Агентам

Корисний відпочинок на термальних водах Угорщини

Приємне з корисним — ще й як чудово поєднуються. Це за багато років до нас довели.

Могутні правителі, представники знаті та особи королівської крові кілька століть тому залюбки ніжилися у термальних джерелах, насолоджуючись приємним розслабленням, спогляданням навколишньої краси та заразом оздоровленням організму. Це коли і душа, і тіло дякують в унісон! Пропонуємо піти їхнім шляхом та відвідати купальні з термальними водами у прекрасному Будапешті. Тим більше що ми вже подбали про те, аби відпочинок був максимально комфортним.

Тепер — до справи! Які лазні та купальні обов’язково варто мати на увазі, плануючи мандрівку до угорської столиці? Скільки часу закласти на відвідини? Чим там взагалі займатися і навіщо це потрібно? Відповідаємо на всі питання.

У Будапешті є кілька спотів з термальними джерелами. Серед них особливо виділяються два:

СЕЧЕНІ

Ці купальні називають королівськими. І, варто зауважити, що зовсім недарма — великі басейни з термальними водами розмістилися у просторому палаці, рясно прикрашеному ліпниною та фресками. Це найбільший банний комплекс не тільки в Угорщині, а й у всій Європі. Будівля, зведена на початку 20-го століття, поєднує в собі стилі класицизму та неоренесансу. У малюнках та скульптурах, які прикрасили приміщення, чітко простежуються водні мотиви — на стінах та стелі оживають міфічні морські створіння, а в елементах декору є мушлі та риби.

Особливості:

  1. Вода у відкритих басейнах залишається теплою навіть взимку, тож вони доступні відвідувачам цілий рік.
  2. Води джерела збагачені іонами фтору, кальцію, брому, натрію та магнію.
  3. Купання у Сечені корисне для зміцнення хребта та суглобів, а також при відновленні після травм.
  4. Усі доріжки та переходи між басейнами оснащені підігрівом.

Що тут є?

  • Лазні з вологим та сухим паром
  • Світлові, ароматичні та фінські сауни
  • Хамами
  • Купелі з натурального дерева
  • Бальнеологічний комплекс
  • Масажні кабінети
  • SPA-процедури
  • Питні фонтанчики

Гостям також доступні заняття зі спортивного плавання та водної аеробіки з інструктором, тренажерні зали і навіть гра в шахи! Тільки уявіть — прямо в одному з басейнів облаштовані шахові столи! Чому б не влаштувати імпровізований турнір та зарядку для мозку, поки тіло релаксує у теплих водах?

Територія купалень достатньо велика і тим, хто бажає відвідати всі або майже всі басейни, необхідно виділити принаймні пів дня. Перед тим, як остаточно розслабитися, пропонуємо відвідати одне з цікавих місць неподалік.

Відвідати поруч:

Зоопарк. Приблизно за 5 хвилин пішки від Сечені розташований центральний зоопарк міста. До речі, знаменита пара бегемотів, яких можна тут побачити, ніжиться у таких термальних водах, що і в басейнах купалень. Виявляється, вони дуже подібні за складом до вод Нілу.
Площа Героїв. Одна з візитівок угорської столиці, ця площа вражає своїми масштабами та красою. Тут же встановлений Пам’ятник Тисячоліттю, який присвятили тисячолітньому ювілею країни.
Замок Вайдахуняд. Прекрасний замок, схований від сторонніх очей у мальовничому парку Варошлігет, був побудований як історичний павільйон. А сьогодні є окрасою та однією з найвідоміших будівель Угорщини.

ГЕЛЛЕРТ

Лазні Геллерт також розмістилися у надзвичайному місці, що має велику історичну цінність. Палац у стилі модерн біля лікувального озера, настільки ж прекрасний усередині, як і зовні, колись звів австро-угорський імператор Франц Йозеф. Уперше це місце відкрилося як лікувальний комплекс на початку 20-го століття. А 2009 року будівля пережила повну реставрацію. Сьогодні вітражні стелі, різьблені колони та незвичні мозаїки можна роздивитися до найменших деталей. Зали з басейнами рясно вкриті позолотою та ліпниною.

Особливості:

  1. Басейни купалень наповнюються з джерела під горою Геллерт, звідси й назва комплексу.
  2. Холодної пори року зовнішні басейни лазень Гелерт закриті для відвідувань.
  3. Води купалень багаті на кальцій, магній та натрій.
  4. Окрім вод, тут також оздоровлюються за допомогою лікувальних грязей з імлистого дна озера.

Що тут є?

  • Басейни з холодною та теплою водою
  • Грязьові та перлові ванни
  • Ванни для витягнення хребта
  • Турецька та аромасауни
  • Кілька видів водного масажу
  • Сидячий басейн, близько 1 метра завглибшки
  • Заняття аквааеробікою, які проводяться щогодини та тривають 20 хвилин

Відвідати поруч:

Гора Геллерт. З гори Геллерт, яка дала назву купальням, відкривається неповторний вид на Будапешт та Дунай.
Цитадель. Ця відома споруда збудована на вершині гори Геллерт. Це міцна неприступна фортеця, якій трохи більше за 150 років. Сьогодні вважається символом абсолютизму та тиранії.
Міст Свободи. Один з найвпізнаваніших мостів Будапешта, який об’єднує площі Сент-Геллерт та Февам.

Час розслабитися та оздоровитися на відпочинку у термальному Будапешті разом із Join UP!