Агентам

Як це взагалі – жити в ОАЕ?

Розповідає

Інна Русецька

30 років, офіс-менеджер в рекрутинговій компанії

Живе в ОАЕ 5 років

Як все почалось

Після закінчення університету ім. Т. Г. Шевченка я хотіла поїхати за кордон, щоб отримати досвід роботи в іншій країні. Перша пропозиція, яку отримала, була з Дубая – робота в готелі. Я нітрохи не вагалася та одразу погодилась.

Я взагалі нічого не знала про цю країну, окрім декількох загальновідомих фактів. Знала, що це мусульманська країна, що тут живуть заможні люди і що ОАЕ розвивається дуже швидкими темпами. Це все. Між моєю першою співбесідою та фактичним переїздом було всього два місяці, і за цей час я нічого не дізнавалась та не шукала в Інтернеті. Я вирішила, що для мене буде найкраще, якщо я все побачу на власні очі та зроблю свої висновки.

Перше враження

Я приїхала в липні – саме на рамадан. Було дуже спекотно. Житло, яке мені надали, розташовувалося далеко від центру міста. Щоб потрапити в магазин, треба було проходити повз labor camp (місце, де живуть люди з Індії, Пакистану, Бангладеш – в основному, це звичайні робітники, які працюють на будівництві та фабриках). У магазині теж були тільки чоловіки і всі у своєму національному одязі. Мені було дуже незвично в такому місці. Звичайно, Дубай я уявляла зовсім не так, бо вважала, що все тут «luxury».

Також я думала, що, імовірно, це країна з дуже суворими звичаями – наприклад, треба притримуватись суворого дрес-коду, але виявилося, що всі тут дуже відкриті, одягай що хочеш і почувайся вільно.

Взагалі, спочатку я очікувала набагато більшого, і досвід приходив поступово, не зразу. Я вважаю, що в будь-якому місці може сподобатися, коли поруч є люди, з якими можна розділити свої емоції і досвід. З часом і мені почав подобатися Дубай.

Улюблені місця

В Дубаї майже кожен місяць відкриваються нові об’єкти, є куди піти погуляти, спробувати щось нове. Пам’ятаю, коли я тільки приїхала, на мене справили враження дві речі – це фонтани (я була в Лас-Вегасі і просто закохалася в фонтани, завжди хотіла повернутися, щоб побачити їх ще раз. А в Дубаї і фонтани набагато більші, набагато красивіші, тож я була дуже захоплена. І друге – це район Marina саме ввечері. Тут дуже багато хмарочосів і всі вони світяться, височенні, різноманітних форм, стоять на воді. Це все шалено вражає!

Про життя в Дубаї

Чим відрізняється ОАЕ?

  • Усе набагато дорожче, ніж у нас вдома, до цього треба бути готовим. На мою думку, тут погано розвинений громадський транспорт, треба розуміти, що доведеться витрачатися на таксі, щоб доїхати до пляжу, наприклад.
  • Тут рано темнішає – наприклад в грудні о 17:30 вже темно, а влітку – приблизно о 19:00.
  • Тут живуть люди з усіх куточків світу. Дуже багато індійців, пакистанців, філіппінців. Якщо ви думаєте, що коли приїдете в Дубай, скрізь будете бачити місцевих арабів, то помиляєтеся – їх тут не так багато, і зустріти їх можна в основному в торгових центрах – місцеві леді дуже полюбляють шопінг.

Про їжу

У Дубаї багато ліванських ресторанів, і кухня цієї країни дуже популярна.

Раджу спробувати кожному:

  • салат «Фаттуш»;
  • закуски хуммус та муттабаль;
  • будь-які кебаби (всі дуже смачні);
  • баранячі відбивні на кісточці;
  • на сніданок пропоную спробувати фуль медамес.

У місті багато різноманітних ресторанів, про які можна дізнатися на сайті zomato. Також популярна доставка – їжу ви можете замовити в zomato, uber eats.

