І тут не обійшлось без архітектора зі світовим ім’ям. Забігаючи наперед, скажемо, що цього архітектора ви точно знаєте, як і одну з його найвідоміших робіт – скляну піраміду Лувра. Ім’я цього генія, який проектував і музей ісламського мистецтва – Юй Мін Пей. Цей музей зроблений в стилі стародавньої ісламської архітектури і розташований на окремому рукотворному острові.  Експонати з Центральної Азії, Єгипту, Іспанії, Туреччини, Пакистану, Сирії, Бахрейну, Саудівської Аравії, Іраку та Ірану розмістились на площі у 45 тисяч квадратних метрів.

Що тут можна побачити? І давні рукописи, і старовинне вбрання та прикраси, красиву кераміку та вироби з металу, витонченої роботи кинджали, персидські килими… тут ви точно відчуєте неповторну атмосферу Сходу.

Музей рабства

(адреса: Msheireb Downtown Doha, Doha)

Цікава і складна тема, яку не можна ігнорувати. Тож музей, присвячений темі рабства – важливе місце. Він розмістився у будівлі, якій понад 400 років, тож навіть власне вона заслуговує на увагу. Експозиції здебільшого стосуються країн Африки і Близького Сходу, але також в музеї представлені інсталяції, присвячені рабству в сучасному світі і експлуатації людини людиною. Упевнені, що експозиція у цьому музеї змусить вас задуматись про проблеми свободи і цінності людського життя.

Музей шейха Фейсала бен Кассіма аль-Тані

(адреса: Dukhan Road, Al Samriya, Ash-Shahaniyah, Doha)

Певно, дізнаватись про певний період історії країни найцікавіше через історію однієї людини. Тому вам неодмінно сподобається музей, присвячений шейху Фейсалу бен Кассіму аль-Тані і його родині.  Цей шейх – єдиний катарський мільярдер зі списку Forbes, який заробив свої більш ніж 2 мільярдів доларів на будівельному бізнесі. Тільки уявіть – тут цілих 15 000 експонатів! Картини і скульптури та інші предмети мистецтва, які він купував, артефакти, різне домашнє начиння. Головною особливістю музею є вражаюча колекція ретро-автомобілів.

Музей ілюзій

(адреса: Omar Al Mukhtar Street, | The Gate Mall)

Цей музей відкриє свої двері для перших відвідувачів уже влітку. Він неодмінно підкорить вас своїми експонатами, що створюють неймовірні ілюзії, які змушують сумніватись у реальності. А ще, вам точно сподобається місце, де музей розташований – у  самому серці Західної бухти в приміщенні торгового центру The Gate Mall. Що ж тут на вас чекає? Цілий світ ілюзій, які створюються завдяки знанням різних наук – математики, фізики, біології та психології. Кажуть, що «на вас чекає безліч візуальних, сенсорних  пригод та відкриттів».  Тут є багато фізичних і оптичних ілюзій, а також спеціальна кімната з іграми та головоломками.

Так, музеї Катару – ще одна причина запланувати подорож до цієї країни. Не відкладайте та обирайте свій тур вже зараз!