Агентам

Який характер у Батумі?

Кожне місто – як людина. Зі своїм характером, настроєм, звичками, минулим, спогадами та мріями. Ну бо як інакше пояснити те, що кожнісіньке місто ми сприймаємо зовсім інакше?

З якимись у нас одразу відбувається хімія, і ми готові приїздити сюди знову і знову. З якимись потрібно більше часу, щоб стати хорошими друзями, а з деякими дружити ну ніяк не виходить. Правда ж? Тож сьогодні у нас важливе і приємне завдання – краще познайомитись з Батумі та зрозуміти характер цього дивовижного міста. Упевнені – Батумі стане вашим найкращим другом!

Трошки фактів

  • Батумі – це столиця і серце Аджарії, економічний і культурний центр регіону. Тож готуйтесь, ми  впевнені, що на вас тут чекає багато цікавих відкриттів – як щодо самого Батумі, так і щодо Грузії загалом.
  • З великого порту міста курсують кораблі з місцевими товарами – нафтопродуктами, цитрусовими, чаєм, консервами. Можливо, ті лимони, що лежать зараз у вас в холодильнику, припливли саме з Батумі.
  • Це досить молоде місто, але при цьому воно має свій неповторний колорит: через те, що воно розташоване майже на кордоні з Туреччиною, тут добряче перемішалися різні культури. Наприклад, якщо говорити про релігію, то в Батумі 58% населення – мусульмани, 35,4% – християни. Звісно, це відобразилось і в архітектурі, і в місцевих стравах, і в загальній атмосфері.

Прогуляємось?     

Гуляти Батумі – це  pure pleasure. Спочатку зачаруватись старим містом – з його цікавими будиночками, звивистими вуличками і особливим ритмом життя. А потім – пройтися набережною, яку не так давно відреставрували та осучаснили, додавши круті скульптури, велодоріжки, багато лавочок, сидячи на яких, так приємно дивитись на останні промінчики сонця, що заходить у море… Ну краса ж!

Анастасія Ляхоцька
керівник напрямку Грузія:

Батумі – дивовижне місто, яке я люблю з багатьох причин.

«По-перше, тут намішано багато і з грузинської і з турецької культури, що створює неповторний мікс. У самому місті є де погуляти – наприклад, я обожнюю стару частину міста, де зосереджені будівлі початку 20-го століття – з цікавими будиночками та вузенькими вуличками, на яких навряд розминуться два автомобілі. Звісно, я теж фанат місцевої набережної і навіть боюсь уявити, скільки фото тут зробила – певно тисячі! А ще Батумі – ідеальне місце для відпочинку, адже від нього рукою подати до гір,  водоспадів,  стрімких річок. Ось так легко можна поєднати спокійний міський відпочинок з активним відпочинком на природі. Ідеально, правда?»

Our Choice

А як щодо прогулянки містом на велосипеді? Організувати це дуже просто, адже в Батумі є сервіс оренди велосипедів і велика кількість велодоріжок. Як це зробити?

  • Велосипед ви зможете взяти в оренду за спеціальною карткою, яку можна придбати в інфоцентрі.
  • Щоб отримати картку, вам потрібні гроші та паспорт.
  • Ціна однієї години прокату – 2 ларі, оплата нараховується кожні 15 хвилин по 50 тетрі.
  • Коли ви віддаєте велосипед, автомат визначає залишок на вашому рахунку.

Must visit

Батумський ботанічний сад Башта Алфавіт
Мачахельска ущелина Канатна дорога Арго
Міст цариці Тамари Гора Самеба
Колесо огляду

Nota Bene

Таксі через будь-який додаток по місту – в межах 2-3 ларі (1-1,2 $).
Радимо скачати додаток Bolt, щоб легко користуватись таксі.
Вартість хачапурі: маленький коштуватиме 6,50 ларі, великий – 9 ларі.
Вартість порції хінкалі: 0,80 ларі за штуку або 5 штук за 4 ларі.

Рекомендуємо готелі:

  • Aqualand Hotel 4*
  • Dolphin Hotel 3*
  • Era Palace 4*
  • Hotel Sanapiro 4*
  • Hotel Tsereteli Palace 4*
  • Marani Hotel 3*

Обід по-батумськи

Ми вибрали два вас кілька наших улюблених місць, де неодмінно варто пообідати, щоб оцінити місцеву кухню і назавжди закохатись у Батумі.

Хачапурня Laguna. Від цього місця так і віє історією та традиціями, адже вже майже 25 років тут роблять хачапурі за особливим сімейним рецептом. Що варто спробувати? Аджарські хачапурі, звісно! Тут вони – в топі, за день в цьому маленькому закладі їх готують та продають більше 400 порцій! Обов’язково також спробуйте ще один місцевий хіт  та фірмову страву – хачапурі з копченим сиром. Смакота!

Де знайти: 18 Zurab Gorgiladze St

Хінкальня Kiziki. Це один з перших закладів Батумі, який спеціалізується на хінкалі. І вони тут дійсно варті уваги! Радимо спробувати хінкалі з грибами, картоплею та сиром, ну і, звісно, традиційні – з м’ясом та зеленню.

Де знайти: Melikishvili St., 24

Ресторан Shemoikhede Genatsvale. Один з культових закладів Батумі, де завжди людно та шумно. Тож якщо хочете велику порцію місцевої атмосфери – вам сюди! Тут чудові страви грузинської кухні і трошки звичної нам європейської.

Де знайти: 8 Noe Zhordania St

Ресторан Sachashnike. Ось де варто замовляти продумано, а не все одразу – тому що порції тут не просто великі, а величезні! Тож сміливо можете замовити одну на двох. У ресторані готують і місцеві страви, і  страви інших кухонь, але роблять це на грузинський манер – отже, готуйтесь до цікавих та смачних інтерпретацій!

Де знайти: 78 Zurab Gorgiladze St.

Кафе Retro. Ще одне культове місце, яке обожнюють як туристи, так і місцеві. Це ідеальна локація для сніданків – чашечка грузинського чаю з лимоном та гарячий, щойно приготований хачапурі. Який візьмете – аджарський чи імеретинський?

Де знайти: 54/62 Zurab Gorgiladze St.

Цікаво знати

  • Традиційно аджарські хачапурі пеклися тільки вранці, а після полудня всі хачапурні були вже закриті.

Уже зовсім скоро ми знову почнемо подорожувати, тож чому б прямо зараз не запланувати мандрівку до Батумі разом з Join UP!? Тим паче що ми вже все для вас продумали, а вам залишилось тільки визначитись з готелем та екскурсіями.