А якщо ж ви хочете провести незабутній вечір у дорогому ресторані, пропоную звернути увагу на п’ятизіркові готелі. Кожен готель може пишатися вишуканим рестораном.

Як вивчати Дубай

Пропоную спочатку взяти автобусний тур Big Bus Tour – таким чином ви будете мати загальне уявлення про місто і місця, які б хотіли дослідити ретельніше. Потім я б радила поїхати в Dubai Mall, щоб самому упевнитися, що це найбільший торговий центр у світі. Якщо є бажання, можна піднятися на оглядовий майданчик Бурдж-Халіфи. З шостої години вечора кожні півгодини грають фонтани, це не можна пропустити!

Заїдьте на Марину та JBR, Blue Waters Island, Palm Jumeirah. Тут теж є багато чого цікавого. На Марині варто побувати ввечері, тому що пейзаж має чудовий вигляд у темряві. На JBR можна піти вдень – там є пляж, дуже багато кафе. Нещодавно відкрився Blue Waters Project, туди можна дістатися пішки з JBR через пішохідний міст, там, до речі, будується оглядове колесо. Можна поїхати в аквапарк в готелі Atlantis.

Якщо цікавить пляж, їдьте на La Mer. Це одне з моїх улюблених місць – тут дуже красиво, багато кафе, є міні-аквапарк. Ще мені подобається Madinat Jumeirah. Тут можна проїхатися на човні під назвою «абра» каналами і зробити неймовірні фото на фоні Бурдж-ель-Арабу.

Інші місця які я раджу побачити: Dubai Garden Glow, Global Village, Miracle Garden, Dubai Frame, Dubai Safari. А тим, хто полюбляє шалені пригоди, я раджу Dubai Parks and Resorts, особливо – MotionGate та Bollywood Parks. Це парки розваг по типу Діснейленду. Ще є закритий парк IMG Worlds.

Місцеві особливості, за які я люблю Дубай

  • Ladies Night. Такого у нас точно немає. В Дубаї ця система дуже популярна, можна ходити кожен день в різні місця. Це чудова нагода для дівчат добре провести час, ще й безкоштовно. Просто за те, що ви завітаєте до закладу, вас пригостять трьома безкоштовними коктейлями або безлімітними напоями, деякі заклади пригощають смачними закусками. Якщо подорожуєте з подругами – введіть в пошук «ladies night dubai» та отримайте безліч варіантів на вибір.
  • Спорт вдома. У всіх нових багатоповерхівках є дуже добре обладнаний спортзал та відкритий басейн. Це дуже зручно. Люди мають можливість ходити в зал та басейн щодня, тому що не треба кудись далеко їхати та планувати.
  • Бранчі. Тут люди люблять піти на бранч у вихідні, щоб порозважатися та смачно поїсти.

Дива Дубая

У мене склалося враження, що Емірати змагаються за всі звання у категоріях «найвищий», «найбільший» та «ультрасучасний». І тут, звісно, неможливо не згадати Burj Khalifa, Dubai Mall, Palm Jumeirah.

А ще, Дубай – «місто золота», де навчилися готувати золоту каву, солодощі, бургери і навіть запікати сібас в 23-каратному золоті.

Nota Bene

  • Таксі. Поїздка – мінімум 12 дирхамів (3,3$)
  • Чашка кави. В Starbucks чашка американо – 13,50 (3,7$), лате та капучіно по 15,75 (4,3$).
  • Похід в нічний клуб – безкоштовно.
  • Золоті прикраси. Усе залежить від бренду. Якщо ви на Gold Souk, можна торгуватися. У січні та липні сезон знижок, можна купити золоті прикраси та коштовне каміння зі знижками.
  • Пообідати в ресторані  – 50 дирхамів (13,6$) і більше. Місцеві користуються мобільним додатком Entertainer, за допомогою якого можна в багатьох кафе і ресторанах замовити одну страву, а другу отримати безкоштовно.
  • Метро – 3 (0,8$), 5 (1,35$) або 7,50 дирхамів (2$).
  • Курс: 1 USD = 3,68 AED

ПІДБІР ТУРУ