Агентам

Болгарія: все, що ви хотіли запитати у лижного інструктора

Давно мріяли почати кататись на лижах, але то страшно, то не зовсім зрозуміло, як взагалі почати?

Що ж, ми зробимо все можливе, щоб ви перемогли свою невпевненість і вже цього сезону змогли подолати свої перші спуски. Де? Звісно, у Болгарії! Тут безліч можливостей для катання як для затятих лижників, так і для початківців.

Нагадаємо, що Болгарія з Join UP! це:

  • Літаємо на крилах SkyUp аж до 13.03.2021! Так, польотна програма продовжена, щоб ви встигли максимально насолодитись сезоном катання.
  • Пропонуємо вам відпочинок у найбільш популярних і класних курортах Болгарії: Банско, Пампорово та Боровець.
  • Зробимо все, щоб відпочинок був для вас комфортним: наші гіди підкажуть вам, де які лижні школи, де орендувати спорядження, в якому закладі варто взяти їжу на виніс… І дадуть відповіді на будь-які інші ваші запитання.

І, звісно, ще раз про деякі правила подорожей до Болгарії зараз:

  • Готуючись до подорожі, вам потрібно буде зробити ПЛР-тест не раніше ніж за 72 години до перетину кордону.
  • Більшість закладів працює на виніс чи не працює взагалі, але для вас залишаються відкритими ресторани готелів, де ви відпочиваєте.

А тепер – до найцікавішого! Про всі аспекти катання на лижах у Болгарії, свої спостереження та лайфхаки розповідає менеджер Ski-школи Юлен, де, до речі, у сезон працює до 300 інструкторів, тож ви точно знайдете там «того самого», який допоможе вам впевнено стояти на лижах і підкорювати схили.

Янко Георгієв
Попов
менеджер Ski-школи
Юлен у Банско:

ПРО ДОСВІД

Я почав працювати лижним інструктором 1985 року. Трохи пізніше в 1990 році отримав кваліфікацію зі сноубордингу. 1987 року закінчив Вищий інститут фізичної культури. А 1990 року отримав кваліфікацію із зимових видів спорту як магістр. Також моя освіта пов’язана зі спортивним менеджментом. Я працював на всіх великих болгарських гірськолижних курортах – Вітоша, Боровець, Пампорово. З 2002 року працюю на найсучаснішому і найбільшому болгарському гірськолижному курорті міжнародного значення. З сезону 2004 року я є менеджером найбільшої в Болгарії лижної школи Юлен.

Я брав участь в організації багатьох змагань між лижними школами Болгарії. Свого часу зайняв друге і третє місця на змаганнях між лижними школами зі сноубордингу.

ПРО ГІРСЬКОЛИЖНУ БОЛГАРІЮ

Чи важлива фізична підготовка?

Це не є обов’язковим пунктом, тут більше важить бажання вчитись. Але ось розминка перед початком заняття – обов’язкова! Саме так готуються до заняття лижним спортом. І, до речі, поділюсь своїми спостереженнями – туристи з України взагалі відрізняються чудовою фізпідготовкою, тож їм зовсім не обов’язково попередньо готуватися.

Що з базового спорядження неодмінно потрібно мати кожному лижникові?

Базове спорядження – це рукавички, хороший, теплий одяг, шапка і маска. Напрокат можна брати лижі, палиці і черевики або сноуборд і черевики. Усі центри дають в оренду якісне і сучасне спорядження.

З чого починаються уроки катання на лижах?

Усе залежить від рівня катання. Для початківців – перші стопи, поворот сніжним плугом. Для тих, хто катається краще, проводимо щось на кшталт тесту на рівень катання, щоб організувати правильне заняття. Є клієнти, які хочуть опанувати техніку карвінгу, а інші бажають удосконалити свій стиль з поворотом з паралельними лижами. Звертаємо увагу на кожне бажання і досвід людини.

Скільки потрібно часу, щоб людина, яка ніколи не займалася, почала впевнено їздити?

Це дуже індивідуально. Але під час моєї довготривалої практики помітив тенденцію, що для початківців потрібно 8-10 годин занять. Тобто за 3 дні вони вже досягають вміння, якого вистачає на базові повороти.

З якого віку можна починати вчитися? Чи є особливості, що залежать від віку?

У багатьох батьків є дуже сильне бажання, щоб їхні діти почали кататися ще з дворічного віку. Але, знову ж таки з моєї практики, відповідний для початку навчання вік лежить в діапазоні 3,5 – 4 рочки. Це пов’язано з фізичними можливостями малюків, оскільки лижні черевики і лижі – для них щось нове, важке і незнайоме, та ще й, крім того, лижі ковзають. Дітлахам такого віку завжди рекомендуємо індивідуальні заняття. Для групових бажано, щоб діти були старші за 7 років.

Діти до 10-12 років краще сприймають демонстрації та ігри. А старшим вже потрібен інший підхід –  необхідно їм більше пояснювати і обговорювати техніку катання.

Чи є особливості катання на лижах у Болгарії?

Особливостей немає. Можу сказати тільки, що Банско відповідає всім вимогам і рівню гірськолижних курортів Австрії та Італії. Курорт пропонує умови найвищого рівня і для початківців, і для досвідчених лижників. А на курорті Пампорово є умови тільки для початківців. На нашому курорті Банско найбільша загальна довжина трас – близько 75 км. Тому й існує більше можливостей для тих, хто планує покататись.

Сноуборд чи лижі – що кому краще вибирати і чому?

З мого досвіду, для кожного віку правильним є свій вибір. Сноубординг зазвичай обирають спортсмени у віковому діапазоні 14-25 років, а після 35 років віддають перевагу лижам. Усе пов’язано з динамікою руху при катанні, от карвінг, наприклад, пропонує ті самі відчуття, що і на сноуборді. Після 50-річного віку всі однозначно бажають кататися на лижах. Ми не хочемо ставити вікові обмеження, і повторюсь – все залежить від бажання та наполегливості людини.

Ну що, готові нарешті спробувати стати на лижі? Тоді не втрачайте можливості, та прямо зараз вибирайте тур до Болгарії разом з Join UP!.