Агентам

Кухня

Національна кухня Кіпру – це своєрідна суміш середземноморських і східних кулінарних традицій, а також англійської кухні. Примітною особливістю кіпрської кухні є особлива увага до супів. Дуже типовим представником кіпрських супів можна назвати страву з яєчних жовтків, лимонного соку, зелені і приправ. Крім цього супу, популярні курячий, пасльоновий, сочевичний супи, а також суп-локшина.

На Кіпрі до їжі ставляться з великою повагою і захопленням. Кулінарія – це невід’ємна частина місцевої культури.

Радимо скуштувати національну страву «мезе». Це навіть не окрема страва, і не цілий обід – це комплекс страв (близько 20), свого роду візитна картка ресторану. Точного переліку страв, які має охоплювати «мезе» не існує. Проте з деякою часткою впевненості можна стверджувати, що туди, швидше за все, увійде «дзадзикі» (салат з огірків з часником і йогуртом), «меліндзаносалата» (салат з баклажанів зі спеціями), «тарамосалата» (мус з перетертої рибної ікри з додаванням оливкової олії), «хуммі компаністі» (мус з жовтого гороху з оливковою олією та петрушкою), а також грецький салат (свіжі помідори, огірки, маслини, зелень, бринза). «Мезе» замовляється мінімум на 2-х осіб і в середньому коштує 791 UAH – 1023 UAH на людину. Напої замовляються додатково.

На Кіпрі однаково смачно готують і рибу, і м’ясо – це вже вам вибирати, що більше подобається. Риба і морепродукти здебільшого виловлюються місцевими рибалками в Середземному морі, і дуже рідко в ресторанах використовуються заморожені продукти.

І м’ясо тут теж своє – худоба вирощується на фермах, тому в ресторанах завжди використовується свіже охолоджене м’ясо.

М’ясне «мезе» – це просто райська насолода для любителів м’яса. Якщо ви замовили в таверні м’ясне «мезе», то вам принесуть свинину, яловичину, баранину і навіть маленьких пташок. Все це буде приготовлено по-різному, але в національній манері. Тут дуже люблять готувати на грилі або в печі. Крім цього, на столі будуть усілякі соуси, хліб і салат. Середня вартість на людину – 698 UAH – 930 UAH.

Кіпрські солодощі – дуже ситні: рисова каша з корицею різогало, халва з манної крупи і горіхів, а також всі види східних ласощів від лукума до пахлави.

Вина зазвичай – солодкі. Головний алкогольний бренд – «Коммандарія», один з найстаріших у світі – це вино почали виробляти лицарі ордена госпітальєрів в XIII столітті. А взагалі таке густе десертне вино робили на Кіпрі ще 3 тисячі років тому.

Треба зазначити, що на Кіпрі до їжі ставляться з великою повагою і захопленням. Кулінарія – це невід’ємна частина місцевої культури. Їдять тут із задоволенням і багато. Мало їсти тут не заведено, тому й порції в ресторанах великі і щедрі, будьте до цього готові.

кипр-sm-173-long-desert-min

Національні страви

Серед інших страв, які ви знайдете в меню будь-якого ресторану: сувлаки або сувла – це такий шашлик. Сувлакі – маленькі шматочки м’яса, а сувла – великі. Луканіка – це дуже смачні сосиски. Долма – м’ясо з рисом, загорнуте в виноградне листя. Мусака – запіканка з баклажанами, м’ясним фаршем, цукіні і соусом бешамель під сиром. Клефтіко – це баранина, запечена в печі. Гірос дуже схожий на знайому нам шаурму. Це будь-яке м’ясо, приготоване на спеціальному обладнанні, нарізане тонкими шматочками, загорнуте в піту з салатом, картоплею-фрі і соусом дзадзикі. Дуже люблять тут готувати каламарі – це кільця кальмарів у фритюрі.

Дуже часто в меню можна зустріти сир халумі. Цей сир з козячого молока – дуже смачна річ, особливо якщо підсмажити його на грилі.

