Агентам

Болгарія на смак: готуємо баницю разом з шеф-кухарем Cook’s Club 4*

Вивчати країну через її кухню – одне з наших улюблених занять. Адже саме так можна максимально відчути характер місця, його історію та звички місцевих мешканців. Правда ж?

Ми хочемо, щоб ви повністю поринули в атмосферу Болгарії, тому підготували для вас дещо особливе – майстер-клас з приготування баниці від шеф-кухаря готелю Cook’s Club 4* Валентина Гєнчєва.

КУЛІНАРІЯ – СПРАВА ЖИТТЯ

Для початку ми познайомимо вас з Валентином, адже його історія дуже цікава! Неймовірно харизматичний шеф-кухар у Cook’s Club 4* працює в готелі перший рік, але професійно готує вже 38 років і дуже творчо підходить до приготування навіть найпростіших страв, які ви зможете оцінити під час відпочинку у готелі. Валентин закінчив спеціалізований технікум, потім проходив стажування у Швейцарії в Женеві. У його родині всі кухарі – мати, батько, два брати. Він сам з дитинства вчився готувати і вже тоді точно знав, що хоче займатися саме кулінарією. Тож знайомтесь, надихайтесь і вчіться готувати найпопулярнішу болгарську страву разом з ним.

Валентин
Гєнчєв
шеф-кухар
готелю Cook’s Club 4*

Усе моє життя пов’язане з кулінарією. Коли я записався до школи кухарів, мій батько схопився за голову. Він сказав: «Дурню, що ти робиш? Це не та професія. Стань лікарем чи інженером. А кулінарія – дуже важка справа».

Але я з ним не погодився, бо до цієї справи мене тягнуло завжди: в дитинстві я майже не бував удома – йшов до школи, а звідти – до ресторану, де працювали мої батьки. Там я змалечку спостерігав, як роблять супи, інші страви, а готувати почав відтоді як вчився в четвертому чи п’ятому класі. Спочатку я копіював страви, що їх готували моя мама та бабуся. І це було дуже важливо – вивчати наші традиції.

СМАК БОЛГАРІЇ

Для мене кухня Болгарії – це дуже особлива історія, яка розповідає і про нашу країну, і про традиції, і про життя кожної родини. Наприклад, ми жили в горах – у місті Смолян у Родопах біля Пампорово. І тут є своя специфіка – у нас на свята готують баранину, адже раніше у кожної родини було 100-200, а то й 1000 овець. Від цих місць уже недалеко до Греції, і колись давно взимку всі стада овець переганяли туди, оскільки там тепліше. А влітку вони поверталися і паслися вже у нас. Тож страви з молока та баранини для нас – звична справа. Як я раджу їсти баранину? Найкраще вона смакує холодною і з медом, називається це чеверме. У нас кажуть, що той, хто їсть цю страву – житиме до ста років.

А ще один секрет кухні регіону, звідки я родом – це страви з борошна. Адже в них потрібно вкладати особливу любов, енергію. У нас готують хліб, баниці, зранку ми робимо страви зі смаженого тіста, які тут називають мікіце. Смажимо тісто, і виходить щось подібне до френч-тосту. Але насправді це не френч-тост, а суто болгарська страва.

І, звісно, овочі. Ми використовуємо їх ну дуже багато! Перше, що раджу скуштувати в Болгарії – «Шопська салата». Це традиційний салат в усіх регіонах країни. Туди входять бринза, цибуля, помідори, огірки.

Ще один наш хіт – особливий суп, у нас його називають чорба. Це густий суп, в якому є все – м’ясо, картопля, інші овочі.

У нашій кухні використовується дуже багато картоплі. Є навіть популярна страва потатнік, така собі баниця з картоплі.

З солодкого ми готуємо баклаву. А ще дуже часто робимо крем-карамель – це також національна страва.

У нас багато молока, у кожному домі є корова, тому такими популярними є сири, йогурти.

БАНИЦЯ – ВІЗИТІВКА БОЛГАРСЬКОЇ КУХНІ

Баницю в Болгарії готують майже щодня, здебільшого на сніданок. Хоча цілком можна і на обід чи вечерю – ідеально з кислим молоком. Чому вона така популярна? Бо вона дуже ситна і смачна.

У кожному регіоні нашої країни є своя баниця – часто вона солона, але буває й солодка, а інколи її готують, наприклад, з рисом. Баниця з рисом поширена в Родопських горах. До її складу входять рис, яйця та бринза. Для неї не роблять багато шарів тіста – лише два коржі, але товстіші. А ще є баниця зі щавлем. Її роблять у регіоні на кордоні з Туреччиною. У північній частині Болгарії можуть приготувати із зеленою цибулею, а ще з кислою капустою. Тобто в кожному районі існує свій нюанс. Ми ж будемо готувати класичний варіант.

ГОТУЄМО БАНИЦЮ РАЗОМ

Що потрібно для приготування?

Борошно пшеничне – 400 г
Трошки солі (як вам до смаку)
Тепла вода – 0,5-1 склянки
Кисле молоко – 0,5 л
Яйця – 5 штук
Бринза овеча – 1 кг
Розпушувач – столова ложка
Олія соняшникова – 2 столові ложки

А ось і рецепт!

Спочатку робимо тісто:

  1. Насипаємо просіяне борошно, кладемо трошки солі, а потім повільно вливаємо теплу воду, додаємо розпушувач, і розмішуємо, аби замісити тісто. Воно має бути таким, щоб ви могли його розкачати на столі.
  2. Сиплемо ще борошна на стіл і викладаємо на нього тісто з миски.
  3. Розкачуємо тісто качалкою (до речі, у Болгарії вона називається «точілка») дуже тонко – до кількох міліметрів.
  4. Розбризкуємо на тісто олію.

А тепер – найцікавіше: ми переходимо до начинки:

  1. На розкатане тісто викладіть шар тертої бринзи. Краще брати овечу, але можна і коров’ячу.
  2. Налийте рівномірно на бринзу шар кислого молока з грудками (можна замінити свіжим молоком).
  3. Збийте в окремій мисці яйця і додайте ще один шар зверху на тісто.

І найважливіша частина – формуємо баницю:

  1. Тісто обережно скручуйте разом з начинкою у «ковбаску», а потім викладайте на дечко, загортаючи по колу – як квіточку.
  2. Далі баницю потрібно намастити збитим яйцем і поставити в духовку на 45 хвилин за температури 180 градусів.
  3. Після того, як дістанете баницю з духовки, її потрібно трохи полити холодною водою. Потім накриваємо серветкою. І 15-20 хвилин не чіпаємо – у цей час баниця росте.

Ось і все. Смачного!

Упевнені, що спробувавши один раз, ви будете готувати баницю вдома ну дуже часто, і вона стане однією з улюблених родинних страв. А ось і відео з майстер-класу, щоб готувати було простіше.

Або ж є ще простіший рецепт – просто прямо зараз бронюйте тур до Болгарії у готель Cook’s Club 4* і насолоджуйтесь баницею та іншими стравами від Валентина.