Агентам

Греція очима греків. Частина друга – Закінтос

Ми всі шалено закохались у Грецію з першого міфу, з яким познайомились, з першого візиту, з першого подиху теплого місцевого вітерцю, з першого погляду на море, що заворожує своєю красою, з першого обіду з національними стравами і келишком вина, з першого музею, що відкрив нам багатовікові скарби та історії. А чи такі самі враження у людей, які тут живуть? Чи ця закоханість у Грецію з часом не минає?

Що ж, ми вирішили запитати про це місцевих жителів, і дізнались, що вони не тільки не втрачають цього почуття до своєї країни, а навпаки – люблять її ще більше та із задоволенням відкривають її найчарівніші місця мандрівникам.

Про свій улюблений Закінтос та про Грецію в цілому розповідає

Яніс Філіппополітіс

головний менеджер нашої приймаючої сторони на острові Закінтос

Про любов

Тільки через багато років ти розумієш, яке ж це щастя – народитися у Греції. Бо спочатку сприймаєш це як належне. Море – завжди поруч, найкраща кухня – наша, можна, як Одіссей, 12 років плавати по морях і все одно всього не побачити. А  гостинність і душевна щедрість – частина національного характеру. А ще в якийсь момент ти розумієш, що з перших днів у твоє життя раз і назавжди увійшли міфи та історія:  імена твоїх однокласників чи дітей, з якими ти бавишся на майданчику – Афіна, Арес, Софокл, Діоген, Деметра…, домашнє завдання – вивчити напам’ять уривки з «Іліади»… Саме так сюжети міфів стали звичними настільки, що ніякий хвацько закручений сюжет книги або кінофільму вас вже й не здивує. Це ж дивовижно – усе життя ми вивчаємо і користуємося тим, що придумали наші предки, якої б сфери життя ми не торкнулися. І це через 3 000 років (сміється).

Про улюблені місця

Грецькі острови (це історія кохання без початку та кінця!), Афіни – як місто богині мудрості та батьківщина демократії і таких великих умів як Сократ, Платон, Аристотель, Есхіл, Софокл… А також дуже рекомендуємо відвідати Античну Олімпію – сакральне місце для древніх греків. Вважається, що Геракл був як першим переможцем Олімпійських ігор, так і одним з їхніх родоначальників. Улюбленим моїм героєм в дитинстві був, звичайно ж, саме  Геракл – у нас у Греції свої супергерої, крутіші за Супермена!

Про їжу

Я – грек, і цим все сказано. Я люблю грецьку кухню та її традиції, люблю, коли сім’ї збираються за одним великим столом, коли панують веселощі та сміх, коли обід триває кілька годин. Дуже складно виділити щось, простіше (та й швидше) сказати, що я не люблю – fast-food. Але ніколи не відмовлюся від смаженого домашнього сиру, фаршированих м’ясом і овочами томатів і сільського салату («хорьятікі»), відомого світові як грецький салат. Греція запропонує вам десятки неймовірних страв, які мають свою історію, стиль і особливості приготування, тож точно не раджу зупинятись на мусаці та салатах.

Про незвичні місця

У кожному куточку Греції є своя унікальність і перерахувати все неможливо: одне назвеш і ще десяток спадає на думку, це як сказати, яку дитину більше любиш… Але насмілюсь все ж таки дати кілька рекомендацій щодо місць, які варто відвідати:

  • Виноробні, адже саме тут ви зможете побачити весь процес виготовлення улюбленого напою, навчитеся відрізняти напівтони смаків та дізнаєтесь багато секретів красивого споживання вина, щоб кожен келих був для вас найсмачнішим та особливим.
  • Сироварні. Ну хіба можна уявити Грецію без її сирів? Тут культура їхнього виробництва дуже давня та цікава. Тож уявіть, як ви приїдете на сироварню: дізнаєтесь її історію, познайомитесь із тваринками, які часто тут мешкають, побачите, як роблять сир і, звісно, скуштуєте його прямо тут!
  • Бібліотеки. Трохи дивна порада? Зовсім ні! Часто бібліотеки у Греції – це особливий маленький, але захопливий світ. Наприклад Афінська національна бібліотека напевно нікого не залишить байдужим – тут можна якщо не книгу почитати, то точно зробити кілька ну дуже атмосферних фото!

Про Закінтос

Сам по собі острів Закінтос – це незвичайне місце, і з року в рік воно стає все більш популярним серед тих, хто захопився новим крутим трендом – еко-туризмом. Адже саме тут на вас чекає поєднання хвойно-листяних лісів, моря та безлічі мальовничих бухт, найвідомішою з яких є бухта Навайа (або інша її назва – Бухта контрабандистів). Гості острова можуть пожити в селі, взяти участь у збиранні винограду, обробці городніх культур, взяти уроки бджільництва і грецької кулінарії, навчитися в домашніх умовах робити грецький сир, варити мило, створювати вдома екологічні косметичні засоби, доїти козу, пекти хліб та опанувати роботу з гончарним кругом. А любителі риболовлі рано-вранці можуть піти в море за уловом. Ну а якщо туристи не хочуть глибокого занурення в просте сільське життя, то ласкаво просимо на сироварні для знайомства і дегустацій, факторії з виробництва оливкової олії, виноградники і виноробні, на морські прогулянки мальовничими бухтами із зануренням в печерах для дайвінгістів і піші прогулянки старою частиною міста.

Про черепашок

Наш острів може подарувати унікальний досвід: поспостерігати за черепахами caretta-caretta і навіть поплавати з ними в Іонічному морі. Частина острова є природним заповідником, в якому мешкають, відкладають яйця і вирощують потомство рідкісні черепахи. Аеропорт острова не приймає літаки з 22:00 до 05:00. Чому? Щоб не заважати черепашкам спати і не турбувати їх!
Ось кілька рекомендацій від нас, якщо ви зустрінете черепашку, особливо – маленьку:

  • Не світіть на черепашку, якщо зустріли її вночі – це дуже турбує малюків і збиває їх зі шляху (світло місяця допомагає їм орієнтуватися).
  • Розчистіть пісок перед черепашкою, приберіть сміття з пляжу, якщо побачите його.
  • Намагайтесь створити щось на зразок тіні над малюком, щоб захистити його від палючого сонця вдень.
  • Не мочіть черепашку: будь-який контакт з водою може змусити її повірити в те, що вона вже в морі.
  • Не намагайтеся підняти черепашку або перенести її в море: поки черепашка біжить до моря, вона зміцнює ласти, щоб почати плавати.
  • Перші хвилини життя черепахи надзвичайно важливі: вона запам’ятовує свій перший шлях до моря, щоб, подорослішавши, повернутися сюди і побудувати власне гніздо.

Ну як, вже теж хочете на Закінтос? Залишилось потерпіти ще зовсім трошки, а поки можна в деталях спланувати вашу мандрівку, з чим ми вам залюбки допоможемо!