Соуси до страв

Як вже було сказано, до всіх страв кіпрської кухні подають кілька соусів. Найзнаменитіший з них – дзадзикі. Дзадзикі готується з йогурту, дрібно натертих солоних огірків, м’яти і часнику.

Кіпрська кухня – найщедріша у Середземномор’ї

Ще один соус – тарамосалата. Це соус яскраво-рожевого кольору з трохи вираженим рибним присмаком, оскільки готується з ікрою минтая, картопляним пюре та оливковою олією.

Хумус – це соус на любителя, готується він з горохового пюре, часнику, лимонного соку з оливковою олією. Соус тахіні – це кунжутне насіння з лимонним соком, дуже густий.

На будь-якому столі ви знайдете і оливки. Зелені або чорні, зі спеціями і оливковою олією – без оливок вечеря не обходиться.

Алкогольні напої на Кіпрі

Кіпр славиться своїми винами з місцевого заводу «Keo». Найпопулярніше і найсмачніше біле вино називається «Thisby», воно має фруктово-квітковий смак. «St.Pantelemon» також біле вино, напівсолодке. Популярне вино «Arsinoe» – біле напівсухе.

З червоних вин найпопулярніші – «Amathus», «Othello».

Найзнаменитіше вино Кіпру – це «Коммандарія». Солодке, кріплене червоне десертне вино вважається одним з найстаріших вин у світі. Його почали виготовляти лицарі-іоанніти, які оселилися на острові в районі Колоссі, недалеко від Лімасола. Перша згадка про «Коммандарію» датується 1191 роком.

Кіпрська горілка – зиванія

Побувати на Кіпрі і не скуштувати «вогняну воду» – просто злочин! Вона схожа на виноградну горілку, оскільки виготовляється методом дистиляції продукту бродіння виноградної мезги. Дуже м’яка, добре п’ється і швидко зігріває. Традиційно зиванія повинна мати міцність 49 градусів, але в магазинах такої майже не знайти. Зазвичай продається зиванія, міцність якої 45-47 градусів. Ліцензія на виготовлення справжньої зизанії належить монастирю Кіккос. Якщо поїхати в гори Тродоса, то в магазині при монастирі Кіккос можна придбати зиванію 49 градусів і навіть червону зиванію!

З міцних напоїв також популярне узо – анісова горілка, що має міцність 40 градусів.

Для любителів пива острів пропонує місцеве пиво заводу KEO або LEON. Друге відрізняється м’яким смаком.

Коли піднімаєте келих з алкогольним напоєм на застіллі, необхідно сказати: «Ямас». Це щось на кшталт тосту. Перекладається «за нас» або «на здоров’я».

Десерти

Після рибного «мезе» дуже приємно випити чорного чаю з цукатами. Цукати місцевого виробництва робляться із зелених волоських горіхів, кавунових або динячих корок, апельсинових кірок. Цукати подаються у власному сиропі на блюдці, а їдять їх виделкою і ножем.

Пахлава на кіпрському застіллі

З солодощів ви на Кіпрі знайдете «лукум», мигдаль в патоці, пахлаву – листкове тісто просочене сиропом, з горіхами. Дуже смачна і кіпрська випічка.

До десертів зазвичай замовляють чай або кіпрську каву. Кіпрська кава або, як її ще називають метріо, є завершення трапези. Готується вона в турці, кип’ятиться кілька разів і подається в маленьких чашках зі склянкою води. Пити її треба маленькими ковтками. Ніяких спецій в кіпрську каву не додають, хіба що цукор за бажання.

У всіх ресторанах до рахунку додаються 10% податку за обслуговування, 3% податку Кіпрської організації з туризму та 15% ПДВ.

Сир

У кіпрській кухні дуже важливе місце займають сири: солона фета вживається в салатах, халлумі часто готується на грилі, і амарі – м’який негострий сир на кшталт рікоти – використовується в солодких і пряних стравах.

Смачного або калі орексі!

сыр