Агентам

Відпочити від стресу: головні турнапрямки взимку 2020/2021

За вікном осінь, а зимовий сезон подорожей уже стартував. Станом на 10 листопада 2020 року в системі бронювання Join UP! найбільше українців планує відправитися в холодну пору до Єгипту – 84% бронювань. За ним слідує Танзанія (7%) та тури в ОАЕ (4%). Як видно, пандемія хоч і перевернула ринок туризму, але бажання людей подорожувати залишилося, як і було. Головне, подорожувати безпечно. Зміна обстановки – гірське повітря або тепле сонце – це те, що потрібно для перезавантаження.

Обираємо напрямок

Всесвітня організація охорони здоров’я визнає, що застосування масштабних обмежень для всіх громадян у зв’язку з пандемією може виявитися недоцільним. Також нещодавно експерти Міжнародної асоціації повітряного транспорту (ІАТА) за результатами дослідження заявили, що ризик заразитися COVID-19 на борту не перевищує один випадок на кожні 27 млн туристів. Це не більше, ніж потрапляння блискавки. Звичайно, все це обнадіює, але для українців виникає інше нагальне питання – куди ж летіти. Багато звичних нам зимових напрямків недоступні через закриті кордони. Серед них популярні європейські країни або Балі. Проте це не привід впадати у відчай, а скоріше запрошення спробувати і відкрити для себе щось нове: країну або тип відпочинку. Якщо раніше ніжилися на сонці – спробуйте лижі. А якщо вважали за краще злітати на швидкості з гір на сноуборді – рушайте до теплого океану і випробуйте серфінг або кайт. Все, як і раніше, залежить від вашої фантазії.

Гори і сніг

Гарна новина для всіх, хто скоріше чекає на зиму, щоб дістати лижі. Цього року з України можна відправитися в гори Туреччини на курорт Ерджієс. Ці комусь несподівані, а комусь вже знайомі напрямки пропонує український туроператор Join UP!, причому уточнює, що ПЛР-тестування туди не потрібно*, а значить, менше підготовки і бюрократичних процедур. При цьому спусків самого різного рівня тут маса, а інфраструктура розвинена добре. Є всі шанси, що побувавши тут один раз, ви вирішите потім повертатися сюди знову і знову.

Крім того, доступні поїздки і в традиційну зимову Софію (Болгарія), де теж зараз немає суворих вимог* щодо в’їзду українців. Проте є гори, сонце і відмінний відпочинок. Утім, якщо перетин кордонів все одно викликає тривогу, то українцям пощастило мати власні гори – в Карпатах уже є перший сніг, а зовсім скоро можна буде відкривати сезон неймовірних спусків і атмосферних фотографій для своїх соцмереж. Крім того, в Україні доступний не тільки активний, але і лікувальний відпочинок. Оздоровчі курорти дозволяють у прямому сенсі не тільки відволіктися від рутини, але і відновити організм.

Сонце і пляж

Літо 2020 року було, прямо скажемо, своєрідним. Багато напрямків залишалися закритими, а тому вибір для подорожей був невеликий. Проте взимку можна повернути собі законні сонце і пляж. Для цього можна відправитися в уже звичні українцям Єгипет і ОАЕ. Для поїздки в ці країни потрібно негативний ПЛР-тест*. При польоті в Єгипет зробити його можна до вильоту або вже в аеропорту. А для подорожуючих в ОАЕ необхідно мати при собі оригінальний сертифікат англійською, що підтверджує негативний ПЛР-тест*, завантажити спеціальний застосунок на смартфон, заповнити анкету і здати ще один безкоштовний тест після прильоту. Все це звучить незвично, але дозволяє убезпечити себе від можливих проблем і на відпочинку нарешті розслабитися та бути впевненими у своєму здоров’ї.

Ще один варіант для поїздки – екзотичні Мальдіви, Занзібар, Домінікана та Мексика. Правила в’їзду в усіх різні: у Занзібарі і Мексиці ПЛР-тест не потрібний*, Домінікана його теж не вимагає*, але вибірково проводить безкоштовне дихальне тестування. З Мальдивами трохи складніше – потрібні й ПЛР-тест, і завантажений застосунок, і заповнена анкета*. Але що об’єднує всі країни – розкішні пляжі, вражаючі заходи сонця і теплі моря-океани, які нікуди не поділися попри всілякі віруси.

Відпочинок триває

«Цього року ми відкриваємо подорожі наново. Те, що здавалося вже буденним, потрібно перевинаходити, ставати ще безпечніше й комфортніше. Одне можна сказати точно – світ продовжує подорожувати, а коли кордони відкриються, то ми з високою ймовірністю побачимо справжній бум поїздок. Що це означає зараз? Що варто вирушити в дорогу, поки на пляжах і лижних спусках ще не так багато людей, – коментує Катерина Артюх, керівник відділу розвитку напрямків Join UP!. – Пандемія – не привід сховатися від світу. Швидше це можливість стати відповідальніше до свого здоров’я, а якісний відпочинок – частина цього підходу».

Коли збираєтесь у дорогу, пам’ятайте, про те, що правила й вимоги в’їзду в різні країни можуть змінюватися, тож їх варто перевіряти перед відправленням. Але головне – не забувати з собою гарний настрій. Разом із ним відпочинок буде ще корисніше.

* інформація актуальна на момент публікації.