Агентам

Вино і Грузія

Важко уявити Грузію без вина. Якби Грузія була людиною, то вино для неї було б – як серце, без якого неможливе життя – гаряче, сильне та палке.

Грузія визнана країною, де вперше почали робити вино – ще кілька тисяч років тому. Тому просто неможливо приїхати до Грузії і не випити пляшечку вина в хорошій компанії та в закладі з красивим краєвидом.

Home where the wine is

Грузія зараз змінюється стрімкими темпами і все більше переймає всесвітні тренди. Тільки Тбілісі чого вартує! Тут ледь не щотижня відкриваються нові бари, клуби, відбуваються виступи всесвітньовідомих музикантів. Ну як тут встояти? А щоб ви довго не шукали перевірені і дійсно атмосферні заклади з хорошим вином, ми склали для вас невеличкий, але дуже цікавий список місць у Тбілісі.


Збережіть собі!

  • g.Vino. Новий сучасний заклад, що зачаровує своїм дизайном. Тут ви знайдете звичні страви грузинської кухні, але у зовсім іншому виконанні, що додає знайомим смакам новизни. Стосовно вина, то тут на вас чекають чудові варіанти від місцевих виробників. Особливо радимо спробувати Lagvinari, Gotsa, Nika and Vita Vinea.
    Адреса: 6 Erekle II St
  • 8000 Vintages. Цей винний бутик підкорить вас раз і назавжди. Тисячі пляшок вина, уважний персонал, який професійно проконсультує і допоможе визначитись, чудові закуски та ну просто неперевершене місце для тих, хто любить інстаграмні фото.
    Адреса: 26 Sulkhan Tsintsadze St
  • Amber Bar. В цьому затишному закладі на вас чекають відбірні натуральні вина, які роблять невеликі сімейні компанії. Тут ви знайдете більше 100 різних видів грузинських вин, прекрасні закуски, що ідеально поєднуються з місцевими напоями – брускетту, сациві з баклажанами, курку з чорносливом і гранатовим соусом… ммм!
    Адреса: 49 David Agmashenebeli St
  • Easy Wine. Ще один заклад, що має всі шанси стати улюбленим. Тут ви зможете скуштувати 280 видів вина з будь-яких куточків Грузії і познайомитись з продукцією невеликих винних погребів і великих виноробних компаній. Тож просто обирайте вино та насолоджуйтесь затишною атмосферою.
    Адреса: 7 Bambis Rigi St
  • Sirajkhana. Саме це слово вже дуже промовисте, адже Sirajkhana означає «винний дім». Це сучасний винний ресторан, де вам запропонують фірмову кухню, на яку шеф-кухаря надихнула суміш двох різних культур, що повертає нас до минулого, коли перська гастрономія вплинула на грузинську. Sirajkhana є місцем, де можна знайти оригінальні страви та чудові грузинські та міжнародні сорти вин.
    Адреса: 8/10 Vakhtang Orbeliani St
  • Vinoground. Заклад розміщено у старому льосі в цоколі історичного будинку, що приваблює цегляною кладкою, якою славляться підвали Тбілісі. Тут зібрана колекція з понад 50 видів рідкісних авторських вин мануфактурного виробництва з приватних винарень.
    Адреса: 34Kote Apkhazi St

Найпопулярніші вина Грузії:

Цинандалі. Певно, найпоширеніший сорт вина в Грузії. Це біле сухе вино, на смак дуже легке і приємне.
Кіндзмараулі. Його неодмінно варто спробувати всім, хто полюбляє червоне напівсолодке вино.
Ахашені. Ще одне смачне червоне напівсолодке вино, що готують з винограду сорту Сапераві.
Сапераві. Ну хто його не куштував? Адже його роблять майже всі грузинські винороби. Це вино має приємний смак і невеличку терпкість.
Мукузані. Чудове червоне сухе вино з фруктовим ароматом.
Хванчкара. Дуже хороше напівсолодке вино.

Останній тренд в Грузії – помаранчеве вино.

Радимо звернути увагу на вина, які високо оцінили в різноманітних рейтингах справжні поціновувачі цього вишуканого напою – Tbilvino Qvevris 2011 та Tsolikouri – Ramaz Nikoladze, 2013.

Що таке «помаранчеве вино»? Це вино, що створюється за дуже старою технологією. Його роблять з білого вина та на тривалий час залишають настоюватись на мезга – суміші розчавлених ягід винограду. Саме так воно набуває свого особливого кольору і насиченого аромату.

А ви знали, що:

  • ЮНЕСКО додала метод стародавнього традиційного грузинського виноробства з використанням глиняних глечиків квеврі в списки Нематеріальної культурної спадщини.
  • Вино з Грузії поставляється в 40 країн світу.
  • Грузинське виноробство потрапило в книгу рекордів Гіннеса як найстаріше у світі.
  • Вино з Грузії потрапило в книгу рекордів Гіннеса. Раніше вчені знайшли докази, що виноробством на території цієї країни займалися ще понад 8 тисяч років тому.
  • В Грузії росте близько 500 сортів винограду, близько 80 з них використовують для виробництва вина.
  • Довгожителі регіону Кахетії кажуть, що секрет їхнього здоров’я полягає в щоденному вживанні не більше 50 грамів вина.

