Агентам

Внутрішній туризм зростає, але до відновлення галузі ще далеко — аналітика Join UP!

У жовтні 2022 року тури Україною забронювали майже вдвічі більше людей, аніж за аналогічний період попереднього року. Такі дані на основі власної статистики наводить український туроператор Join UP!. Утім, попит на внутрішній туризм лише частково компенсує загальне падіння — туристична індустрія все ще залишається в складній ситуації, а зимовий сезон 2022/23 стане випробуванням для галузі.

«Закриття авіапростору через війну, окупація частини території України, руйнування туристичної інфраструктури та загальна економічна ситуація суттєво вплинули на індустрію. Щоправда, бажання подорожувати та нагальна потреба відпочити залишаються. Жінки з дітьми продовжують їздити за кордон. Усередині країни також відпочивають все більше громадян — Україна знову повернулась до ТОП-10 найпопулярніших напрямів. І на зимові місяці ми вже бачимо зростання попиту приблизно в два рази відносно минулорічного сезону», — коментує Сергій Кириченко, менеджер з розвитку Схiдної Европи Join UP!.

ТОП-10 найпопулярніших країн подорожей для українців 

У структурі продажів туроператора серед турів Україною наразі переважають санаторні — 44,4% замовлень у жовтні 2022 року відносяться саме до цієї категорії. На другому місці — поїздки в Карпати (29%) заради ретриту й оздоровлення. Треті за популярністю — гірськолижні напрями (19,5%), але з тенденцією до зростання в зимовий період. Також українці купують тури до санаторіїв на морському узбережжі, автобусні подорожі країною, обирають міський туризм і спеціалізований дитячий відпочинок.


Щодо зовнішніх напрямів, то туроператори продовжують організовувати авіатури з найближчих до України аеропортів, а також автобусні — з відправленням зі столиці та деяких обласних центрів. Полетіти в зимовому сезоні 2022/23 можна в ОАЕ, Танзанію та Мальдіви з Кракова (Польща) чи Бухареста (Румунія); в Єгипет з Жешува (Польща) чи Кишинева (Молдова). До двох останніх аеропортів для зручності туристів наразі пропонують трансфери з України. Автобусні тури відправляються до Туреччини та Чехії.
Серед нових тенденцій на ринку — активно набирають попит подорожі до країн, які не видають туристичні візи громадянам рф. Наразі перелік таких країн включає Бельгію, Данію, Естонію, Латвію, Литву, Нідерланди, Словаччину та Чехію.

Продовжує звужуватись горизонт планування подорожі — цей процес почався ще за часів пандемії коронавірусу. Якщо до 2020 року українці планували поїздки завчасно: від 30 днів до року, то надалі цей час постійно скорочувався. Наразі в галузі фіксують зміну попиту — туристи бронюють тури буквально в останню мить, або з не дуже глибоким плануванням.

Сергій
Кириченко
менеджер з розвитку Схiдної Европи
Join UP!

Туристичний сектор вимушений змінюватись — зовнішні фактори занадто сильні, щоб не звертати на них уваги. Та все ж галузь адаптується й пропонує нові напрями й маршрути: вильоти з найближчих країн із трансфером до аеропортів, або ж автобусні тури до улюблених курортів. Ми також реагуємо й на падіння середнього чеку — пропонуємо більше економічних варіантів, але з високим рівнем обслуговування й комфорту. Попри все подорож має бути пригодою, яка залишає приємні спогади. Крім того, те, що українці продовжують подорожувати, підтримує туристичну галузь та дає змогу зберегти індустрію загалом.

Більше інформації за посиланням.