Натія Тсулая

керівник приймаючої сторони Georgia travel and tours

Багато хто вважає, що варто відкрити в Грузії будь-який кран – і потече ідеальне вино.

«Але повірте на слово, що це не так. Хороше вино треба наполегливо і довго шукати. Як і де шукати? Рекомендую універсальний прийом: зайдіть в будь-який невеликий міні-маркет в Грузії і знайдіть стійку з вином. Запам’ятайте чи запишіть виробників вин, які там представлені. Так от це те вино, заради якого не їдуть в Грузію. Продукція фірм «Бадагоні», «Теліані-Веллі», «Хареби», яке-небудь «Old Tbilisi» і їм подібне – так, це вино, але не те, заради якого варто було їхати в Грузію. Такого і в Україні, і в Молдові, і в Білорусі вистачає.

Гарне вино живе або в фірмовому магазині «Марані», або в іншому спеціалізованому, фірмовому винному магазині. Перший продає тільки своє власне вино, другий – будь-яке.

Скільки ж коштує грузинське вино в Грузії? Яке вино дешеве, а яке дороге? Є три фактори, що впливають на ціноутворення. Перший – це сорт вина. Другий – це виробник: вино буває заводське або фермерське. Третій – це витримка, тобто, вино дорожчає з кожним роком витримки. Найпоширеніше «Сапераві» може коштувати від 20 ларі і до 300 ларі. Чим більше витримка вина, тим воно дорожче.


Корисно розрізняти три приблизні категорії цін на пляшкові вина:

  • Дешеві вина, від яких не варто очікувати чогось особливого.
  • Вина середньої категорії. Ці вина можна пити і пригощати ними. Це, скажімо, вина на кожен день до столу.
  • І дуже хороші вина, які можна везти з Грузії як подарунок, як сувенір. І зустріч з таким вином для поціновувача і любителя вин – ціла подія в житті.

Відразу звертаю вашу увагу: пляшкові вина за 4, 5 або 6 ларі навіть непристойно купувати. Та й, до речі, небезпечно. Вина там точно немає або мізерно мало. А щоб вибрати гарне якісне вино, все-таки радимо звернутися до перевірених професіоналів. Наші гіди та екскурсоводи знають, де ви зможете продегустувати такі вина.

З якого винограду роблять вино в Грузії? Сортів винограду в Грузії більше 500.

Білі сорти винограду: Ркацителі, Мцване, Кісі, Хіхві, Кахетинський зелений, Чинурі, Цолікаурі. Для напівсолодких вин – Твіші, який вражає своїм насиченим смаком і чарівним букетом ароматів, Цицка, Крахуна, Цинандалі, Рачинський Тетра, Сакміела, Авасірхва.

Червоні сорти винограду: Сапераві – для однойменного вина «Сапераві», Кіндзмараулі, Тавквері з регіону Шида, Картлі – для однойменного вина, Тавквері, Оцханурі Сапере з Імеретії, Шавкапіто з району Цхінвалі, Александроулі – безцінний дар грузинського району Рача, Муджуретулі, Дзвелтаві, Усахелоурі, Оджалеші, Чхавері.

Як відрізнити якісне грузинське вино від підробки? Вина Грузії мають настільки яскравий букет, що відрізнити справжнє від підробленого зможе навіть рядовий любитель. Але, щоб ви знали, підробляють в основному напівсолодкі вина. Чому – запитаєте ви? По-перше, попит на них більший, ніж пропозиція, а по-друге, сухе вино має характерну терпкість, підробити яку практично неможливо. У напівсолодких ця природна терпкість згладжена, і не кожен знавець відразу розпізнає фальшивку. У справжньому напівсолодкому вині завжди збалансовані солодкість і терпкість, і природний характер вина не «забивається». Якщо є такий смакової баланс, ви п’єте гарне вино.

«Хванчкара», «Твіші», «Оджалеші» не повинні коштувати дешево, тому що виноград для цих вин вирощується на дуже обмеженій території. Оскільки мало винограду, мало і справжнього вина. Якщо на пляшці написано, що вміст виготовлено з сорту Хванчкара, не купуйте її: однойменне вино виробляють із сортів Александроулі і Муджуретулі. У роздрібному продажі будь-яке з грузинських вин не може коштувати дешевше 10 $, а Хванчкара – 25 $. І це нижня планка вартості. Ціна елітних сортів вин обумовлена ​​невеликими обсягами сировини і високою вартістю виробництва. Зате завдяки володінню унікальною технологією компанія гарантує якість своїх вин. Замкнутий цикл виробництва (вирощування та переробка на одній території) дозволяє не втрачати якість продукту при перевезеннях»

Плануйте вже зараз свою подорож до Грузії, обирайте тур і не забувайте, що життя занадто коротке, щоб пити погане вино!